Autor Wątek: Niewypłacalność masy sklepów internetowych z asortymentem rowerowym.  (Przeczytany 5303 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
News znaleziony w internecie, jeszcze nikt go tu nie podjął.

Źródło:
https://www.mtb-news.de/news/fahrrad-de-insolvenz/

Skopiowane z hejto.pl
Na stronie głównej www.bikester.pl od kilku dni jest komunikat: UWAGA: Realizacja zwrotów nie jest obecnie możliwa! Wygląda na to, że część sklepów internetowych, a także firmy Nukeproof i Vitus po odcięciu finansowania są niewypłacalne lub ogłosiły upadłość. Sklepy nie przyjmują towaru od dostawców.

Zwroty na stronie Fahrrad.de nie są możliwe
Jak wynika z komunikatu na ich stronach internetowych, w sklepach internetowych Fahrrad.de, Campz.de, Bruegelmann.de lub Tennis-Point.de obecnie nie można realizować zwrotów zakupionych towarów „z przyczyn wewnętrznych”. Wydaje się, że istnieją poważne przyczyny tego, co ogłoszono tutaj w tak krótki i pozbawiony informacji sposób.

Signa z siedzibą w Berlinie ogłosiła na początku tego tygodnia, że utraciła dostęp do zaangażowania kapitałowego o wartości 150 mln euro od swojej spółki nadrzędnej. Firma zgłosiła poważne problemy z płynnością i rozpoczęła proces wycofywania się z giełdy nowojorskiej. W piątek ogłosiła, że przygotowuje się do złożenia w nadchodzących dniach, wniosków o upadłość różnych swoich spółek zależnych.

Niektóre z 80 sklepów internetowych:

Addnature.com
Ballside.de
Bikester.com
Bruegelmann.de
Campz.de
Chainreactioncycles.com
Cycles-for-heroes.com
Fahrrad.de
Ortler-rad.at
Padel-point.de
Probikeshop.com
Redcycling.de
Serious-Cycles.com
Tennis-Point.de
Tennispro.eu
Tennisexpress.com
Vermont-bikes.de
Votec.de
Wiggle.com

Także uwaga przy zamawianiu, bo może kupiony towar nigdy nie przyjdzie

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
To trzeba szybko części kupować, bo znowu będą kasety po 1500 zł
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
Wręcz przeciwnie.
Na fali covidowych wzrostów cen (spowodowanych problemami logistycznymi) sklepy nazamawiały dużo towaru, spodziewając się, że ceny będą nadal rosnąć, a rynek sprzedaży rowerów / części do nich będzie się rozwijać dalej tak dynamicznie jak w latach 2020-2022. Potem się okazało, że sprzedaż aż tak nie urosła, wiosną, latem 2023 sprzedali mniej towaru, niż mieli w magazynach, a dostawcom, pośrednikom, fiskusowi, ichniemu ZUS-owi, a może też i pracownikom trzeba zapłacić. Pora więc ogłosić niewypłacalność. Trochę potrwa, ale za niedługo syndyk przejmie masę upadłościową (kasety itd.) i wystawi na licytacji poniżej ceny hurtowej. Dużo sklepów upada, to i ceny towaru będą niższe. Obkupią się hurtownicy i inne sklepy, ale na klienta detalicznego też to powinno mieć wpływ. (A może, aby nie upaść, jakiś sklep zdecyduje się sprzedawać towar poniżej kosztów nabycia, aby tylko mieć gotówkę na opłacanie bieżących zobowiązań i dotrwanie do kolejnej hossy...?)
Tak więc upadłość tych sklepów nie oznacza wzrostów cen, a może skończyć się spadkami.
(Podobna sytuacja panuje w branży turystycznej).

• niech tak się stanie
Tak więc upadłość tych sklepów nie oznacza wzrostów cen, a może skończyć się spadkami.
(Podobna sytuacja panuje w branży turystycznej).
Przez krótki czas. Potem będzie brak towaru na rynku i galopująca inflacja cen.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Inwentarz ;D się zejdżingował i trza było zdjąć to w końcu z wyniku. Wendor nie dał na kolejny addżastment i po zamknięciu ku trzy się okazało, że już nie pływają na powierzchni tylko pod. Wyjęli więc z sejfu gotowe wnioski o upadłość, pokazali wierzycielom mówiąc "sprawdzam"! Tam nie ma co tamto, pewnie wszystko ubezpieczone, ale kawałek rynku zniknie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Krótkoterminowo dobrze - trochę sprzętu będzie taniej w ofercie (ale pewnie nie u nas), ale długoterminowo - coraz mniejsza konkurencja na rynku, który i tak jest dość ubogi...  :-\

Offline Mężczyzna Amigo

• Miasto: Bolesławiec, DolnyŚląsk
  • Na forum od: 20.11.2023
Zamówiłem towar 30.10.2023 mija 2 dekada a sklep w Polsce mnie nadal zwodzi i obiecuje dostarczyc towar zamówiony i zapłacony. Kupiłem wcześniej w tym sklepie rower za 11 tysi i nie było problemu a teraz kicha chociaż zamówienie opiewa na 500 zł.

• niech tak się stanie
2-3 tygodnie to standardowy czas dostawy z rowerowych sklepów internetowych w Polsce. I nie tylko rowerowych. Komputronik mi dostarczał telefon na stanie do sklepu w niemal dwa tygodnie. Dlatego jeśli mają konto na allegro, szukam i zamawiam tam. Ryzyko negatywnej oceny mobilizuje do wysyłki w terminie, ponadto podany czas wysyłki jest również bardziej realny.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
2-3 tygodnie to standardowy czas dostawy z rowerowych sklepów internetowych w Polsce.
Nie, no, to całkiem nie prawda. Kupowałem ostatnio kilka razy w CentrumRowerowym i byłem bardzo zaskoczony czasem dostawy - rano zamówione, na drugi dzień rano w paczkomacie :o
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

lub tamże
jednego dnia zamówienie, następnego kurier u drzwi.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Firma zgłosiła poważne problemy z płynnością i rozpoczęła proces wycofywania się z giełdy nowojorskiej.
To chyba pierwszy przypadek w historii ...
Bankrut sam wycofuje się z giełdy, w trosce o potencjalnych akcjonariuszy, którzy mogliby nabyć akcje. Tylko co z dotychczasowymi ?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
To jest giełda. Drukujesz świadectwa swojego udziału i tapetujesz mieszkanie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ktoś jest w stanie potwierdzić istnienie sklepu bikemia.com?
Bo ma tanio, strona wygląda jak bikester...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Ktoś jest w stanie potwierdzić istnienie sklepu bikemia.com?
Bo ma tanio, strona wygląda jak bikester...

Bikemia w Łodzi (w sensie stacjonarnego sklepu i warsztatu https://bikemia.com/sklep-rowerowy-lodz ) jeszcze miesiąc temu istniała (i działa od wielu lat) :) więc raczej ok.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Bikemia w Łodzi dalej istnieje, wczoraj kupowałem u nich pedały.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum