Autor Wątek: Podstawowy ekwipunek biwakowy na 1-2 noce [rower szosowy]  (Przeczytany 18264 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023

To coś wygląda ciekawie:
https://allegro.pl/oferta/namiot-turystyczny-lekki-1-osobowy-13688626101
Cena atrakcyjna jednak spore wymiary po złożeniu: 45 × Φ15 cm. Ten z Deca ma 39x11
Mam mistrala volvena, za połowę tej ceny niemal i tylko nieznacznie cięższego.
Wystarczy, że wyjmiesz stelaż i zamontujesz go osobno. To on decyduje o rozstawie "paczki". jak tak robię i sam namiot spokojnie kompresujesz na kierownicy do wymiaru, który ci potrzebny.

Z komfortem bivi jest dokładnie jak ze spaniem w namiocie. To kwestia obycia i wyboru miejsca. Jak ktoś się wyśpi w mumii (śpiworze), to i w bivi da radę. Na komary kawałek koszulki na twarz.
Dla mnie latem w klasycznym bivi jest za ciepło. Sam bivi nie stosuję ale znam osobników osobiście, którzy sobie taki styl chwalą. I to również w warunkach stricte zimowych.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Na komary kawałek koszulki na twarz.
To żeś pojechał, skoro mnie gryzą nawet przez merynosa. Na komary są moskitiery na głowę z lekkim stelażem, ale wtedy trzeba spać bez wiercenia się. Ja się wiercę, jak ktoś się nie wierci, może brać w ciemno. Wtedy faktycznie zestaw w postaci wiaty, śpiwora i moskitiery.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Śmiało mogę polecić ten z Deca, pewnie setka noclegów za nami. Bardzo lekki, wchodzi w baranka. Da się rozłożyć bez namiotu wewnętrznego jak się kupi lub zrobi podłogę ze sznurka. Można też rozbić samą sypialnię i wtedy robi za moskitierę. Wtedy w ogóle połowę tego miejsca zajmuje. To jest trzysezonówka, nocowałem w nim w warunkach do płytkiego śniegu, nic mu nie brakuje. No i to Decathlon, czyli obsługa klienta 5/5. Ten śpiwór puchowy trek 900 z komfortem 10° jest idealnym uzupełnieniem. Materac z Deca jest okej, znaczy wygodny, ale tu dopłacając do czegoś z wyższej półki zejdziesz na objętości.
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2023, 07:29 MaciekK »

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
od kilku lat leży u mnie w szafie namiot TERRA NOVA LASER COMPETITION ONE. jeśli chcesz mogę go odszukać i sprzedać. Cena będzie na pewno bardzo dobra dla Ciebie. Namiot był użyty kilka razy.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Na komary kawałek koszulki na twarz.
To żeś pojechał, skoro mnie gryzą nawet przez merynosa. Na komary są moskitiery na głowę z lekkim stelażem, ale wtedy trzeba spać bez wiercenia się. Ja się wiercę, jak ktoś się nie wierci, może brać w ciemno. Wtedy faktycznie zestaw w postaci wiaty, śpiwora i moskitiery.
Racja.

Ten namiot kosztował 60zł. Na zdjęciu w trakcie pobudki na oliwskim Pachołku.
Nie widzę żadnego powodu, by inwestować na takie wypady w coś innego. Ta tania, jednopowłokowa chińszczyzna waży mniej od linkowanego naturhajka (1100gr), można rozbić wszędzie.
I był rozbijany w naprawdę nieprzyjaznych warunkach.

Tuż za winklem...

...tegoż.

Blisko 1000m wyżej od Rysów. Stawał w otwartym terenie i powyżej 4000m.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Na zdjęciu w trakcie pobudki na oliwskim Pachołku.
Nie było problemów z częstym budzeniem przez miejscowych? Ja bym chętnie tam powieżował, ale boję się, że się wcale nie wyśpię, bo całą noc będą chodzić ludzie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Na Brzance, nie tylko chodzili, ale też dochodzili, jednak mnie nie zaczepiali. Nocowałem w wiacie obok wieży

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Chińczycy mają jeszcze coś takiego w ofercie.
Nie znam, ale się zastanawiam.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Na śpiwór to nie mam pomysłu :) Król Julian pisał o puchowym, więc wyszukałem coś takiego. https://www.decathlon.pl/p/spiwor-trekkingowy-forclaz-mt900-10-c-puchowy/_/R-p-307917?mc=8575969&c=Szary
Znajdę  dobry śpiwór w lepszej cenie?

Moim zdaniem ciężko będzie znaleźć dużo tańszy śpiwór w kategorii termika versus objętość. Polskie manufaktury premium są dwukrotnie droższe.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dzięki za pomoc.
Myślę że wybiorę któryś z poniższych.
https://www.decathlon.pl/p/namiot-trekkingowy-kopulowy-forclaz-mt900-dla-1-osoby/_/R-p-305777?mc=8545744
https://allegro.pl/oferta/namiot-jednoosobowy-naturehike-cycling-ultralight-1-snow-skirts-14876838222
Tego z Deca nie znam. Spidera mam i mogę polecić. Ja właśnie wykorzystuję go jako namiot na krótkie wypady. Jego ogromną zaletą jest to, ze można rozstawić samą moskitierę. Latem często z tego korzystam. Ten namiot jest też w kolorze "army green" i myślę, ze to lepszy wybór

Na śpiwór to nie mam pomysłu :) Król Julian pisał o puchowym, więc wyszukałem coś takiego. https://www.decathlon.pl/p/spiwor-trekkingowy-forclaz-mt900-10-c-puchowy/_/R-p-307917?mc=8575969&c=Szary
Znajdę  dobry śpiwór w lepszej cenie?
Dokładnie ten śpiwór miałem na myśli. Sam go używam w ciepłej porze roku. Jest ok. W moim odczuciu termicznym ten parametr +10 jest prawdziwy.
Namiot Spider + Ten śpiwór to mój podstawowy zestaw na krótkie wypady w ciepłej porze roku.

Czy taki materac będzie odpowiedni?
https://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-trekkingowy-forclaz-mt500-air-l-180-x-52-cm-minimal-editions/_/R-p-338764?mc=8736726&c=Bia
Ten materac jest bardzo zimny. Tylko na ciepłą porę roku. Jesienią a szczególnie wiosną może być Ci zimno od gleby.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2023, 23:17 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odnośnie materaca to ja osobiście mam niemiłe wspomnienia z powodu awarii i termiki (Fjord Nansen i jakaś taniocha z Allegro). Materac bez izolacji był dla mnie za zimny. Przerzuciłem się na matę samopompującą i jest OK. Teraz jednak wybrałbym materac z izolacją (ławiejszy do pakowania i pewnie wygodniejszy) i pewnie nawet o większej niż standardowa szerokości, czyli ok 60cm. No ale ja kupowałem dla całej rodziny więc cena też miała znaczenie. Co innego kupić 4 maty po 150z,ł a co innego 4 materace po 800zł.
Śpiwór puchowy mam ze Skalnika, Volven Polaris. Teoretycznie komfort ok 6stC. W takiej temperaturze nie spałem, ale przy 10 st jest OK. Waga poniżej 1kg, a objętość wyraźnie mniejsza niż syntetyka. Co do ceny to potrzeba trafić. Ja w sumie kupiłem 4 takie śpiwory na przestrzeni chyba 3 lat i zapłaciłem średnio ok 350zł za sztukę. Za taką cenę na pewno warto. Myślę, że poniżej 500 w obecnych czasach byłoby do przyjęcia. Latem był dostępny jakiś cieplejszy model za ok 700 zł. Jak potrzebował bym cieplejszego i cena byłaby wyższa to już bym się zastanawiał nad dopłaceniem do Cumulusa.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Ale dlaczego oszczędzać na śpiworze puchowym? Taki śpiwór kupujesz raz, przy prawidłowym użytkowaniu i przechowywaniu będzie Ci służył długie lata. To nie jest syntetyk który się degraduje z czasem. Moim zdaniem nie warto dusić grosza przy zakupie. A kto zmarzł w nocy i jechał następnego dnia zmęczony, ten pewno przyzna mi rację. Dołóż kilka stówek i kup raz, a dobrze. To jest zakup praktycznie raz na całe życie (no, chyba że kupujesz potem następny na inne warunki pogodowe).

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
No tak, masz rację, ale autor zaznaczył, że nie chce wydawać dużo na ten sprzęt. Tani śpiwór puchowy ma tę zaletę, że jest mniejszy i lżejszy przy niewiele wyższej cenie niż przeciętny cenowo śpiwór syntetyczny o podobnej termice.
Nie namawiam. Nie odradzam. To tylko moja opinia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale dlaczego oszczędzać na śpiworze puchowym? Taki śpiwór kupujesz raz, przy prawidłowym użytkowaniu i przechowywaniu będzie Ci służył długie lata.

Z taką tezą to bym zdecydowanie polemizował. To na pewno nie jest tak, ze śpiwór puchowy się nie degraduje. Im wyższe ma parametry taki śpiwór, im wyższy poziom sprężystości puchu - tym szybciej się degraduje. Z czasem i kolejnymi nocami oraz praniami śpiwór zaczyna tracić stopniowo loft i jego parametry termiczne znacząco spadają. Wyraźnie to widzę u siebie, w lekkich śpiworach Cumulusa, po 2-3 latach używania termikę mają sporo gorszą niż gdy są nowe - i jest to to dość naturalny objaw.

Jeśli zależy nam na dłuższej żywotności śpiwora to właśnie warto kupić coś o mniej wyżyłowanych parametrach, coś ze średniej półki cenowej, coś cięższego - bo tam termikę robi przede wszystkim ilość puchu, od sprężystości mniej zależy. I puch o mniejszej sprężystości wolniej się degraduje, bo już wiele owa sprężystość nie spadnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum