Autor Wątek: Podstawowy ekwipunek biwakowy na 1-2 noce [rower szosowy]  (Przeczytany 18258 razy)

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
Hej. Jestem w trakcie kompletowania ekwipunku biwakowego. Wyjazdy w miesiące letnie kilka razy w roku maksymalnie dwie noce. Nie chcę wydawać na to jakiejś ogromnej kasy. Potrzebuje sprzętu żeby zjechać z asfaltu do lasu i  jak tako przespać się kilka godzin. Bez gotowania czy przesiadywania w namiocie godzinami.
Posiadam taki rower. edr af 105 z decatchlonu

Z toreb bikepackingowych mam tylko Oritleb 4,1l, ale moge zmienić na coś większego.

Myślałem nad takim zestawem:
bivy
 https://alpentent.eu/produkt/namiot_jednoosobowy_norka_solo1/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiApuCrBhAuEiwA8VJ6JtnaqyD41CdK_KvUGybTBDB_Lp6qSFCCayYZRJp9hkVHjXxMNO-PFxoCixEQAvD_BwE

śpiwór
https://www.decathlon.pl/p/spiwor-trekkingowy-forclaz-mt500-15-c-poliester/_/R-p-313095?mc=8576293&c=Szary

materachttps://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-trekkingowy-forclaz-mt500-air-l-180-x-52-cm-minimal-editions/_/R-p-338764?mc=8736726&c=Biały&snrai_campaign=4O3EjKSESb0q&snrai_id=630c49b7-036e-4e09-be6e-3b457816c9a7

Jakiś pomysł jak to wszystko zamontować na rowerze ?  :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jak rozumiem chcesz jeździć  w systemie bikepackingowym. Rozważ zmianę śpiwora na puchowy np Forclaz MT900. Sporo zyskasz na objętości. Pakowanie to uprząż na kierownice i duża podsiodłówka. Tutaj chyba nie ma co kombinować. Modeli jest wiele. Były tutaj na ich temat przepastne wątki. Rozważ umieszczenie uchwytu do troczenia butelki 1,5 l. Woda niezbędna jest na biwaku. Jeżeli nie masz insertów to albo na opaski, albo tankbagi na kierownicę. Świetna sprawa i uniwersalna. Wybrana przez Ciebie norka daje absolutnie minimalny komfort. W czasie złej pogody współczuję. Zastanów się nad tarpem.
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2023, 21:11 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Patatay

• Miasto: Pomorskie
  • Na forum od: 22.11.2023
Ja kompletuje sprzęt na podobne wyprawy ale gravelem.
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=27558.0

Z tym namiotem dałeś mi do myślenia :)

Mam ortlieba 11l i wygodnie się w niego pakuje. Jest uniwersalny i jak masz mniej bagażu to fajnie się go zwija.
Mam też torbę pod ramę 4,5 litra i dużo tam się nie mieści.
Oprócz tego małą na ramę na telefon i powerbanka.
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2023, 23:07 Patatay »

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja też eksperymentowałem z takimi namiotami trumienkami i szybko się wyleczyłem. Ogromna kondensacja, rano wewnątrz wszystko jest mokre. Trudno do tego się wczołgać, jeszcze trudniej wyczołgać. Żeby się wewnątrz ubrać i rozebrać to trzeba mieć zdolności cyrkowe.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Ja też eksperymentowałem z takimi namiotami trumienkami i szybko się wyleczyłem. Ogromna kondensacja, rano wewnątrz wszystko jest mokre. Trudno do tego się wczołgać, jeszcze trudniej wyczołgać. Żeby się wewnątrz ubrać i rozebrać to trzeba mieć zdolności cyrkowe.
Dokładnie.
Już lepiej coś rozwiesić nad sobą i kłaść się na glebie, pamiętając o zatyczkach do uszu.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Tam namiot i śpiwory. Przystanek i folia NRC. Dwie folie, bo dwie noce, trzecia na wypadek awarii. Do takiego wniosku doszedłem ostatnio, że nie ma sensu tego wozić. Warto sobie na trasie znaleźć dobre przystanki do drzemki i zaznaczyć na mapie (szeroka ławka, bardziej odludne miejsce). W google mapsach wszystko widać.

Jak potrzebujesz(?) więcej komfortu, to ja mam taki zestaw: "sol escape bivvy green", "materac forclaz", "śpiwór naturehike". Jak są ciepłe noce to zamiast śpiwora tylko samą wkładkę. Z ciuchami termo spokojnie starcza. Moskitiera jest też potrzebna i dobrze pokombinować wcześniej, żeby ją dobrze ułożyć. Komary spokojnie gryzą przez moskitierę dotykającą ciała(ucha policzka etc). Całość waży jakieś dwa, może trzy kilo i zajmuje parę dobrych litrów.

Offline Mężczyzna Patatay

• Miasto: Pomorskie
  • Na forum od: 22.11.2023
Wiec tez nie zawracam sobie glowy takim namiotem. Sa jeszcze namioty tunelowe gdzie mozna siedziec z bocznym wejsciem oraz hamaki.

[/url]

[/url]

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wszystko zależy od tego jaki poziom komfortu i jaką jakość regeneracji chcemy uzyskać. Prywatny wyjazd to nie wyścig i 1kg w te czy we te nie ma znaczenia, zresztą i na wyścigu nie robi to wielkiej różnicy. Ja jechałem wyścig NC4000 i miałem tam namiot i jakoś mi to nie przeszkodziło zająć trzeciego miejsca, bo lepsza jakość regeneracji zrównoważyła mi nieco większy ciężar i gabaryt.

Natomiast w bivi to już ta jakość regeneracji cierpi, wystarczy, że będą komary, albo trochę popada i już się robi słabiutko.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Bivi w naszym klimacie w sezonie maj-sierpień tylko z moskitierą. Lepiej lekki samonośny namiot, gdzie rozstawiasz albo samą moskitierę że stelażem i podłogą, albo komplet (z tropikiem). Namiot może ważyć do 1,3 kg, ważne, aby pasował pod kierę i dał się rozkładać bez tropiku.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Przekonaliście mnie bivy odpada. Wpadły mi w oko dwa namioty.
https://www.decathlon.pl/p/namiot-trekkingowy-kopulowy-forclaz-mt900-dla-1-osoby/_/R-p-305777?mc=8545744

https://fjordnansen.pl/katalog/namiot-tordis-i-19-kg-2/
Ten drugi jest ciężki bo prawie 2kg.

Jak je oceniacie? Myślałem żeby śpiwór dać pod kierownicę bo tego typu namioty pod szosowy baranek chyba nie wejdą. Stelaż dać na górną rurę ramy a namiot chyba do podisodłówki.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011

• niech tak się stanie
To być może będzie właściwy namiot
https://paker.pl/lab/msr/hubba-hubba-bikepack/

ale drogi. Zaletą jest to, że ma pakowną torbę na kierownicę, więc można uniknąć zakupu torby za kilka stów, przynajmniej w początkowym okresie.

Namiot pewnie świetny, ale ta cena na moje sporadyczne nocki i zerowe doświadczenie w spaniu w krzakach jednak za wysoka  ;)
Hubba Hubba Bikepack 1: 2174,99 zł 2899,99 zł -25%

Hubba Hubba Bikepack 2: 2362,49 zł 3149,99 zł -25%

To coś wygląda ciekawie:
https://allegro.pl/oferta/namiot-turystyczny-lekki-1-osobowy-13688626101
Cena atrakcyjna jednak spore wymiary po złożeniu: 45 × Φ15 cm. Ten z Deca ma 39x11

• niech tak się stanie
Namiot pewnie świetny, ale ta cena na moje sporadyczne nocki i zerowe doświadczenie w spaniu w krzakach jednak za wysoka  ;)
Poprzednia wersja zwykła była super, nową raczej kupię, bo u konkurencji niewiele podobnego w ofercie. Cena wysoka, to fakt. Około 20 noclegów pod dachem jak jedziesz SOLO i wszędzie płacisz za dwie osoby prawie tyle samo, co za jedną.

Mając tyle czasu możesz coś z Chin ściągnąć. Będzie około 1200 zł taniej. Tylko wymiary po spakowaniu trzeba dopasować do systemu wożenia bagażu. Stelaż możesz wozić osobno, ale to kolejne upierdliwe bawienie się z trokami itd. Za wygodę się płaci  :D Wożąc osobno stelaż nie ogranicza cię rozmiar po spakowaniu, a jedynie masa całkowita, parametry i system (wolnostojący czy wymagający szpilek).

Dla przykładu, mając wolnostojący namiot i wyjście z jednej strony, można zamiast szpilek użyć do trzymania tropiku tylnej sakwy podsiodłowej (przy wyjściu, przy okazji osłania od wiatru), a drugą stronę przyczepić sznurkiem do roweru. Wtedy odpada szpilkowanie, które czasem jest irytujące, a w nocy szpilki można zgubić, zwłaszcza rano ruszając w kiblowych warunkach na pociąg itp.

Namiot powinien być wygodny, trumna w przypadku jazdy drogami jest bez sensu, bo po kilku nockach znajdziesz wiatę na parkingu leśnym i będziesz spał bez namiotu  :icon_twisted: Komary będą miały wyżerkę wtedy, zwłaszcza nad ranem  :P
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2023, 22:24 podjazdy »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zobacz namiot Naturehike Spider 1.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum