Autor Wątek: Islandia - Słoneczne Fiordy Zachodnie i spacer po czynnym wulkanie  (Przeczytany 3052 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
byśmy się dowiedzieli gdzie warto pojechać... gdzie jest dobre światło ? może spektakularne widoczki ? hmm ...jestem ciekaw , sądze że nie tylko ja..

Ostatnio dwa tygodnie temu na dobrą pogodę się załapałem - na zdjęciu Jagnjičar

Ale zanieczyszczenia świetlne wciąż widoczne... Więc wciąż szukam tego spektakularnego miejsca Panie rufiano  ::)

Świetna fota! I uruchomiła moją spróchniałą pamięć! Po latach przypomniał mi się teledysk Dire Straits

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ale zanieczyszczenia świetlne wciąż widoczne...

Wygląda raczej, jakby ktoś biegał wte i wewte z czerwonym światełkiem.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Pogoda i krajobrazy na Islandii są tak beznadzieje, że już mam koncepcję na kolejny wyjazd :D
A kolega od nocnych kadrów chyba musi trochę poczytać o dniu i nocy polarnej, bo jeszcze latem pojedzie i przez cały wyjazd nie wyjmie aparatu z sakwy, bo cały czas będzie jasno  ;D
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2023, 21:12 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• niech tak się stanie
No i wezmę elektryka na kolejny wyjazd, bo tyle słońca na Islandii, że go ładowarką solarną z kalkulatora będę ładował.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
super Podjazdy wyprawa po Islandii. Fajne zdjęcia, podobają mi się. Te okno pogodowe dobrze trafiłeś. Te ciepłe kąpiele mi się podobają, coś co zawsze mi się marzyło to właśnie te ciepłe kąpiele z takimi widokami. Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
...
Swoich relacji nie wrzucam bo i tak brak zainteresowania,...
I to ma być powód?;)
Wrzuć je dla siebie na początek.
Różne są tu relacje. Skoro lubisz i potrafisz focić, to niech to jest fotorelacja ze skromnym opisem i też będzie dobrze. Tytus podróżując przez Polskę nic nie mówił, przewodnik w autobusie:
- Na prawo Kraków, na lewo Częstochowa... Jedziemy dalej.
I wiara panie kolego czytała:)

P.S.
Islandia jest dla masochistów;)
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Ale zanieczyszczenia świetlne wciąż widoczne...

Wygląda raczej, jakby ktoś biegał wte i wewte z czerwonym światełkiem.

Idąc Twoim tropem to widzę bardziej samochody wjeżdżające na wulkan i odparowujące w drogę mleczną, część chyba wymiękła bo są białe światła.
A-ha mi jeszcze pasuje kreską

Apropo Islandii  to ciekawy jestem jak tam wygląda ocieplenia klimatu. Coś ostatnio słyszałem w radio że tegoroczny październik w Polsce był cieplejszy od poprzedniego o 1,5 st. C. więc jest nadzieja dla ciepłolubnych, 10 lat i będzie git
No i druga ciekawość, jaką muzę zapodają teraz Islandczycy w rockowych pubach?

• niech tak się stanie
Apropo Islandii  to ciekawy jestem jak tam wygląda ocieplenia klimatu. Coś ostatnio słyszałem w radio że tegoroczny październik w Polsce był cieplejszy od poprzedniego o 1,5 st. C. więc jest nadzieja dla ciepłolubnych, 10 lat i będzie git
Islandia na razie opiera się ociepleniu, jak zobaczysz mapę anomalii to Islandia leży w obszarze o zerowej lub ujemnej anomalii. Spowodowane jest to topnieniem lodowca Grenlandii i odsuwaniem ciepłego Prądu Zatokowego na południe. Tutaj dla przykładu rok 2022, jak widać Islandia ma anomalię ujemną.

Najwyraźniej ten brak ocieplenia widać właśnie latem, można naprawdę źle trafić z pogodą.
Sierpień 2022

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
A te szare części naszego globu (północne i południowe krańce) to brak anomalii czyli jest jak było czy też brak danych?

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Świetny wyjazd i piękne Islandzkie widoki! Pogoda jak na Fiordy Zachodnie to raczej dopisała :) A w Reykjanesskagi właśnie ponownie trzęsie, na północ od Grindavíku - niewykluczona kolejna erupcja.

Najwyraźniej ten brak ocieplenia widać właśnie latem, można naprawdę źle trafić z pogodą.

W tym roku okres wakacyjny był z kolei jednym z najsuchszych w historii pomiarów. Być może zmiana klimatu objawia się większymi amplitudami…

A te szare części naszego globu (północne i południowe krańce) to brak anomalii czyli jest jak było czy też brak danych?

Oba bieguny są monitorowane i tam zmiana jest chyba największa na globie.
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2023, 00:08 maku »

• niech tak się stanie
Rosja zgodnie z umową publikuje dane, dla przykładu wyspa Vize. Zdjęcia twitter ZABRONIŁ oglądać z Polski na platformie X Facebook Google ale dane są.

• niech tak się stanie
Tu jest ciekawy artykuł o tym zjawisku, które powoduje, że na Islandii jest chłodniej niż powinno być biorąc pod uwagę postępujące w innych regionach świata ocieplenie klimatu
https://theworld.org/stories/2023-07-13/blue-blob-slows-glacial-melt-iceland-temperatures-rise-across-globe

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum