Autor Wątek: Wzdłuż polskiego wybrzeża - jest jakaś alternatywa dla R10?  (Przeczytany 8043 razy)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
Cześć
Planuję w tegoroczne wakacje przejechać wzdłuż wybrzeża/północnych rubieży naszego pięknego kraju...
Szukam jakiejś alternatywy dla R10, bo osobiście przeraża mnie ten tłum i ludzie w czasie sezonu...no chyba że nie jest tak źle? Jechałem ostatnio Międzyzdroje - Świnoujście to był dramat, ale byc może tylko na tym odcinku było tak tłoczno...

Myślałem o Pomorskiej drodze św.Jakuba.
Ostatecznie poświęcę trochę czasu nad mapą i sam opracuję, ale może są jeszcze jakieś ciekawe szlaki, może nawet z kilku złączę w całość :)

Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)

« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2024, 18:14 Belfer »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Siadaj i  twórz własną trasę. Planowanie to część frajdy wyjazdu :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Często jeżdżę między Łebą a Władkiem i zdarzyło mi się odbijać trochę na południe zupełnie na czuja trzymając azymut i spokojnie na jakieś leśne czy polne drogi wlatywałem. Właśnie ze względu na obłożenie tej trasy. Także wbij sobie trasę R10 i spokojnie na czuja odbijaj i odkrywaj nowe miejsca. Najgorsze to są miejscowości turystyczne, bo się nie da przejechać, pełno ludzi, samochodów, rowerzystów etc.

Offline Mężczyzna ellotravel

• Miasto: Oława
  • Na forum od: 27.12.2023
R10 robiłem w tam tym roku  w  lipcu  nie było dużych tłumów  a byłem w  lipcu  w  miejscowościach turystycznych byli ludzie ale nie było tragedii myślę że przez to że  inflacjia szaleje i stopy  procentowe  podnieśli albo ja  miałem takie szczęście. 

Offline Mężczyzna Belfer

Siadaj i  twórz własną trasę. Planowanie to część frajdy wyjazdu :)
I to mi raczej zostanie, bo awet R10 omija kilka miejsc, które chciałbym zwiedzić  :)

Często jeżdżę między Łebą a Władkiem i zdarzyło mi się odbijać trochę na południe zupełnie na czuja trzymając azymut i spokojnie na jakieś leśne czy polne drogi wlatywałem. Właśnie ze względu na obłożenie tej trasy. Także wbij sobie trasę R10 i spokojnie na czuja odbijaj i odkrywaj nowe miejsca. Najgorsze to są miejscowości turystyczne, bo się nie da przejechać, pełno ludzi, samochodów, rowerzystów etc.

To może zapytam, które odcinki można sobie darować a które koniecznie trzeba przejechać?
Bo chyba cały szlak nie jest taki zachwycający?

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Szukam jakiejś alternatywy dla R10, bo osobiście przeraża mnie ten tłum i ludzie w czasie sezonu...no chyba że nie jest tak źle?
Jeżeli ma być blisko morza, to tłumów nie unikniesz. Ale to tylko w miejscowościach wczasowych. Pozostała część szlaku jest spoko.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

Szukam jakiejś alternatywy dla R10, bo osobiście przeraża mnie ten tłum i ludzie w czasie sezonu

Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)

Jeżeli nie lubisz tłoku, to planujesz R10 poza sezonem. A w sezonie coś mniej-turystycznego.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
To może zapytam, które odcinki można sobie darować a które koniecznie trzeba przejechać?
Bo chyba cały szlak nie jest taki zachwycający?

Trudno powiedzieć. Na pewno warto szukać objazdów miejscowości turystycznych.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Na pewno warto szukać objazdów miejscowości turystycznych.
Jechałem R10 dwa razy i szczerze przyłączam się do tej porady. Chyba, że się jedzie sporo poza sezonem turystycznym to jeszcze się da wytrzymać.
Ale koniecznie trzeba zaliczyć bagna w Klukach - swoje trzeba wycierpieć ;) Chociaż teraz to nie wiem czy tam jeszcze zostały jakieś bagna, bo pierwszy raz jak jechałem to był fajny sajgon, a po paru latach już niemal wszystko wyschnięte.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Chociaż teraz to nie wiem czy tam jeszcze zostały jakieś bagna, bo pierwszy raz jak jechałem to był fajny sajgon, a po paru latach już niemal wszystko wyschnięte.
Jak ostatnio jechałem, to spotkałem ekipę z parku narodowego, która odnawiała zastawki, aby spiętrzyć wodę na tym terenie. Przypuszczam, że wody tam już nie zabraknie.

Co do trasy to polecam szlaki piesze i ścieżki nieznakowane wzdłuż morza, jak najbliżej. Czasami mogą być trochę piaszczyste, ale przyjemność jazdy w sosnowym lesie to wynagrodzi.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Belfer

Co do trasy to polecam szlaki piesze i ścieżki nieznakowane wzdłuż morza, jak najbliżej. Czasami mogą być trochę piaszczyste, ale przyjemność jazdy w sosnowym lesie to wynagrodzi.

Już czuję ten zapach  :)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Możesz w moim wątku przekopać się do odcinka Świnoujście - Kołobrzeg. Jechałem maksymalnie = poza szlakiem jak najbliżej morza, przy okazji zdobywając wyniosłości. Fakt, że (bodaj) w marcu czy z początkiem kwietnia ale to bez znaczenia.
Ja po prostu szlak omijałem, trzymając się "przerywanych" z mapy.cz
Popieram sugestię króla Żuliana.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Belfer

Właśnie sobię oglądam i czytam relacje niektóre i jako taki pogląd sytuacyjny zaczynam mieć  :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Właśnie sobię oglądam i czytam relacje niektóre i jako taki pogląd sytuacyjny zaczynam mieć  :)

Tego chyba nie ma w wątkach na forum, taki nielegal podczas lokdałnu:

Świnoujście-Kluki
https://photos.app.goo.gl/drtK1XwDaKUFnLbN6

Kluki-Hel-Gdańsk
https://photos.app.goo.gl/snXms5Vs6KjVtqAx9

Opisana jest tylko jedna część. Nie wiem kiedy opiszę resztę, ale widoczki można pooglądać.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Belfer

Piękne zdjęcia  :)
Zazdroszczę jazdy w takiej posezonowej pustce  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum