Autor Wątek: Napęd elektroniczny Di2, a dystane ultra - dyskusja  (Przeczytany 3159 razy)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
Nieaktualnie. Shimano wypuściło łatkę bezpieczeństwa. Poza tym to problem raczej pro peletonu. Sądzisz, że na np. Maratonie Podróżnika ktoś komuś by hakował przerzutkę ?  :lol:
https://bike.shimano.com/products/apps/e-tube-project-cyclist.html

Ja jestem zakochany jakością zmiany biegów w di2. Na początku sierpnia zrobiłem upgrade z mechanicznego shimano 105 11s na mix Shimano 105/ultegra 12s. To duży przeskok jakościowy - jak przejście z mechanicznych hamulców tarczowych na hydraulikę.

Skonfigurowałem sobie lewą klamkę do obsługi Garmina a prawą steruję przełożeniami. Używam full synchro.
Bateria jest mała 500 mAh - więc ładowanie nie jest problemem. Wystarczy pare minut doładować i masz energii na cały dzień operowania.

Jak na razie z ultra to tylko przejechałem na tym BBT. Zjadło mi jedną kreskę baterii - ale mogę zaryzykować stwierdzenie ze bez stresu przejechałbym sporo więcej.

Aktualnie zbieram części na upgrade kolejnego roweru do di2 - tym razem mix 105/Grx - niestety wadą shimano jest bardzo ograniczona kompatybilność komponentów. Chcąc użyć korby 46/30 musze mieć przerzutkę GRX - w E-tube nie da się skonfigurować tej korby z przerzutką 105. Jeszcze bardziej przykry jest fakt, że przerzutka 105 obsługuje tylko 2 kasety 11-34 oraz 11-36. Chciałoby się móc na płaskie trasy założyć krótszy łańcuch i kasetę 11-25 czasem. SRAM oferuje z tego co się orientuje wiekszą dowolność w mieszaniu komponentów ze sobą

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Bateria jest mała 500 mAh - więc ładowanie nie jest problemem. Wystarczy pare minut doładować i masz energii na cały dzień operowania.
Pewien jesteś tych 500mAh? Ja mam wersję na 11s i tam bateria ma ok. 1000mAh
Jak na razie z ultra to tylko przejechałem na tym BBT. Zjadło mi jedną kreskę baterii - ale mogę zaryzykować stwierdzenie ze bez stresu przejechałbym sporo więcej.
Osiągi mocno zależą od tego ile się zmienia i też połaczenie z Garminem dużo zżera baterii, obecnie to mi tak koło 1000km wytrzymuje, jak nie miałem łączności z Garminem to było 1500-2000km
Jeszcze bardziej przykry jest fakt, że przerzutka 105 obsługuje tylko 2 kasety 11-34 oraz 11-36. Chciałoby się móc na płaskie trasy założyć krótszy łańcuch i kasetę 11-25 czasem. SRAM oferuje z tego co się orientuje wiekszą dowolność w mieszaniu komponentów ze sobą

A tego to już nie rozumiem. Dlaczego nie mozesz założyć kasety 11-25 do przerzutki 105? To obsłuży każdą szosową kasetę 12s, także i tę Srama, bo z tego co pamiętam to Sram ma ten sam skok. Ja używam czasem kasety z grupy MTB do przerzutki Ultegry.

Offline Mężczyzna Damian

• Na forum od: 14.05.2015
tak - ma małą pojemność. Grupy di2 12s już są "pół bezprzewodowe". Klamki są zasilane bateriami - pastylkami. Grupy iltegra i dura ace można podłączyć przewodowo do baterii. Grupa 105 ma klamki bezprzewodowe.
https://bike.shimano.com/en-NA/products/components/pdp.P-BT-DN300.html

Oficjalnie tylko kasety 11-34 oraz 11-36 są wspierane dla 105. Jest do tego kary wykres kompatybilności. W aplikacji nie dodasz innych kaset.
https://productinfo.shimano.com/pdfs/product/2024-2025_Compatibility_v026_en.pdf

Podkreślam ze oficjalnie nie wspiera. Na reddit są różne dyskusje

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Podkreślam ze oficjalnie nie wspiera. Na reddit są różne dyskusje

Ale jakie to ma znaczenie? Przecież liczy się tylko liczba rzędów. Problem może być z dużymi kasetami, bo szosowa przerzutka może tego nie objąć, ale mniejsze kasety jak 11--25 to powinny pójść bez żadnego problemu.

Producent wymyśla różne tego typu sztuczne ograniczenia, żeby ludzie musieli wydać więcej kasy, ale w realu to na 12s to nawet sramowskie kasety chodzą z przerzutkami Shimano i na odwrót, mam taką kombinację przerzutki Srama i kasety w MTB i działa bezproblemowo.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
Jeszcze bardziej sztuczne jest ograniczanie kompatybilności przedniej korby z przednią przerzutką. Ta kompatybilność zależy od zakresu montażowego na ramie a nie opcji w aplikacji. Ostatnio z lenistwa zostawiłem przedłużkę haka w Ultegrze 2x11 i bez skracania łańcucha zamieniłem bebenek z kasetą 11x40 na 11x25. Bez żadnego problemu przejechałem z tym miesiąc jak nic.

« Ostatnia zmiana: 31 Paź 2024, 12:08 MaciekK »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie odczuwasz pogorszenia zmiany biegów?
U mnie grx 2x11 z przedłużka i kaseta 11-42 działa wyraźnie mniej precyzyjnie niż bez niej.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
11x42 chodzi w porządku, choć gorzej niż 11x40. Ta 11x25 też chodziła nieco gorzej, ale wciąż lepiej niż cokolwiek na linkę. W GRX 2x11 kolega używa 11x40 zupełnie bez przedłużki.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Ale jakie to ma znaczenie? Przecież liczy się tylko liczba rzędów.

Teoretycznie przerzutki mają parametr określający minimalną wielkość największej zębatki kasety. Chodzi o to, że wózek wychyla się nie tylko w płaszczyźnie poziomej, ale niejako podąża na kształtem kasety. Jak się zastosuje kasetę o mniejszym zakresie, to na lżejszych przełożeniach wózek, kółeczko prowadzące wózka jest dalej od zębatki kasety. Co pogarsza jakość pracy. Po to zresztą są śruby regulujące odległość tego kółeczka, aby to sobie możliwie idealnie dostroić.

Jeszcze bardziej sztuczne jest ograniczanie kompatybilności przedniej korby z przednią przerzutką.

Zależy od linii łańcucha. Nie zawsze się uda.

zostawiłem przedłużkę haka w Ultegrze 2x11 i bez skracania łańcucha zamieniłem bebenek z kasetą 11x40 na 11x25. Bez żadnego problemu przejechałem z tym miesiąc jak nic.

Łańcuch oplata mniej zębów. Im bardziej zużyty napęd, tym może być gorzej. Trzeba by się zastanowić jaki to ma wpływ na żywotność kasety.

GRX 2x11 kolega używa 11x40 zupełnie bez przedłużki

też tak używałem - bez problemu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum