Ankieta

Czy rower elektryczny jest rowerem?

tak
nie

Autor Wątek: Ankieta - czy rower elektryczny jest rowerem?  (Przeczytany 8107 razy)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Nie da się przecież w demokratycznym głosowaniu obalić twierdzenia Pitagorasa, tzn. można taką demokratyczną uchwałę podjąć, ale jej wartość będzie jedynie ośmieszać.

Dla tych co uważają, że politycy nie mogą być aż tak głupi ;) w parlamencie stanu Indiana głosowano ustawę zaokrąglającą pi do 3.2: https://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_pi_bill

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
proponuję zacząć mówić na rower elektryczny erower albo elektrorower czy krócej rewer

Gdy Japko wypuści swoją motorynkę, to bedzie iRower. Nie mylić z iRiver, bo to był akurat fajny sprzęt.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Nie da się przecież w demokratycznym głosowaniu obalić twierdzenia Pitagorasa, tzn. można taką demokratyczną uchwałę podjąć, ale jej wartość będzie jedynie ośmieszać.

Dla tych co uważają, że politycy nie mogą być aż tak głupi ;) w parlamencie stanu Indiana głosowano ustawę zaokrąglającą pi do 3.2: https://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_pi_bill

To straszne...

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Fajnie;) kolejny wątek w kupą w tle;) i elektrykiem na dodatek:) Ludzie tak płodni:) tak posrani z żalu:) haha
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
tak posrani z żalu:)
Czy jeśli zaznaczyło się w ankiecie "nie" to jest się "posranym z żalu"? Można mieć odmienne zdanie na temat pojazdu którym się poruszasz czy też jedynie słuszna jest odpowiedź "tak"?

Jasne, że można mieć odmienne zdanie. Ja się poprostu z tego całego zamieszania wobec elektryków w duchu śmieje. Już nie walczę o definicję. Mnie rozbawia jak motorower elektryczny wzbudza we wszystkich cyklistach takie oburzenie;)

Pozdrawiam i kłaniam motoelektrycznie:)
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Mnie rozbawia jak motorower elektryczny wzbudza we wszystkich cyklistach takie oburzenie;)

Bo to niegodziwa maszyna.
Coś jak lektyka noszona przez niewolników, których trzeba batożyć, by móc się przemieszczać szybciej od pozostałych pieszych.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Zagłosowałem na NIE. Ale nie czuję się "posrany z żalu". W uzasadnieniu napiszę, że brakło mi w ankiecie trzeciej opcji: "TO ZALEŻY" ;) Ustawodawca zadbał o zawężenie definicji.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mnie rozbawia jak motorower elektryczny wzbudza we wszystkich cyklistach takie oburzenie;)

Z satysfakcją stwierdzam, że dyskusja odniosła oczekiwany przeze mnie skutek, skoro jej twórca wcześniej próbujący nam udowadniać jak to rowerzyści elektryczni są dyskryminowani, a elektryk to to samo co rower - dojrzał wreszcie prawdę i pisze o motorowerze elektrycznym :D

Kiedyś normą był ogół a nie margines. Może być motorower - dla mnie nazywajcie jak chcecie;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Teraz zauważyłem ankietę.
Nie zagłosuję (chociaż jako użytkownik ebike'a powinienem) dlatego że pytanie ankietowe jest bez sensu, nielogiczne.

" czy rower elektryczny jest rowerem?"
a czym ma być?
przecież jest rowerem elektrycznym w odróżnieniu od roweru nieelektrycznego (domyślnie).
Nie można zagłosowac   "tak",  bo wtedy rower elektryczny = rower nieelektryczny <- sprzeczność.
Można tylko zagłosować "nie",  rower elektryczny nie jest rowerem, bo jest elektryczny.

Powinna byc nowa ankieta:
czy rower elektryczny jest rowerem nieelektrycznym :)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Albo czy świnka morska jest świnką... ;D
Śledząc te przepychanki (a czasem coś dodając od siebie) konstatuję, że to właśnie przeciwnicy ebajków odmawiają im miana roweru i związanej z tym mołojeckiej sławy użytkownikom. W sumie, nie rozumiem, co im zależy...
Ciekawe, czy na forach samochodowych też tak rozkminiają elektryki?
Sam do samochodów elektrycznych mam poważną awersję. Do takichże rowerów - mniejszą a biorąc na logikę, nie emocje, dumne miano roweru im przyznaję.
Gdzieś za granicą (we Francji?) powstało słowo PEDELEC może i u nas by się przyjęło...
Niemcy po trosze przyswoili a początek tego artykułu rozjaśnia nomenklaturę:
https://www.fahrrad-xxl.de/beratung/e-bike/unterschied-e-bike-pedelec/
Nie, żebym niemieckim władał swobodnie ale się trafiło akurat znależć.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
Albo czy świnka morska jest świnką... ;D

Nie jesteś na bieżąco, jest kawią domową  :P

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Wiem, że wikipedia jest średnim źródłem informacji, ale na zachodzie doszli do tego, że w definicję roweru wpisali także te wspomagane elektrycznie, a ja sobie dopiszę, że za rowery elektryczne uważam także te ze wspomaganym sterowaniem przełożeniami, a jeśli Shimano rozwinie i spopularyzuje swoje patenty, za takie będę uważał także te z elektrycznie wspomaganym hamowaniem (i każdym innym systemem w jakikolwiek sposób zmniejszającym wysiłek fizyczny).

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ciekawe, czy na forach samochodowych też tak rozkminiają elektryki?

Idę o zakład, że tak, nawet jeszcze bardziej  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum