i na koniec jeszcze prom...
Ja się właśnie skusiłem na ten wyścig
Przy tych wszystkich zastrzeżeniach i obawach, tym, co mnie osobiście skłoniło do zapisania się, jest po prostu trasa. No po prostu sztos: zaczyna się od Picos de Europa, potem Pireneje, Masyw Centralny, Alpy, Toscania ze Strade Bianche, Apeniny - no niech to ktoś przebije ; -)
Te Strade Bianche to chyba nie do końca, skoro ma być 100% asfaltu
Natomiast problemem jaki tu widzę jest termin tej imprezy. Druga połowa lipca na południu Hiszpanii to temperaturowo może być ogromne wyzwanie. Na TransIberice był z tym bardzo duży problem, a tam to był koniec sierpnia.
Chyba źle to ujęłam: organizator nie gwarantuje 100% asfaltów, ale 100% trasy, którą da się normalnie przejechać rowerem szosowym ; -) A szutrówki w Toskanii są bez problemu do ogarnięcia na szosie.
Co do upałów - generalnie wyścigi w Europie w lecie będą stawały się coraz bardziej problematyczne. Start jest w Hiszpanii, więc te potencjalnie największe (no chyba że Włochy to przebiją) upały wypadną na sam początek, gdy tolerancja organizmu będzie jeszcze na wysokim poziomie.
A jest gdzieś konkretna rozpiska tych punktów? Bo tam widzę, ze będą i parcoury i punkty, które trzeba zaliczyć
A jak z dokładnymi regułami wyścigu, typu np. limit czasowy trasy? Bo to trochę słabe zapisywanie się w ciemno, nie znając dokładnych reguł, Bo tam jest kolejny dziwny system zapisów, najpierw wstępna rejestracja do 21.12, gdzie musisz się wykazać doświadczeniem, a później dopiero właściwa rejestracja 6.I. Tak więc nie do końca pojmuję sens tej wcześniejszej rejestracji.
Pomocna jest sekcja FAQ na ich stronie https://via-race.com/pl/faq. Wynika z niej, że limit czasowy to 2 tygodnie ("Riders will have two weeks to complete VIA in order to arrive at the end in time for the The Triumph Celebration which will take place in the evening of 3.8.2024")
A co do zapisów - system jest na wzór TCR, ale chyba jest oczywiste, że przyjmą każdego, kto umie odróżnić pedał lewy od prawego ; -)