Autor Wątek: MTB z 2x10 na 1x11.  (Przeczytany 1781 razy)

Online Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
MTB z 2x10 na 1x11.
« 3 Sty 2024, 10:34 »
Mam MTB, Indiana Storm X6, kupiony 4 lata temu na jakiejś jesiennej promocji za bardzo dobre pieniądze. Napęd 2x10 Deore, hamulce hydrauliczne. Przyzwoity sprzęt.

Z czasem zacząłem go modyfikować. Zamieniłem amortyzator - wstawiłem powietrzny RockShox Recon. Wywaliłem przednią przerzutkę i jeden blat. Powstał 1x10.

Teraz kombinuję, aby zamienić to na 1x11 i założyć pomiar mocy InPeak.

Kilka pytań.

1. Piasta tył to Shimano TX505 Disc. Przyjmie kasetę 11rz?
2. Przerzutka to Shimano Deore RD-6000. Obsłuży kasetę 11rz?
3. Nowa korba to prawdopodobnie Shimano SLX FC-M7100-1. Sklepy internetowe podają, że jest dedykowana do napędów 12rz. Może jednak nada się do 11rz? Te korby występują też w wersji 2-blatowej. Taka nada się do 11rz? Jeżeli tak, to mogę zdjąć z niej jeden blat i dalej będzie kompatybilna z 11rz?
4. Inna opcja. Jest korba SHIMANO Deore FC-M6000 dedykowana do 10rz. Czy zdejmując jeden blat i stosując GOATLINK
https://bikefast.pl/product-pol-2884-Adapter-do-przerzutek-Shimano-Wolf-tooth-GOATLINK-11rz.html
będzie to działać?

Uprzedzając pytania dodam, ze Inpeak akceptuje ww korby, bo na nich może zamontować swój pomiar mocy.

Z góry dzięki za pomoc.

Online Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Odp: MTB z 2x10 na 1x11.
« 4 Sty 2024, 19:14 »
Strategicznie podbijam. Naprawdę nie ma tu żadnego speca, który pomoże mi to rozkminić?

Offline Mężczyzna Blondas

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.04.2023
Odp: MTB z 2x10 na 1x11.
« 4 Sty 2024, 20:28 »
Przerzutka 10s DynaSys nie będzie działała z 11 rzedowa manetka.
Kup zestaw dedykowany do 11 rzędów. Masz wybór od dobrego Deore, przez SLX po XT.
Przemyśl, czy nie warto iść w 12 od razu bez polsrodkow. Chyba, że zupełnie nie zależy Ci na jeździe w górach.
Korba jest defykowana 12 i taki łańcuch powinien być stosowny z uwagi na szerokość zębów. Czy 11 będzie działać, być może, choć nie wiem jak z kulturą pracy.
Ta piasta jest dla mnie trochę niewiadomą. Teoretycznie jest szansa że kaseta usiądzie, bo bebenki do 10s pozwalaja na montaż 11 czy 12.
Ten patent do obnizenia przerzutki nie jest potrzenby. To się stosuje raczej do napędów szosowych kiedy chcesz koniecznie użyć kasety mtb z przerzutka szosowa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum