...ale ten jest po prostu ladny
Może źle się wyrazilem. Chodziło mi o np wielokrotne mocne obciążenia wynikające z chwilowych obciążeń niż podjazdu pod górę w równym tempie.
...Dla przykłądu niech posłuży rower Loca chodz firm produkujących podobne konstrukcje bardziej masowo też się znajdą ale ten jest po prostu ladny https://locabikes.pl/environment/cache/images/1170_1170_productGfx_5821/20230606-R5_07552.jpg
Cześć !Szukam opinii na temat sensu gravela na pasku w kontekscie jazdy szybszej niż dojazdowo miejskiej oraz pojazdu na wycieczki dalsze i dużo dalsze. Zastanawiam się czy np jazda w tak specyficznym obszarze jak ultramaraton uprawiany przez kolarza romantycznego z zacięciem ma sens takim czymś jak właśnie gravel na pasku? Na dzień dzisiejszy mam rower na pasku, trekkinga i mogę wypowiedzieć się o nim tylko w samych superlatywach. Zaczyna mi w nim jednak brakować "szybkości" wynikającej z jego konstrukcji trekkingowej oraz mam wrażenie złego doboru zębatek, które powodują, że do płasko położonego miasta jest ok ale posiada więcej twardszych przełożeń, a wystarczyło by zmienić trochę z tyłu trochę z przodu i .... no właśnie ... czy w kontekscie gravela, paska i przekładni jak np alfine 11 (rohloffa na razie zostawmy w tych rozważaniach) sprawiło by, że można uzyskać rower bardziej zbliżony do typowych gravelowych konstrukcji łańcuchowych z napędem "1 na" ale jednak na pasku. Rozumiem zagadnienie mniejszej sprawności przekladni w pieście, rozumiem ze nie da się zbudować lekkiego roweru do jazdy "sportowej" lub wyprawowej "daleko i szybko" o takich parametrach jak konstrukcje łańcuchowe. Czy, aż taka będzie różnica i inni już dawno nie wyważają tych drzwi bo nie ma sensu. Jest to slepa droga i po co to dyskutować ? Dla przykłądu niech posłuży rower Loca chodz firm produkujących podobne konstrukcje bardziej masowo też się znajdą ale ten jest po prostu ladny https://locabikes.pl/environment/cache/images/1170_1170_productGfx_5821/20230606-R5_07552.jpg
Pomiędzy serwisami nie robisz nic. Możesz myć myjką ciśnieniową.