Autor Wątek: Wycieczki widokowo długodystansowe ;)  (Przeczytany 25430 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Chyba nie święty a pański ten krzyż!
Piękna akcja Panie poruczniku, piękna akcja! Mam fatalny start w tym sezonie i Twoje trele, to taka mała osłoda. Przynajmniej się człowiek napatrzy:)
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Myślałem, że te ponad 300 km w niedzielę jakie zrobiłem w tę piękną pogodę (z czego duża część pod czołowy wiatr o temperaturze niewysokiej) to już jest grubo.

A potem patrzę i ten everesting Wasz. Ogólnie dobry kontent kolarski.

Robienie tego na Prehybie, byłoby widowiskowe, ale ogólnie to rzeźnia. No bo co z tego, że masz zrobić 10 razy jak po 1 masz dosyć. I do tego dochodzi zjazd, który też jest walką o życie. Ostatnio jechałem tam na Karpackim Hulace i to była walka o życie. Szczególnie na hamulcach obręczowych. Tarcze by coś pewnie pomogły.

Góra Żar to już bardziej optymalna jest. Choć chyba "podręcznikowa" to by była przełęcz Knurowska z Knurowa. Tam to podjazd jest bardzo równy, trzyma te 6-7 procent. Zjazd też w miarę i widokami na Tatry. Jakbym miał robić everesting to pewnie tam.

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
Choć chyba "podręcznikowa" to by była przełęcz Knurowska z Knurowa. Tam to podjazd jest bardzo równy, trzyma te 6-7 procent. Zjazd też w miarę i widokami na Tatry. Jakbym miał robić everesting to pewnie tam.

Jest jeszcze jedna kwestia ważna z punktu widzenia wyboru optymalnej góry do everestingu: ruch samochodowy. Żar ma tę zaletę, że przynajmniej w teorii droga powyżej stacji kolejki jest zamknięta dla samochodów (poza mieszkańcami). Knurowska natomiast potrafi akumulować całkiem spory ruch o niektórych godzinach.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Ja robiłam everesting na Żarze (https://www.strava.com/activities/8001770705)

8,849 m - na styk.
Trzeba było dokręcić jeszcze jedną kolejkę co by uniknąć ewentualnego błędu wysokościomierza.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Taki offtop trochę. Chciałem posprawdzać te profile na altimetr.pl i nie działa. Wiecie może czy to już trwale :( czy przejściowa awaria?
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Żubr

Jest jeszcze jedna kwestia ważna z punktu widzenia wyboru optymalnej góry do everestingu: ruch samochodowy. Żar ma tę zaletę, że przynajmniej w teorii droga powyżej stacji kolejki jest zamknięta dla samochodów (poza mieszkańcami). Knurowska natomiast potrafi akumulować całkiem spory ruch o niektórych godzinach.

To jest fakt. Ja z tego co sam kojarzę to ta droga przez przeł. Knurowską (jak na standardy Małopolski) nie jest tragiczny. Aż tak. No ale jest. I przez cały dzień jazdy to już może nużyć.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Taki offtop trochę. Chciałem posprawdzać te profile na altimetr.pl i nie działa. Wiecie może czy to już trwale :( czy przejściowa awaria?

Wygląda, że ktoś nie opłacił domeny i jest zawieszona, jak nie opłaci do 3 kwietnia to ktoś inny ją odkupi. Być może właściciel tego nawet nie zauważył jeśli serwis sobie działał jako samograj i nie wymagał opieki...

Z tego co widziałem to jest jakaś alternatywa w postaci:
https://climbfinder.com/pl

Offline Mężczyzna piwko

• Miasto: dolny ślask
  • Na forum od: 15.06.2020
Jest jedna "Pani" co zrobiła to na przełęczy Karkonoskiej, a to robi wrażenie ;D.
Nie dość, że sam podjazd na ostatnich km jest rzeźnicki, to zjazd nocą tej części, sztywnej i dziurawej  jest wyjątkowo wyczerpujący.   

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
I to na MTB. Bożena mocna zawodniczka  ;D
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tak pamiętam to wydarzenie, czytałem relację tej dziewczyny. Ale akurat na MTB to na Karkonoskiej jest łatwiej niż na szosowym rowerze - lepszy zakres biegów i wygodniejsze zjeżdżanie po słabej nawierzchni. Gavek swego czasu też robił Everesting na Karkonoskiej i to na szosówce. To już podjazd bardzo wymagający na takie przedsięwzięcie, bo nachylenie ponad 20% wycina mocno.

Offline Mężczyzna Żubr

MTB lepsze od strony polskiej, bo ten podjazd to jest na wielu fragmentach asfaltowy tylko z nazwy.

Ja tam wolę podjazd od czeskiej strony.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
Jest jedna "Pani" co zrobiła to na przełęczy Karkonoskiej, a to robi wrażenie ;D.
Nie dość, że sam podjazd na ostatnich km jest rzeźnicki, to zjazd nocą tej części, sztywnej i dziurawej  jest wyjątkowo wyczerpujący.   
Tylko, że to zabawa do zrobienia legalnie jedynie w okolicy 21 czerwca, kiedy nie ma nocy astronomicznej.

Uprawianie turystyki na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego jest dozwolone wyłącznie w ciągu dnia tj. od świtu do zmierzchu. Świt definiowany jest jako pora dnia przed wschodem Słońca, kiedy niebo przestaje być czarne, a kończy się w momencie wschodu Słońca, natomiast zmierzch definiowany jest jako pora dnia po zachodzie słońca, kiedy Ziemia jest oświetlona światłem słonecznym rozproszonym w atmosferze, do momentu, kiedy niebo stanie się czarne.

Wyjątkiem jest dotarcie/powrót do schroniska, ale to jeden przejazd tak można usprawiedliwić, a nie więcej. Oczywiście jak ktoś szybko jeździ i uwinie się z tematem w kilkanaście godzin, to nie ma problemu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna piwko

• Miasto: dolny ślask
  • Na forum od: 15.06.2020
MTB lepsze od strony polskiej, bo ten podjazd to jest na wielu fragmentach asfaltowy tylko z nazwy.

A ja odwrotnie, podjazd z Podgórzyna i zjazd do Spindla  ;D, a potem przez Harrachov powrót.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wyjątkiem jest dotarcie/powrót do schroniska, ale to jeden przejazd tak można usprawiedliwić, a nie więcej. Oczywiście jak ktoś szybko jeździ i uwinie się z tematem w kilkanaście godzin, to nie ma problemu.

To nie jest wcale tak sformułowane, że tylko jeden raz można skorzystać. Po prostu kilka dojść do schronisk jest wyjęte spod zakazu poruszania się nocą, więc można sobie tam jeździć do woli:
Uprawianie turystyki na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego jest dozwolone wyłącznie w ciągu dnia (od wschodu do zachodu słońca), z wyjątkiem szlaków turystycznych umożliwiających dojście lub powrót ze schronisk turystycznych położonych na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego do niżej położonych miejscowości

Po prostu ten nocny zakaz nie obejmuje paru dróg, między innymi tej na Karkonoską.

Wiadomo, że od czeskiej strony jest sporo łatwiej i wygodniej. Ale na tym właśnie polega cała trudność robienia Everestingu od polskiej strony, to już jest niewąskie wyzwanie  :P

Offline Mężczyzna Żubr

Wiadomo, że od czeskiej strony jest sporo łatwiej i wygodniej. Ale na tym właśnie polega cała trudność robienia Everestingu od polskiej strony, to już jest niewąskie wyzwanie

Ogólnie nie czarujmy się. Jest jeden prawdziwy, kultowy, legendarny podjazd w Polsce. Reszta to popelina. Na nim jesteś w stanie zamknąć temat everestingu w 100 km. I z tego co widzę to tam zdobywasz wszystkie odznaki od razu. Nawet suburban za podjazd na przedmieściach. To są przedmieścia Makowa, jakby nie patrzeć  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum