Autor Wątek: zanim coś kupicie  (Przeczytany 7332 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
zanim coś kupicie
« 18 Sty 2024, 11:22 »
smutne to jak duże znane marki wykorzystują tanią siłę roboczą.
Ale czasem ciężko kupić coś z napisem Made in Poland.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: zanim coś kupicie
« 18 Sty 2024, 13:28 »
Ale czasem ciężko kupić coś z napisem Made in Poland.

Nie znane marki, tylko ich klienci. Czyli my. Znane marki nam tylko to organizują. Przecież wiemy.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Sty 2024, 13:45 »
Dopiero ktoś tu pisał, że Crosso powariowało z cenami :)  Jak by przerzucili produkcję do Azji to pewnie taniej by było.
Teraz rządzi najniższa cena, nie liczy się kto i w jakich warunkach to robi. Ma być tanio. Nawet jakość przestała się liczyć.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 18 Sty 2024, 21:07 »
Rozumiem ten punkt widzenia, ale z drugiej strony może to jest tak, że dzięki tym dużym firmom, ludzie mają jakąkolwiek możliwość pracy / zarobku? Jeśli duże firmy nie zamykają nikogo w obozach pracy, nie zmuszają itd, to punkty widzenia mogą być różne.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 18 Sty 2024, 22:23 »
Ale mogą też zapewnić trochę lepsze warunki w tych fabrykach, szczegolnie, jeśli pracują tam dzieci.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Sty 2024, 23:16 »
To jest tak, jak płacz nad warunkami pracy robotników w zakładach włókienniuczej Łodzi w końcu XIX w. Tylko, jak zestawić to z warunkami życia małorolnego chłopa, czynszownika lub parobka dworskiego (polecam książkę "Chłopki") to okazuje się, ze i tak dawało postęp. Nie ma dobra i zła, wszystko jest relatywne.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Sty 2024, 06:47 »
Spodziewam się, że za dekadę większość człowieków w fabrykach będzie zbędna. Ostaną się serwisanci robotów...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 19 Sty 2024, 08:04 »
Ale mogą też zapewnić trochę lepsze warunki w tych fabrykach, szczegolnie, jeśli pracują tam dzieci.

no też tak myślę właśnie,

Rozumiem ten punkt widzenia, ale z drugiej strony może to jest tak, że dzięki tym dużym firmom, ludzie mają jakąkolwiek możliwość pracy / zarobku? Jeśli duże firmy nie zamykają nikogo w obozach pracy, nie zmuszają itd, to punkty widzenia mogą być różne.

też się nad tym zastanawiałem, co by Ci ludzie robili gdyby tych fabryk nie było, ale nie wypowiadam się bo nie znam tamtejszych realiów.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 19 Sty 2024, 08:36 »
Zanim coś kupimy warto też zastanowić się nad śladem węglowym i czy jest to co kupujemy nam potrzebne. Np buty... jest sporo ludzi którzy kochają buty i kupują ich ogrom. A to koszmarny opad, bardzo trudny albo i niemożliwy do przetworzenia. Ubrania są przyjaźniejsze, ale zalewają nas. Jest ich ogrom, często bardzo słabej jakości. Często nowe lecą na śmietnik, bo się nie sprzedały a weszła już nowa kolekcja. Albo ludzie wywalają dobre ubrania bo kupili nowe, bo nie założy baba tej samej sukienki na 2 wesela, albo koszulki z zeszłego roku na siłke. Na takie wybory mamy łatwiejszy wpływ, doszukiwanie się rzetelnych informacji które firmy dobrze traktują pracowników wymada więcej wysiłku. BTW - polski gigant już nieraz był wymieniany na czarnych listach (polecam poczytać np https://oko.press/fast-fashion-raport-pandemia) a tania marka młodzieżowa sin... robi taki chłam że po jednym praniu ciuchy nadają się do śmieci. Kiedyś się skusiłam ze względu na cenę, teraz omijam szerokim łukiem i nie zamierzam wspierać.

Offline Mężczyzna furman

« 19 Sty 2024, 09:09 »
Wszystko pięknie ładnie tylko trzeba odpowiedzieć na jedno pytanie. Czy my jako konsumenci kupujący ten towar jesteśmy skłonni zapłacić więcej za lepsze warunki w azjatyckich fabrykach, za buty, które posłużą 2-3 sezony itp. To wszystko kosztuje i musi mieć odzwierciedlenie w cenie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Sty 2024, 09:26 »
Wszystko pięknie ładnie tylko trzeba odpowiedzieć na jedno pytanie. Czy my jako konsumenci kupujący ten towar jesteśmy skłonni zapłacić więcej za lepsze warunki w azjatyckich fabrykach, za buty, które posłużą 2-3 sezony itp. To wszystko kosztuje i musi mieć odzwierciedlenie w cenie.

Większość butów mam z Europy - albo Rumunia, albo klepane na Słowacji jak AKU, Lowa czy Hanwagi. We Włochaczach Zamberlany szyją, Andrews'y, niektóre La sportivy.
Stawiając na produkty Kaczogrodzkie - jest przecież Hanzel, całe zagłebie ciżem w Żarkach nad Myszkowem...

Ale ubranie kupić lokalne to spore wyzwanie - niby patriotycznie kupuję polary z Milo - ale tam etykietka prawi coś o Bangladeszu  :icon_redface: To samo Montano
Attiq'a szyją u nas - ceny mają takie same jak duże brandy z fabrykami w Azji
« Ostatnia zmiana: 19 Sty 2024, 09:33 qbotcenko »

Offline Mężczyzna furman

« 19 Sty 2024, 09:30 »
Ja mam buty ASOLO wyprodukowane w Rumunii jakoś 20 lat temu. Służą do dzisiaj, kosztowały wtedy coś koło 6 stówek. Teraz to pewnie ze 2 tys by musiały kosztować :)   ale bym dał :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Sty 2024, 09:44 »

Dziękuję, easyrider77.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 19 Sty 2024, 10:00 »
Zanim coś kupimy...
Ja bym się zastanowił przede wszystkim, po co kobieta kupuje dwie sukienki, miast jednej? I... dojdziemy do ciekawych wniosków:)
Ładnych parę lat temu nazad, poddałem krytyce moje dwie, mocno lewicowe koleżanki. Jedna miała wtedy dwadzieścia parę lat, druga mocno po trzydziestce. Obie mocno wyemancypowane. Powiedziałem prosto - do czego stworzyła je natura. Zostałem niemal zlinczowany przez kobiece grono i przez tą starszą - niewymownie:)
Dzisiaj obie są... matkami i macierzyństwo przywróciło im "godność". Starsza zmuszona była z mężem adoptować szkraba i świat jej się poprzestawiał. Młodsza ma dwójkę. Zupełnie inny sens życia.

Mark Twain wiek temu wyraził się, czym jest cywilizacja. To niekończący się ciąg potrzeb, których nie potrzebujemy. Przez to gubimy sens życia (przetrwania gatunku ludzkiego).
Naprawdę, z punktu widzenia rodziców tych pracujących dzieci, dyskusje o śladzie węglowym są po prostu śmieszne.
Wraz z cywilizacyjnym rozwojem, większość facetów będzie niewieściała a kobiety będą miały o niebo więcej do powiedzenia. To wszystko prowadzi do upadku danej cywilizacji.
Ot, taki nieuchronny proces.

14-letnia dziewczynka umiera pod centrum handlowym i nikt się nią nie interesuje, bo...
Bo fchuj tematów zastępczych, jak choćby ta dyskusja.

Bo ważniejsza jest estetyka roweru.
Może dlatego z tyłu mojej głowy rodzą się pomysły, które się... rodzą. Może dlatego kupuję głównie używane rzeczy i wspominam Grzesiuka, który na "przedwojennym" rowerze zrobił ponad 200km jadąc po rabankę, bo lepiej jechać niż iść.

Zapytajmy ukraińskiego żołnierza, co sądzi o estetyce roweru. Co sądzi o swoich rodakach, którzy przebierają teraz w sukienkach, narzekając przy tym, że całe wynagrodzenie muszą wydawać na utrzymanie i tak mało mogą odłożyć. A tak by chcieli przecież godnie żyć...
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 19 Sty 2024, 10:05 »
Zanim coś kupimy warto też zastanowić się nad śladem węglowym i czy jest to co kupujemy nam potrzebne.

Nad tym zastanawiają się nieliczni. Z niezłym przybliżeniem można powiedzieć, że nikt. To się nie liczy. Liczy się mile połaskotane ego. Bo ja mam nowy ciuch, nowe buty, patrzcie: stać mnie na to, na wakacje poleciałem na Bali bo już chyba dalej się nie da... Skromność i myślenie prospołeczne wyszły z mody. Kto tak wychowuje dzieci?
Produkcja, handel... Tylko kasa się liczy. Marketing bezwzględnie ryje berety. Biedronka: kup dwa - będzie taniej, trzeci produkt za złotówkę. Potem te tańsze produkty lądują w śmietniku, bo termin ważności przekroczony.
Taki się zrobił ten świat. Politycy się nad tym nie zastanawiają, bo mają swój cyrk, swoje ego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum