Autor Wątek: Mata STS Camp  (Przeczytany 3378 razy)

Offline Mężczyzna Patatay

• Miasto: Pomorskie
  • Na forum od: 22.11.2023
Mata STS Camp
« 27 Lis 2023, 14:31 »
Jak oceniacie mate STS Camp 780g R=4,2 grubość 3,8cm?
Doświadczenia w bikepackingu mam zero, a teraz żeby zacząć kompletuje sprzęt. Wyjazdy max 2, 3 dni w okresie maj/sierpień więc jak jest ciepło. Śpiwór puchowy Marmot Phase 30 mam. Spanie ... chciałbym spróbowac w hamaku ale nie wiem czy moje plecy dobrze to zniosą więc pewnie kupię jakiś najtańszy hamak, ale długi na spróbowanie.
Mata wydaje mi się dobrą opcja do hamaka ewentualnie namiot jak się mata nie sprawdzi.
Wydaje się ciężka a nie jeżdżę z sakwami tylko torbami na lekko. Czy może iśc od razu w materac?
Taką matę mógłbym mieć za nieduże pieniądze , ok 150zł ale jeśli szkoda nawet tych 150zł jeśli zaraz miałbym kupować coś innego lżejszego.

link do maty
https://seatosummit.eu/products/camp-self-inflating-pad?variant=41699442229398
« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2023, 16:04 Patatay »

Odp: Mata STS Camp
« 6 Gru 2023, 21:21 »
Chyba jednak zdecyduję się na materac, lżejszy i zdeydowanie mniejszy wymiarowo.
coś tego typu:
https://www.brukas.no/mammut-light-mat?gclid=CjwKCAiA1MCrBhAoEiwAC2d64Xk-tgj963qZjQOxELKsKE6vU9eE1MRTdcDpdbPN5n0LKdMcHQA-AhoCb_EQAvD_BwE

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 6 Gru 2023, 22:31 »
Chyba jednak zdecyduję się na materac, lżejszy i zdeydowanie mniejszy wymiarowo...

Na pewno chcesz materac o takiej szerokości ? Te 52 cm to w najszerszym miejscu, całość jest węższa. Wygodny materac to minimum 60-kilka centymetrów. No chyba, że jesteś bardzo chudziutką osobą  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 7 Gru 2023, 08:12 »
Chudziutką i wąską nie jestem osobą. Taki wymiar dość często figuruje w danych innych producentow 51cm, 55cm więc nie zwracałem na to za bardzo uwagi. Ten najszerszy wymiar to barki wiec wdaje mi się, że tragedii nie będzie.
Na moje 2-3 dniowe wyprawy luksusow nie potrzebuje. Ostatnio spałem na twardej podłodze. Znaczy sie próbowałem spać.
Dzięki za cenną uwagę, poszepram w necie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 7 Gru 2023, 21:51 »
...
Mata wydaje mi się dobrą opcja do hamaka ewentualnie namiot jak się mata nie sprawdzi.
...

Nie potrafię zrozumieć tego toku myślenia.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 8 Gru 2023, 06:54 »
Dokładnie. Do hamaka to jest otul. Wsadzi potem taki jeden z drugim karimatę czy inny materac, ślizga się w nocy - i hamaki są Be, bo zimno mi było.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 8 Gru 2023, 15:28 »
Oczywiście, najlepszą opcją jest jakaś podpinka, ale jak ktoś chce sprawdzić czy hamak jest, tak ogólnie, dla niego, to wystarczy kupić za kilkanaście zeta alumatę i ten hamak przetestować. Dupsko na alumacie poci się trochę bardziej niż na dymanych materacykach, ale pozwala sobie wyrobić zdanie na temat hamakowania. Lepiej się też układa w hamaku i bardziej przypomina podpinkę, do której i wszyscy ostatecznie dojrzewają.
Jak nie miałem pewności czy będę miał gdzie rozwiesić hamak, to w ciepłych porach roku (a o takich tu mowa), to właśnie brałem alumatę, bo można i na glebie i w hamaku.

Zdanie, które zacytowałem zrozumiałem tak, że jeśli mata nie zda egzaminu w hamaku, to zamiast maty/materaca będzie namiot.
"Mata wydaje mi się dobrą opcja do hamaka ewentualnie namiot jak się mata nie sprawdzi."
Założyłem, że gdzieś brakuje przecinka i umiejscowiłem go pomiędzy hamaka i ewentualnie.
Sens to wszystko miałoby wtedy, jeśli wyglądałoby np. tak: Jeśli mata w hamaku się nie sprawdzi, to będzie używana w namiocie.
Co jest dla mnie dziwactwem, bo to nie element izolacji powinien decydować o sposobie noclegu.
To nie tak, że najpierw się kupuje matę/materac i do niego dostosowuję całą resztę. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie takiej kolejności.

« 9 Gru 2023, 11:53 »
Niestety tak napisałem, że można to różnie interpretować.
Wiem, że podpinka do hamaka to najlepsze rozwiązanie ale nie wiem czy w ogóle hamak jest dla mnie. Będę chciał spróbować. Tutaj najbardziej obawiam się pozycji pleców. Żeby się o tym przekonac trzeba spróbować i nic tu nie pomoże, że komuś wygodnie a drugiemu nie. Każdy ma swoje preferencje, upodobania i rózne pozycje spania.
Materac ma służyć do tych prób (ma wzdłużny układ komór co jest w tym przypadku zaletą) ale także do spania w miejscach bez hamaka.

Jeśli spanie w hamaku się sprawdzi to owszem dokupie podpinke.

Materac i tak chcę mieć bo nie zawsze będę korzystać z hamaka. Podpinka mi tutaj materaca na pewno nie zastąpi.

Taki materac jest mały i lekki, ma wzdłużny układ komór, dlatego wydaje mi się dobry na spróbowanie.

Jak słusznie tutaj zauważono dobierając zły sprzęt mogę odnbieść nieodpowiednie odczucia co do hamaka. Biorę to pod uwagę. Jednak podpinka zapewni mi komfort termiczny ale nie zapewni lepszej pozycji do spania.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 9 Gru 2023, 14:04 »
...
Wiem, że podpinka do hamaka to najlepsze rozwiązanie ale nie wiem czy w ogóle hamak jest dla mnie. Będę chciał spróbować. Tutaj najbardziej obawiam się pozycji pleców. Żeby się o tym przekonac trzeba spróbować i nic tu nie pomoże, że komuś wygodnie a drugiemu nie. Każdy ma swoje preferencje, upodobania i rózne pozycje spania.
...

Święte słowa, mi nie bardzo podpasował. Proponuję zrobić tak, jak ja. Kupiłem hamak szeroki i z zapasem długości (11-to stopowy żeby nie było) i zabrałem na wycieczkę wokół komina. Powiesiłem, ustawiałem różne kombinacje i zdecydowanie nie wyobrażałem sobie spania w nim. Owszem poleżeć, posiedzieć tak, ale spanie w moim przypadku odpadało. Może za bardzo się kręcę i czasem leżę na boku, a to było mało wygodne. Ostatecznie pozostałem przy spaniu pod namiotem w połączeniu z dmuchanym materacem, co w moim przypadku sprawdza się bardzo dobrze. I za spaniem w hamaku nie tęsknię  :)

To mocno indywidualna kwestia i faktycznie warto przetestować różne sposoby.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Gru 2023, 23:23 »
Potwierdzam. Napaliłem się na hamak. Jednak to była porażka. Wróciłem pod namiot. Obserwuje na wspólnych wyjazdach hamakowcow i nie zazdroszczę.
Każdemu, co mu podchodzi.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Gru 2023, 01:46 »
Potwierdzam. Napaliłem się na hamak. Jednak to była porażka. Wróciłem pod namiot. Obserwuje na wspólnych wyjazdach hamakowcow i nie zazdroszczę.
Każdemu, co mu podchodzi.
Co to był za hamak?

Jest wiele czynników, które wpływają na komfort. Nawet gramatura materiału ma wpływ na komfort. Do tego dochodzi sposób zakończenia (wiązanie / kanał), długość, szerokość, napięcie, odpowiednie wypoziomowanie, podpinka lub jej brak.

Dla mnie spanie w namiocie to poniżenie
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Gru 2023, 08:27 »

Lesovik

Jest wiele czynników, które wpływają na komfort (....) Do tego dochodzi sposób zakończenia (wiązanie / kanał), długość, szerokość, napięcie, odpowiednie wypoziomowanie, podpinka lub jej brak.

No i właśnie o to chodziło. Zbyt dużo rzeźby w prostej sprawie

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 10 Gru 2023, 08:36 »
Jest wiele czynników, które wpływają na komfort.

Przekładasz się w nocy z boku na bok i śpisz też na brzuchu, czy jak się położysz tak się budzisz następnego dnia ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Gru 2023, 11:16 »
Lesovik

No i właśnie o to chodziło. Zbyt dużo rzeźby w prostej sprawie
Czyli materiał przyzwoity. Z konstrukcją już gorzej, bo na końcach jest pewnie zwykły kanał. Moim zdaniem lepsza jest cm zwykła obszyta szmata z wiązany i końcami. Można wtedy inaczej naciągnąć od strony głowy (barków), a inaczej od strony nóg. Barki są szersze niż nogi, więc jeśli się tego nie uwzględni, to do końca wygodnie nie będzie.

Jeśli oczekujesz wygody przy początkowym braku zaangażowania, to hamak nie jest dobrym rozwiązaniem. Chyba, że masz niskie oczekiwania co do komfortu. Niektórzy śpią bez podpinki lub z matą, więc różnie bywa.

Przekładasz się w nocy z boku na bok i śpisz też na brzuchu, czy jak się położysz tak się budzisz następnego dnia ?
Ruszam się. Trochę jeszcze mam problem z podpinką, która nie do końca dobrze przylega. Głównie śpię na boku lub trochę na plecach.

Dla mnie hamak jest lepszy od łóżka. Dopiero spanie z taką poduszką przebija hamak

Idealna długość to około 110 cm, mam węższą, ale dosyć grubą - dodawałem wypełnienia. Podobna tylko dmuchana mogłaby zrewolucjonizować spanie w namiocie, tylko mogłby kolidować ze śpiworem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum