Autor Wątek: Edge - jaka mapa  (Przeczytany 9780 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Edge - jaka mapa
« 4 Gru 2023, 13:26 »
Ja używam tej: http://garmin.opentopomap.org/
I kopiujesz na kartę SD czy do pamięci wewnętrznej?
Garmin
Copy the *.img into the folder /Garmin/ of your microSD card. Installation in the onboard memory is not recommended.

Nie mam karty SD, po prostu podpinam komputerek pod kompa po USB, ten mi widzi garmina jako dysk, wrzucam do katalogu, odłączam i gotowe. Jeszcze tylko w ustawieniach trzeba odklikać, żeby używał nowej mapy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Gru 2023, 13:33 »
W jaki sposób?

Czy da się zmieniać priorytet dla konkretnej mapy?

Czy zawsze mapy mają różne priorytety?

Z tego co pamiętam to jest przypisane do mapy i albo tego się nie da zmienić, albo jest trudne i wymaga grzebania w pliku TYP. Ale to nie ma żadnego praktycznego znaczenia, bo która mapa ma priorytet ustalamy sami poprzez jej aktywację w urządzeniu. A funkcje bierne danej mapy (jak dane DEM) działają również, gdy mapa jest wyłączona.

Czyli urządzenie wykrywa (wg jakich kryteriów?), że jest podjazd, samo wyznacza początek i koniec podjazdu i uruchamia ClimbPro?

Wykrywa to wg danych wysokościowych mapy, tak samo jak na śladzie wykrywa podjazd z danych wysokościowych śladu. Jest natomiast ustawienie tego jakie podjazdy ma wykrywać - są 3 stopnie, od delikatnych górek po już solidne.

Oficjalne Garminowskie są płatne (mają ładne kształty budynków).

Ale przecież ta mapa o której tu rozmawiamy jest bezpłatna, to garminowska kompilacja OSM.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 4 Gru 2023, 14:31 »
Ale przecież ta mapa o której tu rozmawiamy jest bezpłatna, to garminowska kompilacja OSM.

Ale czym się różnią płatne mapy od tych bezpłatnych?

... bo te bezpłatne przynajmniej są aktualne.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Gru 2023, 14:39 »
No ale czekajcie, przecież aktualizacje map dla wspólczesnych urządzeń Garmina są przecież darmowe.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Gru 2023, 15:00 »
Ale czym się różnią płatne mapy od tych bezpłatnych?

... bo te bezpłatne przynajmniej są aktualne.

Nie wiem za bardzo o czym Połciu tu pisze, to dotyczy chyba stanu sprzed paru lat. We wszystkich nowych urządzeniach Garmina masz zainstalowane darmowe mapy, autorstwa Garmina, ale oparte o OSM i regularnie aktualizowane. Mapy płatne to wobec rozwoju OSM i podobnych projektów obecnie nisza na rynku, raczej dokładne mapy topograficzne wybranych rejonów i coś podobnego, w zastosowaniu w turystyce pieszej. Ale OSM ma już na tyle dobrą dokładność, że już i z tego segmentu powoli zaczyna wypierać płatne mapy, a pewnie jeszcze się to nasili.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 4 Gru 2023, 15:45 »
Możliwe, że wieki temu jak kupowałem Etrexa   była inna licencja na mapę, która była wgrana. Garmin Express  z 2-3 razy zaktualizował kilka lat temu, i koniec.
Teraz jestem bardzo daleko od GPSa i nie podam konkretów.
Nie mam potrzeby kupować nowej, bo nie widzę wielkich różnic z darmowymi.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 4 Gru 2023, 15:51 »

U kumpla w EDGE 530 widziałem mapę datowaną na (chyba) 2021 rok. Z tego co mi mówił, nie ma żadnych aktualizacji.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Gru 2023, 15:51 »
Może tych różnic nie ma. Ot, po prostu. Jak ktoś nie chce kombinować to sobie kupuje u Garmina, oficjalna mapę Garmin. Ma jakiś tam inny trochę layout i jest szczęśliwy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Gru 2023, 16:29 »
U kumpla w EDGE 530 widziałem mapę datowaną na (chyba) 2021 rok. Z tego co mi mówił, nie ma żadnych aktualizacji.

Nie ma, bo najpewniej nie umiał tego zaktualizować. Mapy aktualizujesz podpinając urządzenie do kompa i używając Garmin Express
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2023, 16:36 Wilk »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 4 Gru 2023, 16:45 »
Nie ma, bo najpewniej nie umiał tego zaktualizować. Mapy aktualizujesz podpinając urządzenie do kompa i używając Garmin Express

Garmin Express u mnie nigdy nie chciało się zainstalować :(

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 4 Gru 2023, 21:28 »
Garmin Cycle Map są wg mnie w zupełności wystarczające do jazdy po asfaltach i drogach utwardzonych. W góry warto zainstalować jakieś topo bazujące na OSM, a przynajmniej nakładkę ze szlakami. Już dawno minęły czasy, że mapy wbudowane w garmina były do niczego.
W 530 aktualizacje map mam regularnie co kilka miesięcy.

« 4 Gru 2023, 21:43 »

To oprócz Garmin Connect muszę jeszcze założyć Garmin Express? Mnożą się coś te apki do obsługi Garmina.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Gru 2023, 21:51 »
To oprócz Garmin Connect muszę jeszcze założyć Garmin Express? Mnożą się coś te apki do obsługi Garmina.

Wcale nie musisz, w ogóle nie musisz używać map Garmina. Map wcale nie trzeba często aktualizować, raz na 2-3 lata wystarczy, z reguły różnice są symboliczne.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Gru 2023, 10:31 »
Garmin Connect to aplikacja na telefon. Garmin Express to aplikacja desktopowa. Obie służą do czegoś innego, możesz connecta nie używać i wszystko synchronizować przez kabel Expressem. A możesz też niczego nie synchronizować z niczym i jedynie uaktualniać mapy expressem. A możesz w ogóle niczego nie używać, podpiąć Egde pod wifi, skąd będzie brał aktualizacje oprogramowania, a kablem wrzucać takie mapy, jakie Ci się podobają.

« 6 Gru 2023, 10:47 »
Dzięki Connecta zamierzam używać, bo to mi daje możliwość transferowania tras zrobionych na komórce do Edga w terenie. Nawet już osiągnąłem sukces i jedną trasę (kurs|) eksportowałem przez BT. Czasem się przydaje, jak coś trzeba zmodyfikować w terenie. WI-fi z routera domowego sparowałem, więc jak rozumiem synchronizację oprogramowania mam z głowy. Mapy czasem pliki z desktopa wgrywałem do tej pory kablem do GPSmap "na żywca" przez menagera plików, więc tu będę robił tak samo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum