Autor Wątek: zanim coś kupicie  (Przeczytany 7333 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: zanim coś kupicie
« 20 Sty 2024, 00:45 »
Ja mam wyjście, Ty masz wyjście, ale to nie my mamy problem, tylko te biedne dzieciaki. One już tak bardzo wyjścia nie mają.

Czyli my jesteśmy wolni, oni nie.

Ale ja nie o tym pisałem pierwotnie - chciałem tylko zaznaczyć, że za taki stan rzeczy, jaki jest, nie są odpowiedzialne jedynie koncerny / pracodawcy, a rozumiem, że to był główny zarzut na początku tego wątku.

Oczywiście, że nie tylko koncerny. Zwykło się mawiać, że są jakieś złe, niedobre korporacje. Ja tak lubię mówić, ale wiem, że to bzdura. Wróćmy na chwilę do definicji korporacji, choćby tej z Wikipedii: "zrzeszenie osób posiadające osobowość prawną, którego celem jest realizacja określonych wspólnych zadań". To jest organizacja społeczna! To my ludzie tworzymy te koncerny. To my jesteśmy konsumentami, to my jesteśmy koncernami to my wolni ludzie, razem się skrzyknęliśmy, żeby te dzieci w tak skandalicznych warunkach wykorzystywać...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Sty 2024, 10:03 »
Bo ten sam konsument idzie do sklepu i ma wybór - łosoś hodowlany ze zmutowanym ryjem karmiony mączką kostną z kurzej fermy za 50pln i łosoś dziki za 150pln.

Gdzie te dzikie łososie widziałeś?  :o

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 20 Sty 2024, 18:23 »
Ale ubranie kupić lokalne to spore wyzwanie - niby patriotycznie kupuję polary z Milo - ale tam etykietka prawi coś o Bangladeszu   To samo Montano

Montano szyje w Polsce
Mam 2 ich bluzy od prawie 6 lat, jedną cioram bardzo intensywnie i nadal jest w naprawdę dobrym stanie
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2024, 18:29 magda »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 20 Sty 2024, 18:30 »
Gdzie te dzikie łososie widziałeś?  :o

W auchanie są choćby  ::)

Montano szyje w Polsce

To dlaczemu mi wszyli do paska metkę "Made in PRC"?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 20 Sty 2024, 20:10 »
Nie wiem, ale jak ich spytasz to pewnie odpowiedzą. Bluzy szyją w PL.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Sty 2024, 20:33 »
W bluzkach francuskiej marki na O, które były szyte w Jarocinie, była metka z napisem "Fabriqué en France".

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 20 Sty 2024, 20:39 »
Może metka była wyprodukowana w PRC ;)

Offline Mężczyzna Rychu

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.11.2018
« 22 Sty 2024, 12:00 »
Niestety cała światowa gospodarka opiera się na produkcji w Azji/Afryce, gdzie jest taniej nie tylko z powodu tańszej siły roboczej, ale także (a może przede wszystkim) z powodu braku konieczności spełniania europejskich norm w zakresie ekologii czy bezpieczeństwa i prawa pracy. Większość światowych korporacji, w których pracujemy i których towary kupujemy, prowadzi działalność w Europie zgodnie z europejskimi normami w zakresie ekologii (oczywiście chętnie się tym chwaląc w PR-owskich materiałach) jednocześnie posiada zakłady przeznaczone do taniej produkcji np. w Indiach w Bangalore, gdzie z tego co widać po efektach działalności produkcja nie wymaga spełnienia chyba żadnych norm w zakresach emisji i gospodarowania odpadami. Dzięki temu w Bangalore znajduje się np. jezioro dokonujące samozapłonu w wyniku astronomicznych stężeń rozmaitej chemii w swoich "wodach", a zapewne w dużej mierze odpowiadają za to globalne firmy, które na rynku europejskim chwalą się ekologicznym podejściem do działalności:
https://podroze.onet.pl/przyroda/smierdzacy-problem-w-indiach-jezioro-jest-tak-zanieczyszczone-ze-co-jakis-czas-sie/kb1l0hk
https://www.theguardian.com/cities/2017/mar/01/burning-lakes-experts-fear-bangalore-uninhabitable-2025

Dodatkowo te wyprodukowane miliony sztuk różnych towarów następnie muszą być przetransportowane przez pół świata do Europy transportem morskim, który do ekologicznych również zdecydowanie nie należy.
Warto o tym pamiętać wybierając towary do koszyka, i o ile np. w branży części rowerowych nie mamy już wyboru, to np. przy odzieży (czy to codziennej, czy rowerowej) preferować w miarę możliwości artykuły wyprodukowane w Polsce (a przynajmniej w Europie). Zyska na tym nie tylko ekologia, ale i lokalna gospodarka.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 22 Sty 2024, 12:35 »
Bluzy szyją w PL.

A czy słowo "szyją" nie jest tu kluczowe? W sensie - materiały, zamki, gumki, sprzączki itd. są produkowane w Chinach a u nas tylko to składają do kupy? Czyli mniej więcej to co robią "producenci" rowerów? Ja np. bardzo sobie chwalę ciuchy z polskiego Kwarka https://sklep.kwark.pl/ - ale prawda jest taka, że ich siła jest w tkaninach typu "power stretch pro".

Offline Mężczyzna Crossowiec

• Miasto: Warszawa / Łódź
  • Na forum od: 24.01.2024
« 24 Sty 2024, 12:45 »
Tu problem jest w wysokich kosztach produkcji zapewne. Polskie marki z rodzimą produkcją mają koszulki za 150 zł, a w reklamach np na Temu wyskakują wizualnie identyczne w cenie 30 zł, a od 40 zł jest darmowa wysyłka. Czyli w cenie jednej koszulki za 150 zł można kupić 5 sztuk chińszczyzny...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum