Autor Wątek: Kolejny Hilite na forum. Tytanowy pinion  (Przeczytany 14639 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Popieram - przerabianie roweru turystycznego to nie jest właściwa droga. Nie ta pozycja, nie ta geometria. Rower turystyczny vs szosa to nie tylko suma oporów na sakwach kolach i innych drobnych elementach, ale głównie kwestia pozycji rowerzysty (w tym samej efektywności pracy - bardziej pochylona pozycja sprzyja wyższej kadencji, lepiej pracują mięsnie itd.) i oporów powietrza generowanych przez ciało. Ponoć za ponad 80% oporów powietrza odpowiada ciało - i tutaj takie elementy jak wąska kierownica szosowa sporo zmieniają.
https://road.cc/content/feature/aero-bike-vs-aero-position-312555
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Ale mi nie zalezy by sie ścigać, tylko ciut przyspieszyc nie tracić na wygodzie.
Lemondka daje aero pozycje i teraz to będzie tylko kwestia tuningu wysokości, pochylenia.
Narazie widze rozstrzał na poziomie 40%. Wydaje mi się, że można zejść do poziomu 20% czyli np będę jechał tak samo szybko jak on, ale kosztem owych 20% więcej mocy.
Wariant, że kupie sobie tego grizzla nie interesuje mnie. Teoretycznie wtedy mógłbym jechać 20% szybciej niż Wilk, ale nie sądze by mi było wygodnie z bagażami i tym wszystkim.
Nie jestem tutaj minimalistą.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
40% to jest przepaść. Na lemondce także nie będziesz jeździł ciągle.
Jesteś przywiązany do tego roweru - korzystaj i ciesz się nim ale nie próbuj go przerabiać tak, żeby mieć wyniki porównywalne z rowerem sportowym.
Spora część z nas już to przerabiała i poniosła porażkę.
Wracam do jeżdżenia.

20% to nie jest porównywalne, ale to mniej niż ówczesne 40% :)

z lemondką ciągle nie - wszelkie chodniki, miasta i miasteczka oraz w zasadzie podjazdy czy tereny odpadają. No ale jak jade se krajówką czy serwisówką, to głupio sie nie położyć

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Kiedyś miałem fazę na lemondkę. Ślepy zaułek w spokojnej turystyce. Teraz używam gravela do szybszej jazdy a oblężnicze rowery do sakwiarstwa. I tak jest dobrze.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Przyznam, że w swoim wyprawowym  gravelu do sakwiarstwa, też mam lemondkę, ale tę kupiłem nie dla zwiększenia prędkości, a dla odciążenia nadgarstków na dłuższych trasach, i to zdało egzamin.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiało tak samo.
Tutaj możesz sprawdzić wstecz
https://www.ventusky.com/?p=52.2;21.0;5&l=gust
Ja jechałem między 4, a 6 rano, ty kolejnego dnia ale między 7, a 9.

Myślę, że tu to możesz sprawdzić jedynie prognozę z danego dnia, a nie stan faktyczny, wątpię by ta strona korzystała z realnych pomiarów. A prognoza to tylko prognoza i różnie z jej dokładnością bywa.
Ps. Sam nie korzystam z pedałów zatrzaskowych - podobnie jak Ty - ale wydaje mi się jednak, że dzięki nim można zwiększyć osiągi (prędkość), w takich pedałach noga pracuje w obie strony, najpierw pcha a potem podciąga ramię korby. Z tego co się orientuję, pracują wtedy (przy podciąganiu), inne mięśnie... gdyby tak nie było, kolarze sportowi nie korzystaliby z SPD.

To tak nie działa, to ciągniecie do góry to jest stary mit. Realnie to ciągniesz bardzo rzadko, jak badali profesjonalnych kolarzy, to ciągnięcie było zauważalne tylko w MTB, na bardzo ostrych podjazdach. SPD daje zyski w typie płynniejszej jazdy, ale to nie jest tak, że zwiększa moc. Natomiast jeśli mamy miernik w pedałach jak Cokeman - to może i jakoś wpływa na odczyty mocy i inne są wyniki niż na platformach, trudno to ocenić nie mając takiego miernika, a prawie nikt tak nie jeździ, bo niemal wszyscy co mają pomiar mocy to używają też pedałów zatrzaskowych.

40% to jest przepaść. Na lemondce także nie będziesz jeździł ciągle.
Jesteś przywiązany do tego roweru - korzystaj i ciesz się nim ale nie próbuj go przerabiać tak, żeby mieć wyniki porównywalne z rowerem sportowym.
Spora część z nas już to przerabiała i poniosła porażkę.

Od samego początku tego wątku to piszę. Z tego roweru się nie zrobi szybkiej szosówki, to rower do zupełnie czego innego zaprojektowany. Dlatego IMO dużo sensowniej mieć dwa rowery - jeden do jazdy z sakwami, drugi do jazdy bardziej na lekko, o sportowym charakterze jak szosówka czy gravel.

Może zatem nasz nadworny meteorolog @Podjazdy da znać gdzie sprawdzić wiarygodne dane pogodowe z przeszłości?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
I wykrakałeś  :o
No i też ta waga wynika z całego układu tego roweru, którego geometria jest emerycka. Więc sumarycznie efekt wagi i geometrii będzie taki, że to będzie wolny i ciężki klocek, z tej samej mocy rower gravelowy ważący 10kg pojechałby dobre 4-5km/h szybciej. A przecież Cokeman jeździ duże dystanse, gdzie ta prędkość się liczy (bo w tym samym czasie można pokonać większy dystans) więc tym bardziej nie rozumiem sensu tak dużej inwestycji w taki sprzęt.
Wracam do jeżdżenia.

Waga ma wpływ na górkach, na płaskim geometria.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Waga ma wpływ na płaskim, bo nigdy nie poruszasz się ruchem jednostajnym.
Ale tak, głównym problemem tutaj jest geometria.
Wracam do jeżdżenia.

jeśli jadę stałą prędkością po dosyć równej nawierzchni to w przybliżeniu tak. O kwestii oporów toczenia było pisane. Waga po płaskim to wszelkie światełka, skręty, postoje...

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Ps. Sam nie korzystam z pedałów zatrzaskowych - podobnie jak Ty - ale wydaje mi się jednak, że dzięki nim można zwiększyć osiągi (prędkość), w takich pedałach noga pracuje w obie strony, najpierw pcha a potem podciąga ramię korby. Z tego co się orientuję, pracują wtedy (przy podciąganiu), inne mięśnie... gdyby tak nie było, kolarze sportowi nie korzystaliby z SPD.

Moc i prędkość dzięki SPD to się nie zwiększają. To jest mit. Korzystać z pełnego obrotu (i to też nie do końca pełnego), to tylko na bardzo ostrych podjazdach i przy bardzo siłowej jeździe, to potrafią mocno trenujący ludzie. To trzeba ćwiczyć też i wiedzieć co się robić. W jeździe turystycznej to nie ma mowy żebyś korzystał z pełnego obrotu.
Natomiast moim zdanie w SPD łatwiej trzymać stałą, równą moc. To jest prawda. Też jak ma się jakieś wady postawy, np. płaskostopie to dobrze ustawione SPD to koryguje ładnie. No i dzięki SPD w terenie szczególnie masz większą kontrolę nad rowerem.

Ja się przesiadłem na SPD w 2019 i od tej pory nigdy nie spojrzałem wstecz. Nie było tematu, w ogóle żeby wracać do platform.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Turystyka i cyferki nigdy nie będą dobrze dobraną parą. Albo rybka albo akwarium.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Turystyka i cyferki nigdy nie będą dobrze dobraną parą. Albo rybka albo akwarium.

To już tylko zależy od naszego podejścia. Wiele osób sobie tego nie wyobraża, a ja to świetnie łączę, zresztą nie brakuje i innych takich osób na forum. Choćby Transatlantyk czy właśnie Cokeman.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum