Autor Wątek: Rękawice zimowe  (Przeczytany 9843 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: Rękawice zimowe
« 28 Lis 2023, 18:40 »
Skoro przeszliśmy z termiki do techniki, to:
może bym nie przyziemił gdybym miał normalne łapki, a nie kraba...
Hamuję jednym palcem (przód i tył) i nie jest to najpewniejszy chwyt, ale..
Trzeba wybrać mniejsze zło 😁

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 28 Lis 2023, 22:35 »
Do autora wątku:A było już próbowane z chemicznymi ogrzewaczami?

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 28 Lis 2023, 23:12 »
Do autora wątku:A było już próbowane z chemicznymi ogrzewaczami?

Nie było jak. Marzną mi głównie paluchy więc nie bardzo jest jak zapakować ogrzewacz. Był ostatnio brany pod uwagę jako rozgrzewacz zmarzniętych rąk, ale to tymczasowe rozwiązanie. Chwila jazdy i znowu paluchy zmarzną  :( Póki co zamówiłem rękawice bezpalcowe, ale jednak z jednym paluchem oddzielnie bardziej by pasowały. Ciekawie wyglądają polecane rękawice z Deca, też planuję je oglądnąć.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Lis 2023, 08:39 »
Marzną mi głównie paluchy więc nie bardzo jest jak zapakować ogrzewacz.
No widzisz. W łapawicy nie ma tego problemu  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna misiek

« 29 Lis 2023, 09:19 »
No widzisz. W łapawicy nie ma tego problemu  ;D

I dlatego dzisiaj dotrą Milo polecane przez Rufiano. Zrobię test obsługi "konsoli operatorskiej" i zobaczymy czy zaliczą, czy pozostanie szukanie czegoś innego. Trzeba też odwiedzić Deca i pomacać te, które polecałeś.
Przyznam, że trochę bardziej przekonują mnie te z pierwszego linku, z jednym paluchem oddzielnie, ale cenowo to już średnio wypadają.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 29 Lis 2023, 16:00 »
Moim zdaniem łapawice ocieplane nie są idealnym rozwiązaniem, bo jak zamokną (choćby od potu) to kaplica. Poza tym są grube.

Łapawice lepiej się sprawdzają jako wyłącznie warstwa wierzchnia. Można wtedy zmieniać warstwę wewnętrzną (grubość, rodzaj - jednopalczaste lub pięciopalczaste), wymieniać na suchą, można mieć rękawiczki pięciopalczaste do wygody (polarowe lub merino), a na to założone łapawice.

Choćby i takie z Decathlonu.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Lis 2023, 17:38 »

Właśnie dlatego pytałem o z doświadczenia znany, b. ciepły wkład.
Takie pytanie już dawno temu zadałem przedstawicielowi Hestry* w POL - bez odpowiedzi.

*do rękawic tej firmy właśnie szukam cieplejszego wkładu (dziś -9 oC, git z okładem)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna misiek

« 30 Lis 2023, 19:21 »
Niestety łapawice Milo nie zdały testu. Nie wiem jak możecie w czymś takim śmigać na rowerze. Jak trzymam gripa to ciężko obsługiwać hamulec, przy hamowaniu muszę prawie zwolnić uchwyt. I nie jest to winą złego ustawienia bo w zwykłych i bez rękawic jest idealnie. Poza tym Milo mają wewnątrz podział na poszczególne paluchy, coś jakby rękawica wewnętrzna. A to też średnio mi pasuje.
Osobiście jednak bardziej pasowałyby rękawice 3+wskazujący+kciuk. Może spróbuję jeszcze pokombinować ze zwykłymi, które mam + ogrzewacze chociażby na postoju go rozgrzania rąk.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Lis 2023, 19:27 »
Było kupić proste wojskowe za pół ceny ale nie, musiały być markowe

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 30 Lis 2023, 19:49 »
Niestety łapawice Milo nie zdały testu. Nie wiem jak możecie w czymś takim śmigać na rowerze. Jak trzymam gripa to ciężko obsługiwać hamulec, przy hamowaniu muszę prawie zwolnić uchwyt. I nie jest to winą złego ustawienia bo w zwykłych i bez rękawic jest idealnie. Poza tym Milo mają wewnątrz podział na poszczególne paluchy, coś jakby rękawica wewnętrzna. A to też średnio mi pasuje.
Osobiście jednak bardziej pasowałyby rękawice 3+wskazujący+kciuk. Może spróbuję jeszcze pokombinować ze zwykłymi, które mam + ogrzewacze chociażby na postoju go rozgrzania rąk.

nie zauważyłem tego problemu , może dlatego ze  mało co hamuje 😁😉

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 30 Lis 2023, 19:53 »
Moim zdaniem łapawice ocieplane nie są idealnym rozwiązaniem, bo jak zamokną (choćby od potu) to kaplica. Poza tym są grube.

Łapawice lepiej się sprawdzają jako wyłącznie warstwa wierzchnia. Można wtedy zmieniać warstwę wewnętrzną (grubość, rodzaj - jednopalczaste lub pięciopalczaste), wymieniać na suchą, można mieć rękawiczki pięciopalczaste do wygody (polarowe lub merino), a na to założone łapawice.

Choćby i takie z Decathlonu.

To ja te podlinkowane z Decathlonu odradzam, po dwóch sezonach poprzecierały się u puszczały wodę przez co dwie pary rękawiczek wewnątrz nich też była wilgotna.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna misiek

« 30 Lis 2023, 20:02 »

Nie ma znaczenia "markowość", a raczej to, że mi takie bezpalcowe nie pasują. W tanich wojskowych byłoby pewnie identycznie. I w sumie nic straconego bo rękawice nieużywane (tylko sprawdzone) więc będą zwrócone.
Trzeba szukać innych rozwiązań  :) 

nie zauważyłem tego problemu , może dlatego ze  mało co hamuje 😁😉

No panie, u Ciebie to płasko, a u mnie górki z każdej strony  ;D

To ja te podlinkowane z Decathlonu odradzam,...

Brałem pod uwagę, ale po sprawdzeniu Milo wiem, że takie mi nie pasują.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 30 Lis 2023, 20:27 »
Zatem, może daj szansę Chibie Alasce Pro 😉
Niedługo święta, napisz do Mikołaja...😁

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Lis 2023, 22:00 »
Jak nie słuchasz się moderatorów, tylko próbujesz myśleć samodzielnie to tak kończysz
Ogólnie to złota rada. Obszerne, nieocieplane lapawice wojskowe. Idea lapawicy jest, że wewnątrz wkładasz rękę ubrana we właściwą rękawiczkę termiczna
Ja nie mam najmniejszych problemów z obsługą manetek i hamulcy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Gru 2023, 00:20 »
Ogólnie to złota rada. Obszerne, nieocieplane lapawice wojskowe. Idea lapawicy jest, że wewnątrz wkładasz rękę ubrana we właściwą rękawiczkę termiczna
Ja nie mam najmniejszych problemów z obsługą manetek i hamulcy.

No, ale Panowie - też nie opowiadajmy bajek, że łapawice nie pogarszają wygody obsługi manetek czy hamulców. Pogarszają i to mocno, po prostu dla jednego ten poziom pogorszenia jest jeszcze akceptowalny, dla drugiego już nie. Dlatego są w produkcji również 3-palczaste rękawice, czy grube zwykłe. To mocno indywidualna sprawa co dla kogo jest wygodne i jaki ciuch się sprawdza.

Przykładowo jest na forum iluś zwolenników bielizny termicznej merino, ja niemało jeździłem w zimowych warunkach i mnie to merino w ogóle nie przekonuje. A są tacy co uważają to za ciuch optymalny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum