Autor Wątek: Elektrowania Bełchatów  (Przeczytany 2020 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Elektrowania Bełchatów
« 31 Paź 2023, 10:26 »
Cześć,
kiedyś zasłyszałem, że niektóre drogi obok elektrowni w Bełchatowie to teren elektrowni po którym nie można się poruszać i faktycznie komoot w wielu miejscach kieruje mnie na około.
Czy ktoś jest w stanie mi potwierdzić, którymi drogami można się tam poruszać? Chciałbym zobaczyć elektrownie z bliska  :)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: Elektrowania Bełchatów
« 31 Paź 2023, 11:31 »
Pomiędzy wykopem kopalni a elektrownią jest asfaltowa droga. Elektrownię można praktycznie objechać od każdej strony. Możesz sprawdzić na Google Street. Zamknięte są niektóre techniczne drogi wokół kopalni tylko praktycznie i tak nie ma sensu się tam pchać bo najlepsze widoki na "wykop" można zobaczyć z tarasów widokowych od południa w Kleszczowie i Żłobnicy. W kilku innych miejscach gdzie droga przebiega w pobliżu krawędzi można podejść te kilkanaście metrów. Nie mam pojęcia czy teren jest monitorowany i ścigają intruzów. Chyba łatwiej na dziko podejść do drugiego wykopu kopalni Szczerców.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

« 31 Paź 2023, 12:25 »
Tak, tak. Tarasy widokowe jak najbardziej  ;) Ale chcę też rzucić okiem na infrastrukturę (budynki itp).
Z tego co zauważyłem na odcinku Piaski - Dąbrowa jest możliwość wjazdu tylko za zgodą ochrony. Na mapie popularności Garmin natomiast jest to odcinek bardzo popularny. Wiecie jak w praktyce wygląda jazda po tym odcinku?  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Paź 2023, 13:05 »
Z tego co zauważyłem na odcinku Piaski - Dąbrowa jest możliwość wjazdu tylko za zgodą ochrony (...)Wiecie jak w praktyce wygląda jazda po tym odcinku?
Po prostu jedziesz.
Gdyby jednak ochrona wyraziła swój sprzeciw wtedy kontynuujesz jazdę, ale w przeciwną stronę.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 31 Paź 2023, 13:17 »
Z tego co pamiętam z dawnych czasów to zakaz nie dotyczy rowerów a nawet osobówek. Prawdopodobnie nawet nie spytają kiedy będziesz omijał szlaban. Znalazłem nawet dość świeży wpis na ten temat:
16 lip 2022 — W pewnym momencie trzeba wjechać na teren elektrowni, który jest zamknięty szlabanem, jednak nie miałem problemy z uzyskaniem na to pozwolenia
https://www.traseo.pl/trasa/wokol-kwb-belchatow

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 31 Paź 2023, 16:13 »
Zastanów się nad obiektywem szerokokątnym, bo w zwykłym to się ta odkrywka nie mieści, a nie czy Cię ochrona nie pogoni.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 3 Lis 2023, 07:40 »
Wybrałem się na zaległą wycieczkę w okolice kopalni Bełchatów. Droga pomiędzy  kopalnią a elektrownią jest przejezdna. Dostępna dla ruchu lokalnego. Na pierwszej bramce strażniczka otwierała lewy lub prawy szlaban na widok nadjeżdżającego pojazdu (lub rowerzysty). Na drugiej bramki były zamknięte bo pojawił się samochód obcej  rejestracji TK. Ominąłem nie zatrzymywany. Jeżeli tylko nie wywiesisz kartki "jestem z Katowic" ;D nie będziesz miał problemu z przejazdem. Na innej bramce już w pobliżu odkrywki Szczerców (m. Chabielice) nawet negocjacje nie pomogły. Kopalnia wchłonęła lokalną drogę i wstęp tylko z identyfikatorem pracownika. Musiałem objeżdżać.
Planowanie trasy wokół odkrywki Szczerców to loteria. Kopalnia się rozrasta i niektóre drogi zostały fizycznie wchłonięte przez wykop inne "prawnie" przez zakaz wstępu. Najlepszy widok na elektrownie z przeciwległej strony wykopu.

Nie zapomnij zabrać odpowiedniej pogody :lol:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Lis 2023, 13:15 »
Z tego co zauważyłem na odcinku Piaski - Dąbrowa jest możliwość wjazdu tylko za zgodą ochrony.
Nigdy, jadąc na rowerze nawet mnie nie zatrzymali. Raczej chodzi tu o kontrolę samochodów. Zwykłe przeciwdziałanie złodziejstwu. Na rowerze za dożo skarbów nie wywieziesz, więc się nie interesują.

Polecam podjechanie pod chłodnię kominową najnowszego bloku energetycznego. Od strony Kluk. Robi kapitalne wrażenie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 3 Lis 2023, 13:51 »
W ogóle te większe elektrownie to są monstra. Na obrazkach to wyglądają delikatnie, kominek itd, a ten kominek to często gęsto są jedne z najwyższych budowli w Polsce, a jak się podjedzie bliżej to się czuje zagięcie czasoprzestrzeni przez ogromną masę i rozmiary. Warto też wiedzieć, że taki Bełchatów produkuje ponad 1kg CO2 na sekundę. :(

« 3 Lis 2023, 14:01 »
Dzięki za wszystkie informacje  :D Czekam tylko na pogodę w przyszłym tygodniu  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum