Autor Wątek: Opona PIRELLI Cinturato Adventure 700x45c  (Przeczytany 4484 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Ja mam w Marinie FC pierwszej generacji Conti Hardpack 29x2.0
Jeździsz z dętkami? Ciężko się zakłada tę oponę na obręcz?

Tak, jeżdżę z dętkami. Oponę tej szerokości zakłada się nieporęcznie, ale dosyć łatwo. Obręcz Marina ma głęboki rowek na środku, więc bez problemów da się to oblecieć bez łyżki.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Brzmi to bardzo zachęcająco, do tego wagowo wypadają nieźle. Dzięki za odpowiedź.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Cześć,

Podepnę się trochę pod temat. Szukam czegoś podobnego do Pirelli Cinturato Mixed 700C x 45, szerokość opony 45-47 mm (mam błotniki 53 mm).

Kiedyś jeździłem na Continental Travel Contact, na wierzchu były gładkie a po bokach miały średniej wielkości kostkę. Były bardzo dobre, ale je wycofali. Teraz mam założone Schwalbe Smart Sam, też są ok. Jeżdżę 2/3 po asfalcie i 1/3 po szutrze, drogach leśnych i polnych, rzadziej po większych kamieniach. Dzięki gęsto położonej kostce na czole opony jestem w stanie robić trasy po 250 km.

Mimo to zastanawiam się czy taka opona Pirelli Cinturato Mixed nie miałaby mniejszych oporów na asfalcie. Czy może różnica nie byłaby jednak odczuwalna?

Te Smart Sam'y mi się powoli kończą, teraz mają 9 100 km przebiegu. Przednia (na zdjęciu po środku) jest jeszcze w miarę ok, ale w tylnej (po prawej) kostka już mocno starta.

Co polecacie do zastosowań turystycznych z nieco mniej agresywnym bieżnikiem niż Smart Sam?

Ps. Te Smart Sam'y mają nośność do 110 kg, więc dobrze gdyby ten parametr został utrzymany.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ja mam continental terra trail 700x45, polubiłem je.  Na moich obręczach faktyczny rozmiar to 43mm

Offline Mężczyzna Felek

Za bardzo 'chropowate' jak dla mnie.

Offline Mężczyzna Felek

Jeszcze wracając do Pirelli Cinturato Mixed 700C x 45. Nie znalazłem nigdzie informacji na temat wytrzymałości w kg tej opony, jeżeli jest to zwójka to czy może być mniejsza niż np. w takim Smart Sam'ie?

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
... Nie znalazłem nigdzie informacji na temat wytrzymałości w kg tej opony...

A ile ważysz "całościowo" ? U mnie na pewno powyżej 110kg i żadnych problemów.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Felek

Całościowo to około 130 kg, jak na holu mam wpiętą córkę. Bez tego około 110-115 kg. Smart Sam'y dedykowane do 110 kg, dawały radę. Z 9 tkm, przejechanych do tej pory 3 tkm było na ciężko i żadnego kapcia. Nawet by się jeszcze pojeździło, ale jak już mają być nowe koła, to niech całe będą nowe.

Offline Mężczyzna misiek

Są ludzie co sami ważą więcej niż my całościowo i jakoś opony dają radę. Specjalnie nie przejmowałbym się tym parametrem, ważniejsza chyba wytrzymałość kółek.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Felek

No niby tak. A jeszcze jedno pytanie, czy taką zwijkę trudniej ułożyć na oponie niż drutowaną? Nigdy wcześniej nie miałem tego typu opony.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
kup , bedziesz zadowolony.. na moją odpowiedzialność ;)

Offline Mężczyzna misiek

... czy taką zwijkę trudniej ułożyć na oponie niż drutowaną?

Każdą da się założyć, łatwo lub nieco trudniej. Zależy od opony i obręczy. Miałem drutowe, zwijane i nigdy nie było problemu z założeniem, nawet Tufo.

kup , bedziesz zadowolony.. na moją odpowiedzialność ;)

Teraz już wiesz do kogo reklamować jak okażą się kiepskie  :lol:
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Felek

rufiano, misiek:
Jeździcie z dętkami czy bez? Data opona zwijana nie może przypadkiem spaść z obręczy, czy to zależy od ciśnienia?

Offline Mężczyzna misiek

Ja tylko na dętkach. Teraz w Vittoriach Mazcal mam założone dętki TPU. Pirelki jeździły na butylowych  i nadal tak będzie, choć może z czasem dam TPU. TPU są jednak sporo lżejsze i mniej zajmują miejsca jako zapas. W MTB zalewane mlekiem są na małych ciśnieniach i nic nie spada z obręczy, nie ma obawy. Przy wyższym tym bardziej nie powinny.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
rufiano, misiek:
Jeździcie z dętkami czy bez? Data opona zwijana nie może przypadkiem spaść z obręczy, czy to zależy od ciśnienia?
Dlaczego miałaby spaść?
Drutowa trzyma się na obręczy bo ma na krawędzi zatopiony nierazciągliwy drut.
A zwijana różni się tym że zamiast drutu (który nie pozwala na bezpieczne złożenie/zwinięcie opony, bo się trwałe odkształci) masz miękki, ale też nie rozciągliwy "sznurek", który możesz składać/zwijać bez uszkodzenia.
Nie przejmuj się tym problemem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum