Autor Wątek: Edge - jaka mapa  (Przeczytany 9779 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Edge - jaka mapa
« 8 Gru 2023, 20:05 »
Czym jest plik IMG?
" Plik z rozszerzeniem .img to plik mapy Garmin używany przez urządzenia GPS firmy Garmin. Zawiera dane mapowe/geoprzestrzenne do reprezentowania elementów mapy, takich jak nazwy ulic, trasy nawigacyjne i ciekawe miejsca. Użytkownicy mogą tworzyć spersonalizowane dane mapy, zapisywać je jako plik .img i ładować do urządzeń Garmin. Firma Garmin również udostępnia wstępnie zainstalowane dane map, które są przechowywane na urządzeniach firmy Garmin w formacie pliku IMG. Pliki IMG można otwierać za pomocą aplikacji takich jak Garmin Mobile PC, cGPSmapper, MapUpload i GPS Map Manager.

Format pliku IMG — więcej informacji
Pliki IMG są zapisywane jako pliki binarne w formacie zastrzeżonym przez firmę Garmin. Informacje dostępne w pliku IMG mogą być renderowane na urządzeniach GPS firmy Garmin. Niektóre urządzenia GPS obsługujące automatyczne wyznaczanie tras mogą również wykorzystywać te pliki map do wskazówek podczas nawigacji, np. w samochodzie, na rowerze lub podczas pieszych wędrówek.

Pliki GMAP są podobne do obrazu dysku twardego i są oparte na systemie plików, który składa się z plików podrzędnych w celu zapewnienia funkcjonalności urządzeń GPS firmy Garmin. Podpliki .GMP zapewniają rodzaj struktury podkatalogów, mimo że format pliku .gmap jest płaski.
"

Takie info znalazłem.
Przenieś na kompa i spróbuj otworzyć w/w programami (lub jakimś kombajnem-viewerem)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 8 Gru 2023, 21:36 »
o ile sieć dróg jest w miarę ok to elementy powierzchniowe, lasy, są zaznaczane fatalnie. Większości nie ma (mapa z https://garmin.opentopomap.org/)
Lub np. nie ma lasów, a na zielono są obszary pól, ale też według logiki, której nie dostrzegam (mapa z https://garmin.bbbike.org/).
Bardzo słabo to wygląda w porównaniu z LoMaps z Locusa.
Mapy Cyclo, są może dobre dla szosowców. Ogólnie nie ma tam naniesionych leśnych i polnych dróg.

Dane tam są, z prezentacją słabiej. Czasem pomaga poklikanie w ustawieniach. Ogólnie za priorytety i sposób wyświetlania odpowiada wkompilowany w img plik TYP (tyle się dowiedziałem) ale do edycji lub podmiany trzeba posiadać wiedzę tajemną. :)   

Garmin to licznik z możliwością jazdy po kresce. Nawet nie może podskoczyć do tego, co oferują aplikacje mapowe na telefony. Nie te możliwości, nie te mapy, nie ta obsługa. Jak jeździłeś wcześniej z telefonem, to teraz ciężko będzie się przestawić na Garmina.

To prawda, choć wiele zależy od oczekiwań. Jeśli jeździsz eksploracyjnie, jak najbardziej nie umywa się. Ale jeśli chcesz przelecieć treningowo albo na zawodach, wtedy prostota plus szereg funkcji pomiarowych zdecydowanie przebija smartfon. Zobacz jak wyznacza skręty, albo przetestuj ClimbPro. To zupełnie inna kategoria urządzeń.

Oczywiście, że Garmin nie wygra pod względem jakości wyświetlania mapy - nie ten procesor, nie ta wielkość i jakość ekranu. Tylko, że przy większości zastosowań to nie ma znaczenia, 90% rowerzystów to nawiguje wg śladu. To jest urządzenie służące do nawigowania - i tę funkcję spełnia świetnie.
Twoje doświadczenia i potrzeby mają się nijak do potrzeb ogółu rowerzystów. Garmin i podobne komputerki dlatego zrobiły tak zawrotną karierę - bo właśnie idealnie się wstrzeliły w potrzeby większości rowerzystów.

Może masz rację, choć sam mam inne doświadczenia.
"Garmin" to słowo klucz. Guru wśród nawigacji mimo znanych wad i błędów w oprogramowaniu. Jak masz Garmina jesteś gość, jak masz smartfona - nie mamy o czym rozmawiać. Wiem z doświadczenia z imprez rowerowych. I nie ma tu znaczenia, ze Garminowcy błądzili a smartfonowcy potrafili się odnaleźć i dotrzeć do celu. :) Mam też znajomych z 1040 na kierownicy, którzy nie wiedzą dokładnie co ten komputerek robi. Mówią, że ma wszystko i jest najlepszy, ale dlaczego, tego nie wiedzą. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Gru 2023, 21:57 »
Ogólnie za priorytety i sposób wyświetlania odpowiada wkompilowany w img plik TYP (tyle się dowiedziałem) ale do edycji lub podmiany trzeba posiadać wiedzę tajemną. :)
No cóż. Zgłębiać wiedzy tajemnej, potrzeby, nie odczuwam. Lubię urządzenia, które mają jeden guzik. Włącz/Wyłącz.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Gru 2023, 22:09 »
"Garmin" to słowo klucz. Guru wśród nawigacji mimo znanych wad i błędów w oprogramowaniu. Jak masz Garmina jesteś gość, jak masz smartfona - nie mamy o czym rozmawiać. Wiem z doświadczenia z imprez rowerowych. I nie ma tu znaczenia, ze Garminowcy błądzili a smartfonowcy potrafili się odnaleźć i dotrzeć do celu. :) Mam też znajomych z 1040 na kierownicy, którzy nie wiedzą dokładnie co ten komputerek robi. Mówią, że ma wszystko i jest najlepszy, ale dlaczego, tego nie wiedzą. :)

Wiadomo, że każdą nawigacją trzeba się umieć posługiwać, a połowa użytkowników rozmaitych nawigacji to nie zna wielu ich funkcji i jak im się coś wykrzaczy to od razu leżą, albo zwalają winę na urządzenie, choć często jest to wina użytkownika. I ten co to potrafi lepiej sobie da radę z prostym sprzętem niż taki co ma najdroższe urządzenie na rynku, ale nie umie go poprawnie obsługiwać.

No cóż. Zgłębiać wiedzy tajemnej, potrzeby, nie odczuwam. Lubię urządzenia, które mają jeden guzik. Włącz/Wyłącz.

Edytowanie pliku TYP to już dla mocniej zaawansowanych. Natomiast w urządzeniu masz ustawienie szczegółowości mapy i tam masz bodajże 5 stopni tej szczegółowości. I to ustawienie reguluje przy jakim zoomie pojawia się pewna kategoria dróg, jak dasz największą szczegółowość to już przy stosunkowo dużym zoomie typu 800m-1,2km będziesz widzieć drogi niskiej kategorii. Tyle że im większa szczegółowość to tym bardziej przymula urządzenie, więc trzeba znaleść złoty środek, któy nam pasuje.

« 8 Gru 2023, 22:19 »
Ok. Poklikam

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 10 Gru 2023, 13:39 »
Jak masz Garmina jesteś gość, jak masz smartfona - nie mamy o czym rozmawiać.
Problemy współczesnego świata ;)
Śmieszy mnie to, że ludzie przejmują się tak bardzo cudzym zdaniem. Śmieszy mnie pojęcie "mody na coś". W zasadzie te rzeczy nawet nie są śmieszne, tylko żałosne, ale coż - taki świat :(

« 10 Gru 2023, 19:59 »
Chyba tak jest. Rzeczy "wystarczająco dobre" są wypierane przez rzeczy "jeszcze lepsze".

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 11 Gru 2023, 11:30 »
Ogólnie jednak jestem rozczarowany tymi mapami OSM. Testuję już trzeci zaciąg na terenie w mojej okolicy i o ile sieć dróg jest w miarę ok to elementy powierzchniowe, lasy, są zaznaczane fatalnie. Większości nie ma (mapa z https://garmin.opentopomap.org/)
Lub np. nie ma lasów, a na zielono są obszary pól, ale też według logiki, której nie dostrzegam (mapa z https://garmin.bbbike.org/).

Nie korzystam z nawigacji, ale lubię mieć mapę przed oczami.
OpenTopoMap moim zdaniem wyglądają przyzwoicie. Chyba najbardziej zbliżone do normalnej mapy. Poziom szczegółowości i aktualność całkiem sensowne, poziomice dobrze odzwierciedlają rzeźbę terenu.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Gru 2023, 17:05 »
Co to są za wielkie pliki? Te zaznacznone na żółto. Mają po 3GB. Można je wywalić?
Nawet jak wywalisz wszystkie IMG, to Express sobie je przywróci przy ponownej instalacji map

« 11 Gru 2023, 21:54 »
Co za terrorysta

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 7 Lut 2024, 14:01 »
Czy są jakieś ograniczenia co do:
- rozmiaru pliku .img z mapą ?
- liczby plików .img z mapami w jednym urządzeniu ?

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 12 Lut 2024, 19:17 »
Podejrzewam ze 4 GB to będzie maks. Bo Garmin  jest chyba oparty o system plików FAT32. Co do ilości map to raczej ograniczeniem będzie pojemność urządzenia.
\m/

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 14 Lut 2024, 12:19 »
Kiedyś jak testowałem różne mapy to miałem z 10 map w 530 i nie czułem jakiś ograniczeń.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 6 Lip 2024, 20:49 »
Hej, podpytam może tutaj...
Zaktualizowałem mapy na swoim Edge 830 i zauważyłem, że są inne kolory dróg.
Autostrady i ekspresowe - pomarańczowe
Krajowe i wojewódzkie - niebieskie (ten sam kolor)

Kiedyś drogi krajowe miały trochę inny kolor niż wojewódzkie. Czy da się to jakoś ręcznie zmienić, żebym miał rozróżnienie między tymi typami dróg?
Szukałem, szukałem i nie znalazłam. Ale może źle szukam, albo jest na to jakiś sposób?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum