Autor Wątek: zanim coś kupicie  (Przeczytany 7334 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: zanim coś kupicie
« 19 Sty 2024, 10:08 »
Przez to gubimy sens życia (przetrwania gatunku ludzkiego).

Każdy sens zinterpretuje inaczej - właściwe to samemu go nada. Dla mnie przedłużanie gatunku sensu jakiegokolwiek nie ma, bo ani to gatunek zagrożony, ani wartościowy...
A i sensu większego nie widzę, zarówno mojego jak i 99% społeczeństwa, które w rozwój cywilizacji niewiele wnosi, często wręcz go stopując.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Sty 2024, 10:15 »
Kto się zastanawia na śladem węglowym. Dzięki pomysłom typu SMART czy PRIME ludzie kupują i  zwracają miliony towarów. I tak jeżdżą sobie one tam i z powrotem raz..drugi , trzeci. Bo darmowa wysyłka jest :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 19 Sty 2024, 10:33 »
Przez to gubimy sens życia (przetrwania gatunku ludzkiego).

Każdy sens zinterpretuje inaczej - właściwe to samemu go nada. Dla mnie przedłużanie gatunku sensu jakiegokolwiek nie ma, bo ani to gatunek zagrożony, ani wartościowy...
A i sensu większego nie widzę, zarówno mojego jak i 99% społeczeństwa, które w rozwój cywilizacji niewiele wnosi, często wręcz go stopując.
Takie (nasze) zachowania, które budzą Twoją wątpliwość/troskę, są właśnie skutkiem rozwoju cywilizacyjnego. Przychodzi czasami refleksja (post autora) ale kula toczy się dalej i to po równi pochyłej. Podcinamy gałąź, na której siedzimy, tylko dlatego, że nie interesuje już nas przetrwanie (vide Twoje konkluzje). Realizujemy wyższe potrzeby ale ewolucja czuwa. Eliminuje po prostu z "rynku życia".

Ślad węglowy... W ogóle nie ma znaczenia. Jest elementem gry.

Dlaczego stoicyzm znowu osiąga popularność...? Dbaj o siebie i bliskich a nie o studnie w Czadzie czy los dzieci w Afryce. Tym bardziej, że twoje umierają na ulicy.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 19 Sty 2024, 10:44 »
Mam i noszę jedne buty kupione jeszcze w liceum, czyli z 20 lat temu minimum. Przed wyjściem do sklepu zastanawiam się czy na pewno potrzebuję kupić to co planuję i czy może da się coś używanego dorwać sensownie. I tak mam dużo rzeczy, wiem. Natomiast na ile jestem w stanie to się ograniczam. Ciuchów kupuję mało, albo i bardzo mało. Cieszę się jak coś mi służy latami, a nie wywalam bo to już stare i nie wypada nosić. Jak słyszę że ktoś ma np 20 par bryczesów to mnie skręca - po co? Zimowe np mam jedne, kupione za grosze używki. Przecież to można wyprać i dalej nosić...  Może mój wkład jest niewidoczny, ale jak ze 100 osób zrobi równie mały wkład to już całościowo coś to da. Dlatego uważam że nie warto patrzeć przez pryzmat tego co inni robią, tylko robić swoje i albo mieć wylane albo satysfakcję że robi się cokolwiek by na świecie było lepiej, czy też mniej źle.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 19 Sty 2024, 10:50 »
Politycy się nad tym nie zastanawiają, bo mają swój cyrk, swoje ego.

Politycy mają z tego VAT...  :P

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 19 Sty 2024, 11:15 »
Spodziewam się, że za dekadę większość człowieków w fabrykach będzie zbędna. Ostaną się serwisanci robotów...

O toto! Jako automatyk na UR (utrzymanie ruchu) o robotę się nie boję :) Jak pomyślę, że kiedyś chciałem iść w stricte programowanie to ciary mnie przechodzą - dobrze że zostałem sobie przy tej elektryce/automatyce. Roboty w bród, a i perpektywy zacne :-)

« 19 Sty 2024, 11:27 »
Roboty w bród, a i perpektywy zacne :-)

Kiedy nowy rower? ^^

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Sty 2024, 11:32 »
Kto się zastanawia na śladem węglowym. Dzięki pomysłom typu SMART czy PRIME ludzie kupują i  zwracają miliony towarów. I tak jeżdżą sobie one tam i z powrotem raz..drugi , trzeci. Bo darmowa wysyłka jest :)
Otóż jeżdżą tylko raz. Przynajmniej ciuchy. Kupujesz 5 oddajesz 3 i te 3 lądują w koszu.

Offline Mężczyzna furman

« 19 Sty 2024, 12:23 »
Jakeś bogacz to wyrzucaj...zwykły sprzedawca, nawet całkiem spory nie może sobie pozwolić na taki zbytek.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Sty 2024, 12:38 »
Jakeś bogacz to wyrzucaj...zwykły sprzedawca, nawet całkiem spory nie może sobie pozwolić na taki zbytek.
Pierwszy link z googla:

https://swiatoze.pl/zwracasz-ubrania-do-sklepu-szkodzisz-srodowisku/

Polecam wczorajszą audycję Strzyczkowskiego w 357. Można było się dowiedzieć paru szokujących rzeczy.

« 19 Sty 2024, 12:58 »

Czasami widzę w sklepach towary z obniżoną ceną 'ze zwrotów' - ale to wymaga zatrudnienia dodatkowych pracowników by takie przedmioty ocenił rzeczoznawca, opisać stan, od nowa dodać ofertę do sklepu/licytację...
Więc zwykle trafia do kartonu na palecie i jest licytowane. Amazoński sklep takie palety sprzedaje...

Offline Mężczyzna furman

« 19 Sty 2024, 13:05 »
Libię czytać takie artykuły to mogę skonfrontować to z własnymi doświadczeniami oraz tym co dzieje się w środowisku. Coś tam ciuchów rowerowych i outdoorowych sprzedaję ale nie śmiem się porównywać do wielkich graczy. Jeszcze nigdy ciucha nie ze zwrotu nie wyrzuciłem do kosza. Nie robię też tego ludzie, którzy zajmują się się tym samym i cos tam wiem jak działają.

Z większych firm znam sytuację w Answer i tam też nie ma w zwyczaju wyrzucać ciuchów do kosza. No ale w skali globalnej to nadal mała firma, być może wielcy gracze typ Zelanda, amazon itp wyrzuca.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 19 Sty 2024, 14:58 »
Wszystko pięknie ładnie tylko trzeba odpowiedzieć na jedno pytanie. Czy my jako konsumenci kupujący ten towar jesteśmy skłonni zapłacić więcej za lepsze warunki w azjatyckich fabrykach, za buty, które posłużą 2-3 sezony itp. To wszystko kosztuje i musi mieć odzwierciedlenie w cenie.

Jak byś kupując buty miał możliwość dopłacić kilka groszy, żeby postawili tym dzieciakom kibelek w fabryce, to byś to zrobił bez wahania. To nie jest kwestia ceny, tylko przepływu informacji po całym łancuchu dostaw. Podejrzewam, że często nawet szefowie firm nie do konca wiedzą jak wyglądają ich fabryki. Dlatego ważne są tego rodzaju akcje nagłaśniające.

Offline Mężczyzna furman

« 19 Sty 2024, 15:20 »
A ja uważam, że właśnie cena gra tu wielką rolę. Marketing i ekonomia zaczyna zjadać swój własny ogon, a hipokryzja konsumentów dokłada swoje. Biedne dzieci swoją drogą ale ma być tanio. Efekt jest taki jaki jest, jeśli nowa pralka pociągnie 5 lat to już sukces i nawet Pepsi Cola nie smakuje już tak jak kiedyś....chociaż ona akurat tania nie jest :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 19 Sty 2024, 16:07 »
Podejrzewam, że często nawet szefowie firm nie do konca wiedzą jak wyglądają ich fabryki. Dlatego ważne są tego rodzaju akcje nagłaśniające.
To nawet nie jest kwestia, ze nie wiedza jak wygladaja ich fabryki, to po prostu nie sa ich fabryki, tylko kolejnych dostawcow.
Powoli cos w tej kwestii zaczyna sie zmieniac, w niektorych krajach (na przyklad w Niemczech) firmy zostaly zobowiazane do kontroli ich dostawcow w tym zakresie, ale zanim to zostanie wdrozone minie sporo czasu.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum