Autor Wątek: VIA-Race  (Przeczytany 9743 razy)

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
Odp: VIA-Race
« 21 Gru 2023, 23:56 »
Mnie już forma zapisów dziwi i zaskakuję, raczej negatywnie. Bo tak, z jednej strony już za samo wypełnienie formularza google musisz zapłacić hajs. 60 zł to nie jest wcale mało, śmiem twierdzić że 11 euro też nie. A w zamian nie dostajesz nic. Ani trasy, nawet w zarysie, ani podstawowych informacji, takich jak choćby limit imprezy. Nie wiem , może na zachodzie na ultra drzwi się łamią i trzeba robić jakieś nie transparentne weryfikacje bo nie wszyscy się zmieszczą. Ale ja twierdzę że te imprezę pojedzie 150 osób.

Myślę, że to 150 osób to byłby szczyt aspiracji organizatora. Zgadzam się natomiast, że formuła zapisów jest dość kryptyczna, powiedziałabym, że taka bardzo w stylu TCR-a, w kontrze do którego VIA się pozycjonuje ; -) No ale czasami warto zaryzykować i mam nadzieję, że moja wiara w ten wyścig nie okaże się naiwna.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 22 Gru 2023, 08:12 »
A mnie to już nie dziwi. Takie opłaty to jedno. A z drugiej strony nawet wiekszość imprez w PL ma najtańsze wpisowe do końca 2023. To jest dla mnie dziwne :D Ja tu planów jeszcze nie mam a już trzeba płacić i się zapisywać jak chcę najtaniej.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2023, 12:40 »
System zapisów to jeszcze można zrozumieć, sporo polskich wyścigów stosuje taką politykę dwóch stopni zapisów, najpierw opłata rejestracyjna, później właściwe wpisowe; tutaj to chyba bardziej pomyślane na wypadek dużej frekwencji powyżej liczby miejsc na wyścigu, ale w pierwszej edycji to chyba nie będzie tego ryzyka. Tak więc raczej nie ma ryzyka nie dostania się na wyścig, chyba aż takiej frekwencji to tu nie będzie, więc to nie jest tak, że te pieniądze przepadną. A właściwie wpisowe jest rozłożone na 2 części i jest jeszcze na poziomie do przełknięcia jak na zachodnie wyścigi (400 euro).

Natomiast bardziej niepokoi brak konkretów ogranizacyjnych - szczegółów trasy i konkretnego regulaminu imprezy, może to sie pojawi 6 stycznia, bo bodajże wtedy ma być manual imprezy. I zapisywanie się bez owych szczegółów to już rzadko spotykana praktyka, trochę jak kupowanie kota w worku. Ale za imprezą stoi ileś osób znanych w światku ultra, a to pozwala na udzielenie kredytu zaufania w tej mierze.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lip 2024, 11:20 »
Wyścig ruszył, jedzie kilku mocnych Polaków (Asia Rumińska, Krystian Jakubek, Paweł Pieczka i Czarek Urzyczyn), ale u mnie monitoring póki co na komputerze nie działa monitoring, natomiast na komórce się otwiera:
https://app.madcap.cc/event/via-race-24

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 21 Lip 2024, 19:28 »
ale u mnie monitoring póki co na komputerze nie działa
Wchodziłem przed chwilką, wszystko ładnie działa.
Adam Białek mocno pocisnął, dość mocno odskoczył od grupy pościgowej. Pewnie znów jedzie totalnie bez przerw minimalizując sen.
Wgl, bardzo mnie zastanawia tutaj taktyka na tak piekielny wyścig. Nie wiem, czy nie lepiej robić tutaj jak najwięcej przez noc, a spać w dzień, bo temperatura +30 stopni na takim zmęczeniu może totalnie zniszczyć i odwodnić człowieka. A jazda w nocy to jednak (przynajmniej u mnie) znaczne ograniczenie picia
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline BartekP

• Miasto:
  • Na forum od: 21.07.2024
« 21 Lip 2024, 19:30 »
Cześć!

Tutaj mąż Joasi :) U mnie działa, aczkolwiek tylko na Chrome/Edge, nie na Firefoksie. Dość ograniczona funkcjonalność w porównaniu do Follow My Challenge, ale oś czasu bardzo przydatna do odtwarzania zdarzeń.

Bartek

Offline BartekP

• Miasto:
« 21 Lip 2024, 19:35 »
ale u mnie monitoring póki co na komputerze nie działa

Wgl, bardzo mnie zastanawia tutaj taktyka na tak piekielny wyścig. Nie wiem, czy nie lepiej robić tutaj jak najwięcej przez noc, a spać w dzień, bo temperatura +30 stopni na takim zmęczeniu może totalnie zniszczyć i odwodnić człowieka. A jazda w nocy to jednak (przynajmniej u mnie) znaczne ograniczenie picia

Wczoraj w dzień wszyscy zrobili raczej niewielkie dystanse jak na swoje normalne możliwości, było mnóstwo obrazków Garminów z temperaturami 40+ (realnie było koło 38 chyba). W nocy było spore przyspieszenie, Joasia wtedy silnie docisnęła. Przed startem rozważała, czy starać się jechać w nocy, zobaczymy, jak będzie dalej. Na północ od Madrytu już nie tak dramatycznie gorąco jak na południu, jutro w Kantabrii może już być zupełnie znośnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lip 2024, 19:48 »
Ja mam i na Chromie i na Edge "Error: Failed to initialize WebGL", tak więc sobie nie pośledzę tego wyścigu. Chcieli robić tym wyścigiem konkurencję dla TCR, ale monitoring to nie ta liga co FMC.

Offline BartekP

• Miasto:
« 21 Lip 2024, 19:53 »
Ja mam i na Chromie i na Edge "Error: Failed to initialize WebGL", tak więc sobie nie pośledzę tego wyścigu. Chcieli robić tym wyścigiem konkurencję dla TCR, ale monitoring to nie ta liga co FMC.

Nie, zdecydowanie nie ta liga. Tę platformę robiło dwóch ultrakolarzy z pomocą dewelopera, na Insta w odpowiedzi na narzekania bardzo szczerze pytają, czego brakuje (analityki przede wszystkim - nie mogę łatwo ustalić, kto ile spał na przykład, nie ma podanych średnich w ruchu/ogółem) i obiecują, że dorobią.

Ciekawe, czy decyzja o użyciu MadCap wynikała ze względów finansowych, czy też organizacja w tym samym terminie co TCR ograniczyła liczbę dostępnych trackerów, a może jest ciche porozumienie między TCR a FMC, przez co Via nie mogła dostać tych trackerów (nie mam pojęcia). Ja na początku potwornie kląłem, teraz trochę się przyzwyczaiłem, ale sporo funkcji z FMC mi brakuje, choć umówmy się, że one też nie funkcjonowały w 100% poprawnie (naliczanie przerw choćby).

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 27 Lip 2024, 12:34 »
Cisza w temacie a Krystian pnie się w górę. Zaczynał po jakiś problemach sprzętowych na początku 2 dziesiątki a już jest trzeci. Adam poza zasięgiem. Znokautował całą stawkę.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 28 Lip 2024, 14:07 »
Ciekawa sytuacja. Trzech aktualnie pierwszych zawodników Adam, Lukas i Krystian zaliczyło punkty 7 i 8 w odwrotnej sytuacji. Ciekawe jakie sypną się kary.
Punkty położone są tak, że można na tym zyskać nawet kilkanaście godzin.

Temperatura na południu Włoch gdzie wjeżdżają może przekraczać nawet 4o stopni,
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline BartekP

• Miasto:
« 28 Lip 2024, 22:51 »
Ciekawa sytuacja. Trzech aktualnie pierwszych zawodników Adam, Lukas i Krystian zaliczyło punkty 7 i 8 w odwrotnej sytuacji. Ciekawe jakie sypną się kary.
Punkty położone są tak, że można na tym zyskać nawet kilkanaście godzin.

Temperatura na południu Włoch gdzie wjeżdżają może przekraczać nawet 4o stopni,

Nie będzie kar, bo w Race Manual wyraźnie dopuszczono zaliczanie punktów w dowolnej kolejności. Realny zysk z zaliczenia CP8 przed CP7 to jest zresztą 4-6 godzin, nie kilkanaście.

Stosowny fragment Race Manual (zwanego tu Compendium):
"Except for the Beginning and End, you have full freedom to choose the sequence and direction in which you pass through these locations, which will give you freedom to choose a picturesque route, a fast route, or a combination."

Szczerze mówiąc, takie zasady powinny być publikowane na stronach każdego poważnego wyścigu, bo bez tego obserwatorzy się gubią. Ja mam tutaj fory, bo z racji małżeństwa z Joasią, która dziś zresztą też zaliczyła CP8 przed CP7, mam Race Manual, ale obserwatorom z zewnątrz pozostaje dociekanie. Tak samo zresztą jak w przypadku Transcontinental, gdzie dziś ludzie na grupach się zastanawiali, który wariant po CP4 będzie lepszy (europejski czy azjatycki), a wyboru w ogóle nie ma, bo promem nie wolno wrócić na stronę europejską, więc pozostaje tylko azjatycki.

Bartek

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lip 2024, 23:01 »
Szczerze mówiąc, takie zasady powinny być publikowane na stronach każdego poważnego wyścigu, bo bez tego obserwatorzy się gubią. Ja mam tutaj fory bo z racji małżeństwa z Joasią, która dziś zresztą też zaliczyła CP8 przed CP7, mam Race Manual, ale obserwatorom z zewnątrz pozostaje dociekanie. Tak samo zresztą jak w przypadku Transcontinental, gdzie dziś ludzie na grupach się zastanawiali, który wariant po CP4 będzie lepszy (europejski czy azjatycki), a wyboru w ogóle nie ma, bo promem nie wolno wrócić na stronę europejską, więc pozostaje tylko azjatycki.

To jeszcze pół biedy.
Równolegle jedzie też NC 4000, czołówka dojeżdża już do Rovaniemi, w pierwszej dziesiątce jadą Paweł Sojecki i Krzysiek Wolański. I śledząc wyścig od początku dopiero dzisiaj się dowiedziałem, że w tym roku organizatorzy wprowadzili nowy kuriozalny zapis regulaminowy - że z Rovaniemi można ruszyć najwcześniej 30 lipca (po północy). Czyli cała przewaga, którą najszybsi zrobili na ponad 3000km - idzie w diabły na tym punkcie. Organizatorzy jak zwykle wciskają stały kit, że to dla bezpieczeństwa, ale prawda jest taka, że to wynika to tylko i wyłącznie z ich własnej wygody, bo dzięki temu czołówka dojedzie na metę dużo mniej rozbita, niż wtedy, gdy jechaliśmy w 2018 i skandalem było to, że orgów nie było na mecie, gdy dojeżdżali ludzie na podium. Zresztą z tego co się orientuję - to teraz można na metę dotrzeć tylko w określonych godzinach, gdy jest czynne centrum turystyczne na Nordkappie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 29 Lip 2024, 10:09 »
Parodia wyścigu. Dotknie to zaledwie kilku zawodników, Krzyśka pewnie nie, bo ma tam jeszcze daleko.
Ale nie ma się co dziwić, jak opis imprezy zawiera np.

The NorthCape4000 is an Extraordinary Bike Adventure [...] this is NOT a race and that we do NOT tolerate the typical poisons of competition here

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Lip 2024, 12:11 »

Też mi się widzi, z zamysłu NorthCape jest towarzyską eskapadą.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum