Autor Wątek: Uchwyt na telefon Peak Design vs Quad Lock  (Przeczytany 3374 razy)

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013

Od razu nadmienię że to żadna recenzja nie jest, bo uchwyt PD (peak design) mam dopiero od dziś. Ot takie luźne pierwsze wrażenia. Oczywiście będę dawał znać na bierząco co i jak, może komuś się przyda.

Od wielu lat używam QL (quad lock). Lubie system QL, używam etui z wbudowanym gniazdem w wersji mag. Etui jest płaskie a gniazdo nie wystaje wiec swobodnie można używać na codzień. Jest tylko jedna rzecz której do końca nie ogarnąłem płynnie w QL, mianowicie wkładanie telefonu w uchwyt jedną ręką podczas jazdy. Akurat ja lubię często sięgać po telefon w czasie jazdy aby cyknąć fotę. No i wypinanie telefonu luzik, ale szybkie wpinanie jedną ręką jest dla mnie mocno nie poręczne. Może to wynika z tego że uchwytu nie mam na mostku blisko siebie, tylko na przedniej rurce kierownicy H-Bar. No ale czy to wystarczający powód do zmiany systemu? Jasne że nie. Sprawdzam tylko inne rozwiązania.

PD (Peak Design), ma bardzo podobny system do QL, czyli oferuje dość bogatą ofertę akcesoriów działających pod jednym systemem wpięcia. PD rygluje telefon za pomocą magnesów które aktywują mechaniczną blokadę. Wydaje się trzymać bardzo pewnie. Jest to o wiele łatwiejsze niż w QL. Wkładanie telefonu jest banalnie proste i szybkie, bo wymaga tylko przyłożenia telefonu do gniazda. Natomiast wypinanie wymaga wciśnięcia jednego z 2 przycisków umieszczonych po bokach gniazda. PD jest porządnie wykonany i ciężko się przyczepić do jakości.

Wady i inne cechy PD w późniejszym terminie, choć już teraz mogę powiedzieć że jakby nie było to cena PD to minus. Dla porównania wstawiam ceny podobnych zestawów PD i QL. W końcu tańszy QL wcale nie jest jakiś atrakcyjnie cenowo na tle innych rozwiązań.

1 QUADLOCK Uchwyt na kiere out front mount + etui iphone 15 = 304 zł

2 PEAK DESIGN Uchwyt na kiere mobile Bike mount + etui iphone 15 = 459 zł

Pierwsze próby po instalacji

https://youtube.com/shorts/cSJI5qSK748?feature=share
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2023, 16:33 lary »

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
O, fajny wątek. Będę obserwował.
Ciekawy jestem jak ten PD wyjdzie w praktyce, podczas jazdy.
Mocowanie (na filmiku) wygląda bardzo fajnie.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Jako ciekawostka. Chińska kopia quad lock to 20-kilka złotych. Działa bezproblemowo od iluś już kilometrów na bardzo różnych nawierzchniach. Jedynie brak ubranek na telefony, trzeba kleić do etui dołączone mocowanie. No i tylko jeden typ mocowania.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna ramzes

Czy PD ma także dostępne mocowanie do mostka?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Fajny ten peak design. Ale skoro o uchwytach to polecę z czystym sumieniem uchwyt sincetop. Ubranka na telefon niezauważalnie grubsze.

Offline Mężczyzna ramzes

Czy PD ma także dostępne mocowanie do mostka?
Już wygooglałem - jest sporo różnych mocowań.
Fajne to.

Offline Mężczyzna lary

Tak jest coś takiego

Offline Mężczyzna ramzes

W ramach rozwinięcia wątku polecam czyjąś recenzję na YT:
https://youtu.be/Vaqo85GWGMc?si=LXJFlXy7MgnHx5V8

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Używałem QL, teraz mam PD - i dla mnie QuadLock nawet nie ma podejścia do PD. Quad Lock to jest mocno przereklamowane mocowanie zupełnie nie warte tych pieniędzy. To tylko kwestia czasu aż się wyrobi zarówno uchwyt w etui telefonu jak i ten na mocowaniu, przerabiałem to już parę razy. Telefon w mocowaniu łapie coraz większe luzy, aż lata tak, że ryzykujemy wypięciem, co mi się też zdarzyło i mało nie kosztowało mnie utraty drogiego telefonu.

A w PD uchwyt magnetyczny jest dużo wygodniejszy i we wpinaniu i wypinaniu telefonu, do tego jakość wykonania dużo wyższa - uchwyt Out Front to jest metalowa część, a nie plastik jak w QL.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
tylko PD. Mam 3 sezon, drugi telefon. Nawet na ujebach w Kirgistanie wszystko siedziało pewnie i mocno. Wypinanie telefonu bajka.
No i duży plus za akcesoria PD
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zakładam, że jeździcie z jakąś formą nawigacji. Czemu zakładacie na kierownicę jeszcze telefon?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna lary

Zakładam, że jeździcie z jakąś formą nawigacji. Czemu zakładacie na kierownicę jeszcze telefon?

Przynajmniej ja:
1 używam garmin explore 2, ale jak podczas jazdy chce sprawdzić poprawność kierunku lub ogólnie się zorientować jak wygląda pokrycie terenu, albo planować postój/nocleg, to od razu odpalam komoot na telefonie, nie przepadam za przeglądaniem takich rzeczy z poziomu garmina. Często też używam podglądu satelitarnego terenu, oczywiście z apki komoot na telefonie

2 lubię mieć pod ręką/okiem ekran telefonu, ktoś dzwoni, pisze, na maila zerknąć

3 nawet jak muszę na postoju sprawdzić coś na mapie  wygodnie mi jak telefon jest w uchwycie

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Chociażby do wygodnego robienia zdjęć na trasie. No i ileś rzeczy można sprawdzić w czasie jazdy, jak jest taka potrzeba. Oczywiście nie każdy tego potrzebuje, ale to już co kto lubi.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010

Chociażby do wygodnego robienia zdjęć na trasie. No i ileś rzeczy można sprawdzić w czasie jazdy, jak jest taka potrzeba. Oczywiście nie każdy tego potrzebuje, ale to już co kto lubi.

A razie deszczu zabezpieczasz jakoś telefon czy po prostu go chowasz do torby wtedy?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
Ja używam systemu Fidlock. Zapinanie bajka, obraca się o dowolny kąt więc i da się wpiąć pod dowolnym kątem. Da się za telefon podnieść cały rower. Cena na poziomie QuadLock.
Ma masę mocowań, nawet do uchwytów od garmina. Z nie rowerowych samochodowe i motocyklowe, więc bardzo praktyczne.

Takie kółeczko na które trzeba trafić telefonem pod dowolnym kątem.
Uchwyt do Garmina ma ten plus, że rotuję telefon i Garmina w zależności od potrzeb.

Plotkarska natura zwykle zwycięża  :D czasem chodzi o nawigację, czy też rezerwację noclegu. Z moich doszwiadczeń wynika, że poziomo zamontowany telefon w trybie głośno mówiącym daje lepszą jakość dźwięku w obie strony podczas połączenia, niż nawet wysokiej jakości słuchawki, wystawione na wiatr.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2023, 21:58 MaciekK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum