Autor Wątek: Ortlieb Bike Packer Classic vs Bike Packer Plus  (Przeczytany 1844 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Szukam opinii na temat tych dwóch modeli:

Nie chodzi mi o dane techniczne (jaką mają masę to sam sobie przeczytam) tylko o opinie, a jeszcze lepiej o porównanie.

Wszelkie opinie mile widziane, jeśli uważacie że ściąganie jest źle rozwiązane to piszcie, ale nie namawiajcie mnie na rolowane. Te dwa modele interesują mnie właśnie dlatego że nie są rolowane.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Już pisałem w innych wątkach. Nie polecam. Wolę sakwy z klapą, ale z Ortlieba lepiej wziąć Roller'y.
Główny zarzut to zbyt mała klapa, która utrudnia otwieranie i zamykanie sakwy (zamiast to ułatwiać).
Sprzedałem te sakwy (bike packer plus) po jednym 3-dniowym wypadzie.
Ta dodatkowa kieszeń na zewnątrz też nie jest zbyt wygodna, zwłaszcza przy mocno wypełnionej komorze głównej.
edit:
zadzwoń do Crosso żeby Ci uszyli starego dobrego Classika :)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Ta dodatkowa kieszeń na zewnątrz też nie jest zbyt wygodna, zwłaszcza przy mocno wypełnionej komorze głównej.

Już kiedyś o tym pisałem. Dawno, dawno temu dorobiłem sobie takie kieszonki (tzn. Crosso mi dorobiło na specjalne zamówienie). Wydawało mi się, że to będzie fajny ficzer. W praktyce okazało się, że jest to niepraktyczne, niewygodne w użyciu, a rower stał się jeszcze szerszy. Trzeba było uważać, by tymi kieszonkami o coś nie zahaczyć. Wywaliłem je po jednej wyprawie. Poroniony pomysł.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
mam te czerwone ale jeszcze z hakami z pierwszej wersji,
może w tych drugich klapa jest lepsza bo jest dokładnie jak napisał wcześniej qbab.
Są za mało jakby pojemne jak jest napchana sakwa. Za mało obejmuje, mimo że paski wyregulujesz to deszcz może ci wlecieć z góry przez niedopiętą klapę górną.
Kupiłem tylko dlatego że były tanie, 200 zł za parę nowych sakw i nie znałem tej wady z klapą.

Offline Mężczyzna qbab

Zdjęcie nie do końca oddaje odczucia, ale widać tutaj, że sakwa mogłaby być jeszcze dopełniona na klapa ledwo dała się naciągnąć:

Offline Mężczyzna qbab

Już kiedyś o tym pisałem. Dawno, dawno temu dorobiłem sobie takie kieszonki (tzn. Crosso mi dorobiło na specjalne zamówienie). Wydawało mi się, że to będzie fajny ficzer. W praktyce okazało się, że jest to niepraktyczne, niewygodne w użyciu, a rower stał się jeszcze szerszy. Trzeba było uważać, by tymi kieszonkami o coś nie zahaczyć. Wywaliłem je po jednej wyprawie. Poroniony pomysł.

W przypadku BikePacker'ów nie tyle chodzi o to, że za szeroko, ale kiepski dostęp do tych kieszonek. Otwieranie jest mało wygodne i jeszcze te paski napinające po bokach sprawy też nie ułatwiają. Jedyne w miarę sensowne zastosowanie dla tych kieszonek to jakieś ciuchy przeciwdeszczowe czy coś w tym stylu. Jak komora główna jest wypełniona to nic w miarę dużego i sztywnego (np butelka, organizer z narzędziami) tam nie włożysz, ani nie wyjmiesz. Trudno nawet pustą rękę na płasko tam wsunąć.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Ja mam te przypinane torebki Crosso ale ... nawet nie próbowałem przypinać. W jednej wożę elektronikę, w drugiej apteczkę a to wszystko sakwach przednich. Kombinuję za to, jak je przymocować do przedniego widelca i pewien pomysł już mam.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zdjęcie nie do końca oddaje odczucia, ale widać tutaj, że sakwa mogłaby być jeszcze dopełniona na klapa ledwo dała się naciągnąć
Dzięki za tę fotkę. Teraz rozumiem co do mnie pisaliście.
Za sakwę z taką klapą to ja uprzejmie Ortliebowi dziękuję.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Bo klapa nie powinna być wszyta na stałe, tylko przymocowana paskami, które można poluzować w razie większego napełnienia sakwy. Takie sakwy robi Crosso. kiedyś używałem. Ileż rzeczy można było wcisnąć pod klapę bez otwierania głównej komory! W klapie jest też dodatkowa, siatkowa kieszeń. Ale Tobie pewnie się nie spodobają, bo klapa jest tylko dodatkiem do zwykłej, rolowanej sakwy.

Offline Mężczyzna qbab

Stare Crosso Classik miały klapę przyszyta i dobrze spełniała swoje zadanie. Nawet gdy sakwa była wypełniona na 110% do można było spokoje nakryć to klapą. I zawsze jeszcze coś się dało jeszcze upchnąć pod sama klapą.
W BikePacker, nawet jak sakwa jest wypełniona w 80% to już jest niewygodnie operować klapą. Do tego pomimo iż zostaje pod nią wolna przestrzeń, to nie da się nic tam włożyć bo uniemożliwi to później nałożenie klapy na sakwę. Po prost kiepski projekt.

Ale Tobie pewnie się nie spodobają, bo klapa jest tylko dodatkiem do zwykłej, rolowanej sakwy.

Nie wiem jak Borafu, ale owszem, ja z tego powodu wziąłem ostatecznie Rollery, bo jak już miały być rolowane to Ortlieb wydawał się lepszy i pod względem pojemności (30L w Crosso to za dużo), jak i materiału (w Ortlieb jakby bardziej miękki i przez wygodniejszy do zwijania). No i w przypadku Rollerów rozważałem jeszcze torbę RackPack, na którą się ostatecznie nie zdecydowałem i już raczej nie wrócę do tego pomysłu.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dzięki za tę fotkę. Teraz rozumiem co do mnie pisaliście.
W sumie to bardzo ciekawe. Ortlieb to duża firma. Nie powinna wypuszczać na rynek, czegoś, co nie jest dopracowane. W sumie nie rozmawiamy o technologii lotu na Marsa.
Gdzie jest problem?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
W założeniach projektowych. Tam nikt nie myślał, że Polak potrafi. 
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum