Autor Wątek: Rowery elektryczne - czyli tabu wśród rowerzystów  (Przeczytany 25794 razy)

Offline Mężczyzna Blondas

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.04.2023
Znam kilku użytkowników i każdy z nich czekal do uplywu gwarancji, żeby zdjąć blokade. Takie sa realia E-Bike'ow w Polsce. Pewnie chcieli się męczyć jeszcze bardziej.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ale to już patologia polskiego państwa.
W krajach, w których prawo traktuje się poważnie, będzie to uznane za wprowadzenie motoroweru do ruchu bez homologacji i ubezpieczenia, do tego prowadzenie bez uprawnień. poważna sprawa
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
W krajach, w których prawo traktuje się poważnie, będzie to uznane za wprowadzenie motoroweru do ruchu bez homologacji i ubezpieczenia, do tego prowadzenie bez uprawnień. poważna sprawa

Dlatego warto wrócić do kwestii pacyfikacji przestępców na drogach  8) Jakimś pociskiem z haubicy w szprychy proponuję ciskać

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

Nie tylko Polska ma z tym problem.

https://smartride.pl/holenderska-policja-zbroi-sie-przeciw-nieprzepisowym-e-bikeom-247-nowych-hamowni-do-kontroli-pojazdow-elektrycznych/
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
To jest bardzo proste do wyłapania. Trzeba pozwolić policji po tajniacku jeździć na mocniejszych rowerach niż przepisy zezwalają. Wtedy już wystarczy pojechać za takim mistrzem, co jedzie 30km/h bez pedałowania i jeszcze przyśpiesza. Z fizycznego punktu widzenia dowód nie do obalenia, wystarczy chcieć, nie jest potrzebna żadna hamownia.
A mandat za poruszanie się niezarejestrowanym pojazdem, po drodze dla rowerów i jeszcze bez OC to będzie coś w okolicy wydaje mi się 10 koła na dzień dzisiejszy. No ale trzeba znowu coś zrobić, opracować to nie na możliwości polskiej policji.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Są dwie strony medalu, część samoróbek wykorzystują starsze osoby do jazdy, których nie stać na markowego elektryka. Wystarczy sprawdzać tych, co jadą szybko (np. 40 km/h). A 40 km/h w Poznaniu to nic nadzwyczajnego, hujnogi elektryczne tyle jeżdżą. 
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Te miejskie hulajnogi są ograniczone do 20km/h. Przy tej prędkości to nie ma już opcji się odepchnąć, bo można tylko buty pogubić...

• niech tak się stanie
Te miejskie hulajnogi są ograniczone do 20km/h. Przy tej prędkości to nie ma już opcji się odepchnąć, bo można tylko buty pogubić...
Kto teraz miejskimi jeździ? Każdy do BMW dostaje hujnogę elektryczną gratis.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Z fizycznego punktu widzenia dowód nie do obalenia, wystarczy chcieć, nie jest potrzebna żadna hamownia.
W polskich sądach nie taką fizykę obalano przy pomiarach prędkości. Trzeba mieć homologowany pomiar. Nawet jeśli ten pomiar przeczy logice

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Są dwie strony medalu, część samoróbek wykorzystują starsze osoby do jazdy, których nie stać na markowego elektryka. Wystarczy sprawdzać tych, co jadą szybko (np. 40 km/h). A 40 km/h w Poznaniu to nic nadzwyczajnego, hujnogi elektryczne tyle jeżdżą.
Wiesz, ale to trochę jak argumentacja parkujących na trawniku - a musiałem tu stanąć, bo wszystko inne zajęte.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Miałem śmieszną sytuację wjeżdżając od północy do Wrocławia. Jechałem zupelnie pustą szosą, pomimo istnienia CPR równolegle po mojej stronie. Na ścieżce byli w niedzielę piesi a ja z wiatrem leciałem na lemondce. W pewnym momencie zrównał się że mną dziadek na elektryku (32-35 kmh) i gestykulował,  że powinienem z asfaltu na ten chodnik zjechać. Co kilkaset metrów było skrzyżowanie, na którym ścieżka ostro manewrowała lewo/prawo. I ten dziadek tam zostawał z tyłu. Za każdym razem jednak mnie doganiał. On musiał na tym chodniku dobrze ponad 40 kmh jeździć, żeby dogonić mnie przy tej prędkości. Brak mózgu po prostu. Jazda po drodze a nie po ścieżce to źle,  ale jeżdżenie motorem po chodniku już jest cacy.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Wygląda na to, że inne sporty też dają radę :D

• niech tak się stanie
Wygląda na to, że inne sporty też dają radę :D
Tak, ale tylko 1 kwietnia.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021

W polskich sądach nie taką fizykę obalano przy pomiarach prędkości. Trzeba mieć homologowany pomiar. Nawet jeśli ten pomiar przeczy logice

Niestety, masz rację

30-letni Niemiec Michael G. 4,5 roku temu pędząc BMW śmiertelnie potrącił 13-letniego Mateusza na przejściu dla pieszych w Bydgoszczy. Dziś usłyszał wyrok - za zabicie chłopca dostał tylko 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat i karę grzywny. Jednak rodzice są zadowoleni, że sąd wreszcie uznał winę mężczyzny. Dotychczas wierzono w absurdalną wersję wydarzeń kierowcy, który twierdził, że to dziecko wbiegło na pasy i spowodowało wypadek - gdyby tak było chłopiec musiałby biec 60 km/h.

https://tvn24.pl/polska/dziecko-nie-biega-szybciej-niz-usain-bolt-kierowca-skazany-ra191444-ls3531503

Niestety, masz rację

Przecież biegli często ustalają kto ile jechał. Kiedyś mi też policjant mówił przy okazji jak na jakiegoś kierowcę uprzejmie donosiłem, że jak się nie przyzna(ten kierowca), to będzie musiał powoływać biegłego. Chyba się przyznał, bo przyszło pismo, że ukarany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum