Autor Wątek: Marin Muirwoods  (Przeczytany 3696 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Marin Muirwoods
« 6 Lut 2024, 19:10 »
Pytanie czy ktoś śmiga na takowym w nowej geometrii ? Jeśli tak to poprosiłbym o podanie wzrostu,  przekroku i ogólnej informacji w temacie wygody. Sam mam 188cm/ok. 90cm i nie wiem czy brać L, czy jednak XL. Rama ma progresywną geometrię i nie wiem jak to się przekłada na wygodę jazdy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odp: Marin Muirwoods
« 6 Lut 2024, 21:28 »
obecne wydanie? Bo patrząc na geo i rozmiary poszedłbym w XL. Reach tylko 475 przy XL to mało , podsiodłówka śmiesznie mała - więc nawet bym się nie zastanawiał. Moja Kona Unit ma 450 reach w
M-ce, a i tak stosuję dłuższy mostek, a mam tylko 178/80..

Offline Mężczyzna misiek

« 7 Lut 2024, 11:39 »
Tak, nowy ze zmienioną geometrią. No właśnie XL nie bardzo do mnie przemawia, strasznie długi się wydaje. Nie chcę mieć leżącej, mało wygodnej pozycji. Porównując do obecnej ramy L-ka wychodzi bardziej zbliżona. Podsiodłówka w L ma 500, w XL 530 więc różnica symboliczna.
Mam info od użytkownika wersji 2023, wzrost 180, noga 85 i śmiga na M-ce. Niestety nie mam możliwości przymiarki, na miejscu mogą ściągnąć na zamówienie.

Dla 178cm wzrostu Muirwoods w rozmiarze M też jest odpowiedni wg tabeli producenta. Faktycznie Kona w rozmiarze M jest zbliżona do L-ki Marina. Kwestia pozycji, łatwiej ramę lekko wydłużyć niż skrócić. 
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2024, 11:59 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 7 Lut 2024, 17:44 »
Nie do końca, ja wolę mieć krótszy mostek niż dłuższy. W Konie w końcu dopiero 80mm mostek poprawił pozycje. Moim zdaniem przy L-ce będziesz musiał zrobić podobnie, a przy XL krótszy mostek. Nie będziesz miał wyciągniętej pozycji bo to zależy głownie od "TOPTUBE EFFECTIVE" - i tu porównując Kona w M ma 610, a Marin jest krótszy - w L tylko 637 (m=596), czyli niecałe 3cm dłuższy w L, dla XL to jest 657. Imho - zarówno L jak i XL będzie git, kwestia preferencji, pamiętaj też że mniejszy rower to w teorii niższy (stack) - i to też robi robotę.. 

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lut 2024, 17:46 »
Ja przy wzroście 180 cm zdecydowanie wybrałbym rozmiar L.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 7 Lut 2024, 17:48 »
Ja przy wzroście 180 cm zdecydowanie wybrałbym rozmiar L.

Tyle że tu jest prawie 190  :P

Offline Mężczyzna misiek

« 7 Lut 2024, 17:57 »
... Moim zdaniem przy L-ce będziesz musiał zrobić podobnie, a przy XL krótszy mostek. Nie będziesz miał wyciągniętej pozycji bo to zależy głownie od "TOPTUBE EFFECTIVE" - i tu porównując Kona w M ma 610, a Marin jest krótszy - w L tylko 637 (m=596), czyli niecałe 3cm dłuższy w L, dla XL to jest 657.

Nie dam krótszego mostka w XL bo tam jest coś koło 40mm fabrycznie. Z kolei wymiana na dłuższy w L-ce nie będzie problemem. Obecnie toptube effective mam 620mm i myślę, że jest OK. Odrobinę dłuższy pewnie może być, ale już 657 w XL to spora różnica. Do tego mniejszy stack. Stack do reach mam teraz 1,5:1, w Marinie wychodzi ok. 1,34:1. Siłą rzeczy pozycja pewnie będzie bardziej wyciągnięta.

Imho - zarówno L jak i XL będzie git, kwestia preferencji, pamiętaj też że mniejszy rower to w teorii niższy (stack) - i to też robi robotę..

No właśnie wg tabeli producenta L kończy się na 188, a XL zaczyna. Jestem na pograniczu rozmairów i stąd mam problem z wyborem. 

Tyle że tu jest prawie 190  :P

Dokładnie  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lut 2024, 18:12 »
Tyle że tu jest prawie 190 
No właśnie, moją sugestię co do rozmiaru można sobie już dopowiedzieć.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 7 Lut 2024, 18:46 »
Nie dam krótszego mostka w XL bo tam jest coś koło 40mm fabrycznie. Z kolei wymiana na dłuższy w L-ce nie będzie problemem. Obecnie toptube effective mam 620mm i myślę, że jest OK. Odrobinę dłuższy pewnie może być, ale już 657 w XL to spora różnica. Do tego mniejszy stack. Stack do reach mam teraz 1,5:1, w Marinie wychodzi ok. 1,34:1. Siłą rzeczy pozycja pewnie będzie bardziej wyciągnięta.

To wychodzi że wybór L jest bardziej "bezpieczny", najwyżej mostek można będzie dać kilka cm dłuższy i to nie problem. U mnie proporcje są w kierunku krótkich nóg - a długiego torsu więc preferuje górną rurę dłuższą lub niestety czasem dłuższy mostek. Mniejsza rama ma większą zwrotność - na singlach sobie to chwalę, dlatego pisałem też o preferencjach..

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 7 Lut 2024, 20:28 »
No właśnie wg tabeli producenta L kończy się na 188, a XL zaczyna. Jestem na pograniczu rozmairów i stąd mam problem z wyborem. 

Ale jak to? Wg tabeli to XL kończy się na 188cm, a L-ka kończy się na 183cm.

Offline Mężczyzna misiek

« 7 Lut 2024, 22:07 »
Ale jak to? Wg tabeli to XL kończy się na 188cm, a L-ka kończy się na 183cm.

Jest błąd w przeliczaniu wymiarów na system metryczny. Wystarczy przełączyć na stronę USA i przeliczyć podane tam wymiary. Poza tym w zakładce service jest dostępny plik "Marin Bikes 2024 Sizing Chart - adult" w formie tabeli z zakresem rozmiarów dla poszczególnych rowerów. I wg tych źródeł L jest do 188cm i XL od 188cm. I to jest bardziej wiarygodne bo w tabeli XL nie kończy się na 188cm, ale na 193cm.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna qbab

« 8 Lut 2024, 07:52 »
To ja bym zawsze optował za nieco mniejszym niż za nieco za dużym. Jest więcej możliwości.
Co do samego Muirwoodsa, wszystko niby jest OK, ale ten kąt widelca daje do myślenia.

Offline Mężczyzna misiek

« 8 Lut 2024, 08:37 »
To ja bym zawsze optował za nieco mniejszym niż za nieco za dużym. Jest więcej możliwości.

Też tak uważam i raczej będzie L-ka. Bardziej już nie urosnę, a skurczyć się mogę  :lol:

... kąt widelca daje do myślenia.

Możesz rozwinąć myśl  :)
Rower ma zmienioną geometrię w stosunku do wcześniejszych wersji na bardziej progresywną. Podobno poprawia to stabilność na podjazdach i bezpieczeństwo na zjazdach. Nie wiem, nie testowałem. To, co do mnie przemawia, to możliwość założenia szerokiego kapcia - maks. 2,5" na suche warunki (minimum na błoto) i 2,2-2,3" z luzem. Poza tym zdecydowana prostota konstrukcji i nie ukrywam, że kusząca cena (po rabacie) jak na stalowy frameset. Ogólnie fajna baza wyjściowa.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna qbab

« 8 Lut 2024, 09:05 »
Nie znam się na niuansach geometrii rowerów, ale tu gołym okiem widać wysunięte przednie koło. Taki trochę "chopper" :)
Nie wiem na ile to wpłynie i w jaki sposób na jazdę. Na pewno przed zakupem musiałbym się przejechać takim rowerem.
Co do reszty się zgadzam. Rower jest tani i fajny, bo jest tani (ale i stalowy, i prosty, i mający potencjał). Z drugiej strony nie ma jakiś poważnych braków (no może korba na kwadrat, ale to łatwo wymienić).

Online Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 8 Lut 2024, 09:05 »
Jest ktoś z Krakowa, kto ma L lub XL? Jestem na zakupie roweru miejskiego dla syna i nie wiem, czy L czy XL.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum