Autor Wątek: Zabezpieczenie rowera do ściany w piwnicy? Antyzłodziej  (Przeczytany 6555 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Rower za za kilka tyś. PLN wisi w piwnicy na ścianie.
Chcę go zabezpieczyć czymś mocnym trudno-przecinalnym.
Polecacie jakiś uchwyt budowlany do ściany (cegła) wraz zapięciem/łańcuchem?
Najchętniej brzydkie, pancerne, duże, budowlane, przemysłowe.
Patrzyłem za hakami oczkowymi do rusztowań. Do tego łańcuch?
Wasze propozycje?

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jeśli się da to polecam stalowe drzwi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Musisz spojrzeć kompleksowo. Zabezpieczenie będzie miało moc najsłabszego ogniwa. Osobiście poszedłbym w zamykanie sztabą lub prętem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jeśli podejrzewasz, że włamanie do piwnicy jest możliwe, to nie trzymaj tam roweru.
Plus jest taki, że ubezpieczenie mieszkania obejmuje (zazwyczaj) włamania do piwnicy.
Wracam do jeżdżenia.

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Jeśli podejrzewasz, że włamanie do piwnicy jest możliwe, to nie trzymaj tam roweru.

Otóż to, w salonie wygospodaruj miejsce, będzie się ładnie prezentować.

Offline Mężczyzna 8850

Pozostaje wyłącznie piwnica.
B. chętnie trzymałbym w pokoju/kuchni. Nie mogę - kilka względów.
Stalowych drzwi nie założę - kilka obostrzeń/zgód/innych probl.
Obecne drzwi jednak są do pokonania.
Ubezpiecz. spoko jako opcja, tkx.
@Król Julian: zamykanie sztabą/prętem. Co konkretnie?
Pozostaje kotwienie/zabezp. mechanicz do ściany. Pomysły?

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Plus jest taki, że ubezpieczenie mieszkania obejmuje (zazwyczaj) włamania do piwnicy.

Ubezpiecz. spoko jako opcja, tkx.

Jeśli w tej piwnicy masz "klasyczne" drzwi ze sztachetki drewnianej, to ubezpieczenie mieszkania nie zadziała przy kradzieży z włamaniem. Muszą być zainstalowane pełne, drzwi z zamkiem wielozastawkowym. W Castoramach czy inne Leroyach takie drzwi się najczęściej nazywają, drzwi techniczne/gospodarcze. No i też w ubezpieczeniach mieszkań, dla pomieszczeń gospodarczych w piwnicach jest dodatkowy limit odpowiedzialności. (zazwyczaj 20-30 procent sumy ubezpieczenia ruchomości domowych)

Offline Mężczyzna 8850

OK. Wszystkie inne opcje niestety odpadają.
Pozostaje kotwienie/zabezp. mechanicz do ściany cięzkim, trudnym do sforsowania.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Można kupić specjalne kotwy w tym celu, chociaż raczej stosuje się je do mocowania w posadzce. Kryptonite takie na pewno robi, Abus, chyba też AXA i Gerda. A rower do tego przypinasz łańcuchem/ulockiem/dratwą.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
B. chętnie trzymałbym w pokoju/kuchni. Nie mogę - kilka względów.
Jeśli są to względy powierzchniowe, to polecam zawieszenie roweru na ścianie, wysoko. U mnie w wąskim korytarzu wiszą dwa i nikomu nie przeszkadzają.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Jeśli są to względy powierzchniowe, to polecam zawieszenie roweru na ścianie, wysoko. U mnie w wąskim korytarzu wiszą dwa i nikomu nie przeszkadzają.

fajnie, ale rozumiem, że jak przychodzisz po deszczu to najpierw go na klatce myjesz i wycierasz do sucha? :) No i po za tym to jest jeden rower, a gdzie reszta? :)

Ja poszedłem w kotwy i łańcuchy, nie pamiętam teraz czy kotwy Abusa czy inne ale podobne modele jak https://www.abus.com/pl/Bezpieczenstwo-w-podrozy/Rowery/Zapiecia-rowerowe/Kotwy-podlogowe-i-scienne
mocowane na śruby imbusowe z blokadą (po zamontowaniu blokujesz otwór na klucz wbijając tam kulkę, więc wykręcić się już normalnie nie da). Nie wiem jak z cegłami - być może bezpieczniej w podłogę, chyba, że jest jakaś badziewna chuda wylewka. U mnie akurat porządna ściana nośna.

Rozważałem też alarm - ale nie mam jak pociągnąć kabli do mieszkania a zdalnie niestety w tym miejscu nie ma za bardzo zasięgu GSM. Oczywiście do rozważenia czy wartość roweru równoważy ryzyko oberwania w głowę w przypadku konieczności osobistej interwencji...

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015

fajnie, ale rozumiem, że jak przychodzisz po deszczu to najpierw go na klatce myjesz i wycierasz do sucha? :) No i po za tym to jest jeden rower, a gdzie reszta? :)
No tak, mokrego nie wieszam.
Drugi rower wisi na szafie w głębi korytarza - widać na fotce tylko kierownice w zasadzie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
O kurde. Doceniłem jaki mam komfort w posiadaniu garażu.

Pisząc o sztabie/pręćie mam na myśli gruby kawałek stali, który nie da się łatwo przeciąć.
Kotwy chemiczne
Śruby z zabezpieczonymi łbami

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Doceniłem jaki mam komfort w posiadaniu garażu.
A ja zwykłej piwnicy w bloku z wielkiej płyty, w którym bez jakichkolwiek problemów założyłem stalowe drzwi  ;)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
...
Rozważałem też alarm - ale nie mam jak pociągnąć kabli do mieszkania a zdalnie niestety w tym miejscu nie ma za bardzo zasięgu GSM. Oczywiście do rozważenia czy wartość roweru równoważy ryzyko oberwania w głowę w przypadku konieczności osobistej interwencji...
Jak alarm zacznie wyć, to złodziej szybciej da nogę, ni z Ty zdążysz zareagować. Rozważyłbym extra takiego wyjca.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum