Ankieta

Czy rower elektryczny jest rowerem?

tak
nie

Autor Wątek: Ankieta - czy rower elektryczny jest rowerem?  (Przeczytany 8121 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
W sumie takie wrzucenie na duży blat po kilku stówkach to nie lada wysiłek, a nie raz i nie dwa trzeba było to robić drugą ręką. Elektryczne przerzutki ewidentnie wspierają tu pracę ludzkich mięśni i jest to niewątpliwie elektryczne wspomaganie. Bardzo mi się ten punkt widzenia spodobał.  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Tyle że auta elektryczne były standardem na początku XX wieku ;) Więc dzisiejsze EV to żadna nowość. Nowością jest FSD, dzięki któego auta wreszcie zasługują na miano 'samochodów'.

Bardzo mi się ten punkt widzenia spodobał.  :icon_twisted:

Ciekawe kiedy się doczekamy wspomagania czyszczenia napędu z błota i piachu - to byłoby coś  8)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Albo czy świnka morska jest świnką... ;D
Śledząc te przepychanki (a czasem coś dodając od siebie) konstatuję, że to właśnie przeciwnicy ebajków odmawiają im miana roweru i związanej z tym mołojeckiej sławy użytkownikom. W sumie, nie rozumiem, co im zależy...

Pytanie czy "świnka" i czy "morska"?
A dyskusja oponentów e-rowerów jest jedynie łabędzim śpiewem. Za 5 - 10 lat takie rowery będą przeważać w zastosowaniach życia codziennego (praca - dom). Oczywiście zostaną fascynaci "mięśniaków", tak jak dzisiaj są fascynaci, "ostrego koła" czy singlespeedu. W turystyce, proces bęedzie postępował wolniej, ale też będzie się zaznaczał. Sprzyja też temu budowa wydzielonych, długodystansowych szlaków rowerowych.
Kiedyś na tym forum ktoś cytował komentarz jednego z ekspertów ówczesnych, po użyciu w TdF, pierwszy raz tylnej zmieniarki w rowerze. Zastąpiło to singlespeed. Tam też powątpiewano, żę takie ewidentne ułatwienie się przyjmie. Jak jest dzisiaj wiadomo.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
A dyskusja oponentów e-rowerów jest jedynie łabędzim śpiewem. Za 5 - 10 lat takie rowery będą przeważać w zastosowaniach życia codziennego (praca - dom).

Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Dyskusyjne jest jednak pożenienie jednego z drugim. To są zupełnie inne światy i inne sprzęty. Kiedyś tam też samochód zastąpił konia, ale nikt nie próbuje organizować wyścigów konno-samochodowych czy jeździć na przejażdżki razem z kaniami/samochodami. Motorowery zastąpią rowery, ale nigdy nie będą rowerami.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Dyskusyjne jest jednak pożenienie jednego z drugim. To są zupełnie inne światy i inne sprzęty. Kiedyś tam też samochód zastąpił konia, ale nikt nie próbuje organizować wyścigów konno-samochodowych czy jeździć na przejażdżki razem z kaniami/samochodami.
A kiedy ostatnio byłeś w Alpach? Tam bardzo często widuje się takie wycieczki, że część rodziny na analogach, a część na elektrykach. Zwykle płeć słaba zwana piękną wybiera elektryki, ale często też i dzieci.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
W Alpach za niedługo to ciężko będzie zobaczyć normalny rower.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
W Alpach za niedługo to ciężko będzie zobaczyć normalny rower.
Bez przesady, szosowcy preferują jednak analogowe, ludzie jadący MTB z przenoskami przez przełęcze też.  Właśnie, trzeba by odświeżyć trochę pamięć i pojechać w tym roku w Alpy.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
czy jeździć na przejażdżki razem z kaniami/samochodami. Motorowery zastąpią rowery, ale nigdy nie będą rowerami.

Ale ja jakoś latem podpatrzyłem właśnie taką parę, że facet był na kolarzówce, a żona na elektryku. Bardzo sympatyczni ludzie pogadaliśmy chwilkę. I sam coś chyba Królowej na lato kupię. Także czy to będzie wtedy wycieczka rowerowa?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Także czy to będzie wtedy wycieczka rowerowa?

Nie wiem. Myślę, że latem Ci powiem. Właśnie dziś znajomy wyskoczył mi z propozycją tygodniowej wycieczki po Mazurach. Ma jechać trzech analogowych i siedmiu elektrycznych. Zgodziłem się. Zobaczymy czy to będzie wycieczka rowerowa czy jakaś farsa ;) Dopiero styczeń, a oni już terminy zaklepują. No bo wicie, rozumicie, nie wszędzie tylu elektrycznych może spędzić razem noc. Logistyka przede wszystkim. Eeeech ci elektryczni...

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

No bo wicie, rozumicie, nie wszędzie tylu elektrycznych może spędzić razem noc. Logistyka przede wszystkim. Eeeech ci elektryczni...

A co to, lasy się na Mazurach nagle ciasne zrobiły?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Gniazdek do ładowania leśnicy nie nastarczają montować :lol:

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013

[/quote]

Ale ja jakoś latem podpatrzyłem właśnie taką parę, że facet był na kolarzówce, a żona na elektryku. Bardzo sympatyczni ludzie pogadaliśmy chwilkę. I sam coś chyba Królowej na lato kupię. Także czy to będzie wtedy wycieczka rowerowa?
[/quote]

Nie no wiadomka że to będzie wycieczka moto-rowerowa, żona moto, ty rower 😏, przecież to jest takie proste😂

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Bez przesady, szosowcy preferują jednak analogowe, ludzie jadący MTB z przenoskami przez przełęcze też.  Właśnie, trzeba by odświeżyć trochę pamięć i pojechać w tym roku w Alpy.

W Karkonoszach / Izerach - na głównych szlakach rowerowych to już jakieś 2/3 lata temu widziałem przewagę elektryków nad zwykłymi mtb (na oko 7-8 elektryków/ na 10) nie trzeba w Alpy  ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

To będzie... Mezalians!  :icon_redface:

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017

To będzie... Mezalians!  :icon_redface:

Łoj tam, łoj tam
Kiedyś, na jakimś "ultra" spotkaliśmy parę.
On, na rasowym mtb.
Ona, na wypasionym elektryku mtb.
Zdziwiło nas to trochę, ale kiedy On rzekł: "to dlatego, by utrzymała moją średnią 25 km/h" - zrozumieliśmy, że ma to sens.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum