Autor Wątek: Tour de AUSTRIA, ale także Węgry, Słowenia, Italia i Niemcy  (Przeczytany 1140 razy)

Offline Mężczyzna Śląski Rowerzysta

• https://rumble.com/v47zrcx-na-dwch-kkach-przez-alp
  • Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 21.01.2024
    • ALPY
>>> TOUR DE AUSTRIA <<<

Kolejny rok..
Kolejna wyprawa... 

W pewnym sensie kontynuacja zeszłorocznej pokazanej tu https://rumble.com/v47zrcx-na-dwch-kkach-przez-alpy-a-po-adriatyk-cz.-2.html

Po zeszłorocznej wyprawie przez Tyrol, Szwajcarię, Włochy (Bolzano, Werona, Padwa, Wenecja) do Chorwacji zapragnąłem znowu wrócić do Austrii i poznać to co już znane.  Zaplanowałem trasę tak, aby zahaczyła troszeczkę o Węgry, pozwoliła poznać północne rejony Słowenii i północne Włochy aż do Cortina d'Ampezzo, a wracając wyjechać od południowej strony na najwyższa drogę  na którą możliwy jest przejazd rowerem  szczyt w Austrii, na który prowadzi droga asfaltowa czyli "Grossglockner".

Kilka szczegółów

Dojazd
Do Wiednia pociągiem w zeszłym roku w czasie wyprawy przez Austrię Szwajcarię Włochy do Chorwacji i jechałem pociągiem z Katowic do Wiednia.  Termin  tak jak w ubiegłym roku - wstępnie  przełom czerwca i lipca, długie dni, można długo pokręcić, a po dojechaniu na camping można zwiedzić okolice, dodatkowo długie dni to więcej czasu na zwiedzanie po drodze ciekawych miejsc.

Spanie 
tak jak rok temu w wyprawie do Chorwacji i tak jak dwa lata temu w czasie wyprawy do Salzburga - kempingi których w Austrii sporo we Włoszech zresztą też. Więc - własny namiocik.

Rower - ja jadę rowerem gravelowym Giant revolt.

Drogi  jeśli chodzi o rodzaj nawierzchni są to trasy asfaltowe i szutrowe często drogi asfaltowe a w Austrii sporo też ścieżek rowerowych tak jak choćby trasa z Linzu do Wiednia no ale tą ścieżkę dobrze zna każde austriackie dziecko. 🙂

Planując dokładniej tą trasę będę chciał aby większość tras prowadziła ścieżkami rowerowymi tak by możliwe było przejechanie rowerem obciążonym sakwami

Pozdrawiam 🤠

P.S. mapka przedstawia orientacyjny przebieg zaplanowanej trasy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum