Autor Wątek: ? Kulminacje czyli największe "szczyty/góry" danego mezoregionu.  (Przeczytany 4999 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Przyjmuję aktualny podział mezoregionów, różniący się nieco od powszechnie obowiązującego podziału fizyko-geograficznego wg Kondrackiego.
Ponieważ mam spory kłopot w lokalizacji wyniesień w niektórych mezoregionach, zwracam się z prośbą pomocy w identyfikacji największego "wzgórza", szczytu czy góry.
Interesujące mnie wysokości kulminacji w danym mezoregionie są znane na podstawie karty informacyjnej mezoregionu ale niekoniecznie lokalizacja.

Zdarza się, że lokalesi wiedzą i na takie zdarzenie liczę:)

Jak zidentyfikować mezoregion dla mocniej zainteresowanych?
Otwieramy:
https://geoserwis.gdos.gov.pl/mapy/

Zaznaczamy "podkład mapowy": najbardziej przejrzysty w OpenStreetMap.

Wyłączamy wszystkie funkcje (dla przejrzystości) zaznaczając w "Inne dane środowiskowe" - "Mezoregiony fizykogeograficzne". Pojawi się obraz powyżej, który można powiększyć.

Będę dodawał powoli sukcesywnie i odświeżał w kolejnym poście ustalenia.

Poprosiłbym o podpowiedź: jak odnaleźć na mapie?

1. Pojezierze Brodnickie.
- maks. wys. 162 m. npm.

2. Pradolina Redy - Łeby.
- maks. wys. 71,2 m. npm.

3. Wysoczyzna Damnicka.
- maks. wys. 127,1 m. npm.

Pkt. 2 i 3
« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2023, 12:11 Elwood »
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Temat ciekawy.
Pytanie - skąd masz dane odnośnie najwyższych punktów (wysokości) danego mezoregionu?
Pytam konkretnie o to:
- maks. wys. 162 m. npm.

Pytam, bo z ciekawości zachciałem sprawdzić, spodziewając się z grubsza, gdzie może być. Włączyłem zatem na tym samym portalu opcję podkładu mapowego "mapa topograficzna skan" i manipulując przybliżeniem (w zależności od przybliżenia podkład będzie inny) dostałem mapę 1:10000 (chyba...) oraz wykorzystując wiedzę tajemną znalazłem punkt o wysokości 163.92 - znajduje się pomiędzy Marzęcicami a Nawrą (czyli okolice nieco na zachód od Nowego Miasta Lubawskiego). Co ciekawe, jak pomniejszając uzyskamy mapę 1:25000, to punkt wysokościowy tamże ma 161.5.

Ale, czy to jest najwyższy punkt tego mezoregionu, to nie wiem, kombinuj dalej... :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
W pradolinie to może być kwestia dokładności poprowadzenia granic, pewnie jakieś zbocze jest zahaczone, pytanie, czy prawidłowo.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
Temat ciekawy.
Pytanie - skąd masz dane odnośnie najwyższych punktów (wysokości) danego mezoregionu?
Pytam konkretnie o to:
...

Też kombinowałem z warstwą mapy topograficznej ale mój komp już słabo "ciągnie";)
Twoja koncepcja dobra ale pochłania morze czasu. Można tez podeprzeć się dobrą mapą turystyczną (skala 1:50 000) gdzie można trafić na takie dane. Liczę na info takie jak Twoje:)
Ta wiedza tajemna jest w punkt.
Dane mogą się różnić, bo planet PL "rośnie" a mapy topograficzne sa dość wiekowe zauważ:)

Informacje o danym regionie czerpię z kart informacyjnych mezoregionów dostępnych pod linkiem:
https://ochronaprzyrody.gdos.gov.pl/files/artykuly/5471/RGFP-karty-informacyjne-mezoregion%C3%B3w_icon.pdf
Znajdziesz tu podstawowe dane o mezoregionach.

Mógłbym do mojego "programu zdobywania kulminacji" dorzucić również zbiorniki wodne np.
Zachęcam do takiej formy rowerowej eksploracji. Można się ograniczyć do wybranych mezoregionów w swojej okolicy, dzieląc je na mikroregiony i wtedy zabawa ma bardziej lokalny charakter.
Można dorzucić "wieże widokowe" - pasja kolegi @podjazdy np. Ja dorzuciłem doliny rzek, wiodące zabytki itp.
W ramach "swojego" mezoregionu - jego najdalsze punkty na siatce mercatora lub objazd granicy tegoż.

Temat, który czeka u mnie na realizację, to przejazd wzdłuż granicy dawnego Wolnego Miasta Gdańska. Specjalnie w tym celu zarejestrowałem się w serwisie:
https://opencaching.pl/powerTrail.php?ptAction=showSerie&ptrail=1590&fbclid=IwAR1sMZTcnwerT-1Wu8pd6nUDrno8mGmJhCOGULoiyLBkSpfUc789r_LwXoA

To temat rzeka.

Edycja:

W pradolinie to może być kwestia dokładności poprowadzenia granic, pewnie jakieś zbocze jest zahaczone, pytanie, czy prawidłowo.
No, dokładnie.
Dlatego doliny/pradoliny wg podziału traktuję trochę zastępczo.

Na wesoło.
W necie jest zdjęcie największej depresji planety PL. Stoi tam słupek, a parę metrów obok niego... rów:)

P.S.
Jak wspólnie ustalimy daną kulminację, to zawsze ją (z innymi wcześniejszymi) wyróżnię w kolejnym poście.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
Wrzucam jeszcze z mojego wątku info od podjazdy:

https://services.gugik.gov.pl/nmt/

Przykłady wywołania usługi:

Wysokość pojedynczego punktu
    https://services.gugik.gov.pl/nmt/?request=GetHByXY&x=486617&y=637928
    gdzie x, y - współrzędne w układzie PUWG92
    Wysokości dla listy punktów
    https://services.gugik.gov.pl/nmt/?request=GetHByPointList&list=563800 243490,563950 243490,563950 243400
    gdzie list - lista punktów w postaci x1 y1, x2 y2, ... xn yn
    Wyznaczenie najniższego i najwyższego punktu

gdzie polygon - geometria obszaru w formacie WKT

Proste jak drut, tylko koordynaty trzeba znać
Nawet ładnie na mapce pokazuje, niebieski najniższy, czerwony najwyższy.

Info od Bubu dotyczące Pojezierza Brodnickiego:

I tę kulminację Bubu zaliczam.

https://maps.app.goo.gl/AhEm8jwaBbnuxaDk7

Dzięki Bubu, jako znającemy "swój" teren mamy namierzoną górę. Podobnie namierzyłem wszystkie kulminacje mikroregionów Pobrzeża Kaszubskiego oraz Mierzei Wiślanej.
Jeżeli spojrzycie na granicę Mierzei (zgodnie z nowym podziałem) to nie jeden mieszkaniec Trójmiasta i okolic się zdziwi, dokąd ta mierzeja sięga w kierunku zachodnim.
Np. z kulminacji Kępy Redłowskiej, która ku zdziwieniu kolegów moich leży na Płycie Redłowskiej rozciąga się niesamowita panorama na okolice. Najwyższy punkt Kępy leży tuż przy czteropiętrowym bloku. Zamierzam odwiedzić mieszkańców najwyższego piętra i zdokumentować ten widok. Na razie mam z trawnika:)

Teraz pozostaje mi, korzystając z linków @podjazdy dokładnie określić współrzędne i wysokość danego punktu dla potomnych.

Cdn.

« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2023, 14:59 Elwood »

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
No, dokładnie.
Dlatego doliny/pradoliny wg podziału traktuję trochę zastępczo.

Przy okazji zaliczania Pradoliny Łeby i Redy polecił bym odwiedzić Jelenią Górę, która znajduje się jakieś 3 km na południe od Bożepola Wielkiego/Małego. Może nie jako punkt zaliczeniowy, ale w ramach wycieczki dojazdowej. Na górze znajduje się (przynajmniej była tam cztery lata temu) platforma widokowa, a z niej widok właśnie Pradoliny. I to z miejsca wyniesionego o jakieś 150 metrów nad nią. Gdybyś był zainteresowany, to mogę podać więcej szczegółów (zdjęcia jak to wygląda, ślad dojazdu).

Offline Mężczyzna maper

3. Wysoczyzna Damnicka.

Stawiałbym na to miejsce:

Edycja:
Chociaż jednak nie. To miejsce bardziej pasuje i chyba jeszcze mieści się w granicach Wysoczyzny Damnickiej:

« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2023, 21:36 maper »

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
Krzysiek, pierwsze: w jakim programie otwierałeś mapę UMP? Widzę, że wyświetla wysokości.
Jadąc Doliną Słupi w Dębnicy robiłem zaopatrzenie, byłem więc o rzut beretem.
Szukałem na tej warstwie UMP (i topograficznej) w geoserwisie wzniesień i nie znalazłem tej chopki ale ślepy byłem:)
Obszar potencjalny namierzyłem dalej na wschód (Sulin) bo wysoczyzna dość stromo opada tam do doliny rzeki i chopki maja powyżej 122m.

W geoserwisie możesz otworzyć mapę UMP, zaznaczyć punkt na tej górce i otworzyć warstwę mezoregionów.

No to temat załatwiony.

- maks. wys. 162 m. npm.
Bubu - okolice Marzęcice/Nawra

19.3250.6 / 53.2628.7

2. Wysoczyzna Damnicka.
Maper - okolice Dębnicy Kaszubskiej

17.1123.8 / 54.2417.9

Zagadka następna:

3. Wybrzeże Staropruskie.
- maks. wys. 35,0 m.n.p.m.

4. Równina Warmińska.
- maks. wys. 102,6 m.n.p.m.

Edycja:
Z Wybrzeżem Staropruskim może być podobna sytuacja jak z dolinami czy pradolinami. W tym przypadku granicą jest m.on. Wysoczyzna Elbląska i być może na jej granicy leży kulminacja z tego, co udało mi się podejrzeć. W takim przypadku zadowolę się jakimś wyniesieniem w obrębie.

« Ostatnia zmiana: 27 Paź 2023, 10:31 Elwood »

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018

Offline Mężczyzna maper

UMP otwarta była w MapSource. Zła wiadomość jest taka, że to stary program dołączany do odbiorników Garmin. Od wielu lat już nie rozwijany i nie wspierany przez Garmina. Następcą został BaseCamp, ale to dziadostwo którego nie znoszę, nikomu nie polecam i używam tylko i wyłącznie do geotagowania zdjęć.

W przypadku znalezienia tego punktu wysokościowego na Wysoczyźnie Damnickiej to nie mapa UMP była kluczowa, ale mapa warstwic od OSM. Po prostu popatrzyłem na którym obszarze mapy  znajdują się poziomice 100 m. Były tylko na południu mezoregionu, więc już łatwo było to przeczesać.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
Dlatego liczę na lokalesów.
Na tapecie przypominam - Równina Warmińska.

• niech tak się stanie
4. Równina Warmińska.

Czyli generalnie kolejna krawędź niestety.

Offline Mężczyzna maper

4. Równina Warmińska.

Tu masz nawet więcej, bo 105,6 m.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
4. Równina Warmińska.

Czyli generalnie kolejna krawędź niestety.
Ale obszar dający znacznie większe pole manewru.
Np. Pobrzeże Słowińskie ma taką ładną wyniosłość, którą udało mi się zidentyfikować w trakcie banicji po zaliczeniu jego granic wg Kondrackiego. Wg Kondrackiego tym wyniesieniem był Rowokół na który wtarabaniłem rower. Wracając pociągiem (z Damnicy) na chatę wczytałem się jednak w nowy podział i... zrezygnowałem że starego.
Dlatego akurat na te Pobrzeże muszę wrócić.
Nomen omen z Rowokołu panorama jest genialna.

Dzięki Maper za wsparcie. Nie na darmo Twój pseudonim:)
Na geoportalu można wyznaczyć wysokość punktu lub na prostej. Wartości różnią się o kilka metrów.
Tym niemniej zaliczam Panu Szanownemu kolejną górkę. Niektóre kulminacje mają swoje nazwy własne, niektóre nie. Kulminacja znaleziona przez Bubu leży na zaoranym obecnie polu:)
Podobnie kulminacja Żuław ale ona dość wyraźnie góruje nad depresyjną okolicą Grabiny Zameczku.

Moje zmaganie z Rowokołem i Górą Srebrną (Wysoczyzna Elbląska) może znajdą finał w moim wątku, temu poświęconemu.

• niech tak się stanie
Nomen omen z Rowokołu panorama jest genialna.
Raczej z wieży, która jest czynna tylko od maja do września. Poza wieżą widoków nie ma, bo las jest bardzo gęsty.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum