Ja przy wzroście 180 cm zdecydowanie wybrałbym rozmiar L.
... Moim zdaniem przy L-ce będziesz musiał zrobić podobnie, a przy XL krótszy mostek. Nie będziesz miał wyciągniętej pozycji bo to zależy głownie od "TOPTUBE EFFECTIVE" - i tu porównując Kona w M ma 610, a Marin jest krótszy - w L tylko 637 (m=596), czyli niecałe 3cm dłuższy w L, dla XL to jest 657.
Imho - zarówno L jak i XL będzie git, kwestia preferencji, pamiętaj też że mniejszy rower to w teorii niższy (stack) - i to też robi robotę..
Tyle że tu jest prawie 190
Nie dam krótszego mostka w XL bo tam jest coś koło 40mm fabrycznie. Z kolei wymiana na dłuższy w L-ce nie będzie problemem. Obecnie toptube effective mam 620mm i myślę, że jest OK. Odrobinę dłuższy pewnie może być, ale już 657 w XL to spora różnica. Do tego mniejszy stack. Stack do reach mam teraz 1,5:1, w Marinie wychodzi ok. 1,34:1. Siłą rzeczy pozycja pewnie będzie bardziej wyciągnięta.
No właśnie wg tabeli producenta L kończy się na 188, a XL zaczyna. Jestem na pograniczu rozmairów i stąd mam problem z wyborem.
Ale jak to? Wg tabeli to XL kończy się na 188cm, a L-ka kończy się na 183cm.
To ja bym zawsze optował za nieco mniejszym niż za nieco za dużym. Jest więcej możliwości.
... kąt widelca daje do myślenia.