U mnie nawet na terenowe kawałki w1200 iq-x spokojnie ogarniała, aż nadto (dynamo spd-8). No ale w1200 jakoś specjalnie terenowa nie jest.
Nie wiem, jakieś problemy które dla mnie nie istnieją. Nigdy w tym zestawie nie miałem problemu z naładowaniem niczego.
no ja na pewno chcę dynamo i lampkę na dynamo, tylko chciałbym jakiegoś switcha zrobić aby w ciągu dnia ładować power bank lub nawigacje/telefon. I to byłaby pełnia szczęścia
Ale to nie chodzi o odłączanie, tylko o to ile i jak efektywnie ładuje, przy 10km/h to ładowanie jest symboliczne, żeby naładować w ten sposób powerbanka to byś musiał jechać wiele dni. Ty jednak nie jeździłeś maratonu dłuższego niż Wisła, a na tej długości trasy to ładowanie elektroniki z dynama w sumie w ogóle nie jest potrzebne. A 2-tygodniowy Silk, gdzie się jedzie po totalnych zadupiach to już zupełnie inna para kaloszy, tam by stawiać na dynamo jako podstawowe źródło zasilania elektroniki to musisz dobrze wiedzieć ile będziesz w stanie naładować tej elektroniki, ile powiedzmy trwa ładowanie powerbanka 10tys. Moim zdaniem to nie będzie miało wydajności takiej by traktować to jako podstawowe źródło zasilania, choć to musiałaby się wypowiedzieć osoba, która używała takiego rozwiązania na podobnym wyścigu.
Ile by ładował PB 10Ah? Nie wiem. W warunkach szosowych to poniżej 10h,
Ale nie muszę jechać 2 tyg wyścigu, żeby wiedzieć, że garmina czy iphona to mój zestaw ładuje zawsze, czy to na szosie, czy to w lesie, czy noc i świecę, czy nie. Jedynie pod ostre górki się wyłącza.
Ile by ładował PB 10Ah? Nie wiem. W warunkach szosowych to poniżej 10h, w warunkach terenowych max dobę. Sprawdziłbym to przed wyjazdem na taki maraton.
Mi wychodzi, że na szosie powerbanka 10000 mAh w czasie 17h jazdy udaje się naładować w 75%.
Ale taka informacja "że się ładuje" to nic nie mówi.
To albo nie wiesz, albo poniżej 10h.
Cytat: MaciekK w 20 Sty 2024, 22:08Mi wychodzi, że na szosie powerbanka 10000 mAh w czasie 17h jazdy udaje się naładować w 75%. I to jest realny wynik, podobnej klasy u siebie notowałem, utrzymanie średniej 400-500mAh to jest już dobry wynik.
Spokojnie prąd powyżej 1A daje w warunkach szosowych, a nie żadne 0.5.
Nagraj video z pomiarem prądu, tak około 20 minut jak generujesz ponad amper ładując dowolne urządzenie Piszesz, że strzelasz, ale powiem Ci, że niecelnie.
The high efficiency makes the Cycle2Charge perfect for every day usage.•500mA outlet (USB specifiaction) already at 12 km/h•1000 mA charge current already at 21 km/h
Cytat: MaciekK w 21 Sty 2024, 00:16Nagraj video z pomiarem prądu, tak około 20 minut jak generujesz ponad amper ładując dowolne urządzenie Piszesz, że strzelasz, ale powiem Ci, że niecelnie.Zly-sze używa Cycle2Charge, wg informacji na stronie producenta to rzeczywiście ma takie parametry:CytujThe high efficiency makes the Cycle2Charge perfect for every day usage.•500mA outlet (USB specifiaction) already at 12 km/h•1000 mA charge current already at 21 km/hJeśli to prawda to czyniłoby to chyba najlepszą ładowarką z dynama na rynku. Ale to by trzeba potestować w realnym świecie, czyli jechać godzinę te 12km/h i zobaczyć ile energii przybyło, bo sam prąd chwilowy to za mało. Poza tym wykres jest dla koła 26 cali, im większe koło tym gorsze będą te osiągi. Tutaj mamy prawdziwy test porównawczy (zewnętrzny, a nie producenta) kilku ładowarek, w tym Cycle2Chargehttps://www.cyclingabout.com/lab-test-charge-battery-or-smartphone-with-dynamo/No i tutaj już tak dobrze to nie wygląda, przy 12km/h to jest ledwo ponad 1W, a nie 2,5W jak na wykresie od producenta, czyli przy tych 12km/h to będzie prąd rzędu 240mAh, a nie 500. Przy 15km/h 420mAh, przy 20km/h 800mAh. To dalej są bardzo dobre wyniki, ale jednak nie to co podaje producent.
Prądnica - SON i nie ma co szukać zamiennikówLampka - Supernovai pomiędzy coś pokroju Cinqa.
Ja akurat robiłem pierdyliard testów przed MRDP, które planowałem przejechać z namiotem i mi się obserwacje generowanej mocy potwierdzają z wykresem producenta dynama. Dodatkowo to nie jest tak, że podłączysz przy X kmh telefon czy powerbank i on weźmie zawsze tyle samo, bo te urządzenia mocno dbają o trwałość ogniw i same decydują ile pradu wezmą. Dlatego chcę zobaczyć to video jak zły generuje przez 20 minut ponad 1A bo to szczytowa moc tego dynama.
Ja bym postawił na Son28 a nie Son28delux, bo prądy przy małych prędkościach są większe.