Autor Wątek: Jaką rama do gravela?  (Przeczytany 6673 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaką rama do gravela?
« 6 Lut 2024, 21:54 »
Mam już stalowego gravela na GRX do turystyki, ale potrzebuję platformy testowej do Shimano Di2.

Ma być lekki i szybki, dla odmiany wolałbym pochowane druty. Raczej ma być Carbon.

Znalazłemłem trzy modele:

Opcja A:

https://www.sp-cycle.com/2023-new-t1000-carbon-gravel-frame-70047c-cyclocross-bike-frame-t47-disc-brake-gravel-bike-frameset-road-bike-frame-p4468945.html

575 mm górnej rury w rozmarze L, czyli długi, czyli dobrze. Opony tylko 47 mm przy 28", chyba, że z kołami 650b, to przyzwoite 2,1".

Opcja B:

https://www.sp-cycle.com/spcycle-2023-new-g058-carbon-gravel-bike-frame-disc-brake-700cx50c-full-hidden-cable-carbon-gravel-bicycle-frameset-p4780294.html

Brzydszy, 19 mm krótsza górna rura. Tylko 556 mm przy anal9gicznym rozmiarze. Przyjmuje opony 50 mm.

Opcja C:

https://www.flyxii.com/PRODUCTS1?product_id=21

Przeterminowany wygląd, słabo. 560 mm górnej rury w rozmiarze 56. Przyjmuje opony 52 mm!

Jakieś inne rozsądne propozycje? Nie musi być koniecznie Carbon, ładna stał też ujdzie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Jaką rama do gravela?
« 6 Lut 2024, 21:59 »
W nowym Keplerze będzie się jeden przewód chować w ramie:

https://www.brothercycles.com/2024/01/the-kepler-redesigned-for-2024/

Trudno ocenić jakiego lacia przygarnie  ::)

« 2 Mar 2024, 22:25 »
Stanęło na opcji numer 1 - wpadł kupon $50 i nabyłem na Aliexpress.

Mam stalowego gravel, mam aluminiowego pseudo gravela z amortyzatorem, teraz pora na carbon z Di2 :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 4 Mar 2024, 08:11 »
hej, po czym wnosisz, ze wyglad jest przestarzaly?
Chodzi o prowadzenie linek?

Jest jeszcze szansa dostac te 1 ramke taniej?

Czy widziales gdzies ramy i wiedelce boost?

Ciao,
j
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2024, 08:43 quiros »

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 4 Mar 2024, 09:32 »
Ja (jak być może wiesz) mam opcję 'B' i jestem mega zadowolony (ponad 1500 km za mną). Kumpel ma opcję 'A' też zadowolony. Zwróć tylko uwagę na ilość mocowań w ramie.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna quiros

« 4 Mar 2024, 13:55 »
Dziekuje.

Widzialem wczoraj i ... wyglada  super.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 4 Mar 2024, 15:50 »
Wygląd, wiadomo, rzecz gustu. Mnie się ta pierwsza ram mniej podoba niż moja :p.
Warto też przyjrzeć się geometrii, bo mnie w tym, który wybrałem, bardzo pasuje ale wzorowałem się na reach i stack z szosy, którą posiadałem już wcześniej.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna quiros

« 4 Mar 2024, 16:51 »
Mnie bardziej podoba sie rowniez opcja B - to, co sie dzieje wokol podsiodlowki w opcji A oraz sterowki,  nie trafia w moj gust :)
Aczkolwike bardziej odpowiadalaby mi nieco dluzsza rura gorna.

« 6 Mar 2024, 20:03 »
Ja (jak być może wiesz) mam opcję 'B' i jestem mega zadowolony (ponad 1500 km za mną). Kumpel ma opcję 'A' też zadowolony. Zwróć tylko uwagę na ilość mocowań w ramie.
Widzę, że opcja B ma dwie nitinakrętki pod dolną rurą. Ja w tym miejscu zawsze przypinałem butelkę paskami FixPlus. W gravelu niestety może być w tym miejscu i tak zbyt ciasno.
Wygląd, wiadomo, rzecz gustu. Mnie się ta pierwsza ram mniej podoba niż moja :p.
Warto też przyjrzeć się geometrii, bo mnie w tym, który wybrałem, bardzo pasuje ale wzorowałem się na reach i stack z szosy, którą posiadałem już wcześniej.
Dla mnie B jest zbyt klasyczna. Rozumiem, że z tego samego powodu może się podobać.

Dla mnie B ma zbyt krótką górną rurę, bo na zjazdach lubię być bardzie "za rowerem". A ma też minimalnie wyższą główkę. No i sloping, którego zwykle nie lubię pozwoli wykorzystać gięcie się carbonowe sztycy. Gdyby rower miał mieć szosowy charakter, to też wziąłbym opcję B.

« 6 Mar 2024, 20:10 »
hej, po czym wnosisz, ze wyglad jest przestarzaly?
Chodzi o prowadzenie linek?
Zewnętrzne prowadzenie, rama nie jest dostosowana do Di2, sytuacja że sztycą i ogólny bram finezji. Rama jest całkiem ok, ale widać, że została zaprojektowana dawno.

Jest jeszcze szansa dostac te 1 ramke taniej?

Czy widziales gdzies ramy i wiedelce boost?
Teraz trzeba poczekać do końca miesiąca. Będzie wyprzedaż z okazji rocznicy Aliexpress.

Trzeba być w gotowości, bo kody rabatowe na $50 mogą szybko być wykorzystane przez innych. Ja kupiłem w zdaje się w mniej niż 5 od rozpoczęcia wyprzedaży

No i należy wybrać wysyłkę $180, żeby nie płacić cła antydumpingowego.

O ramach boost nic nie wiem. Sam bym chciał :(

Offline Mężczyzna quiros

« 14 Mar 2024, 17:47 »

Hej w jakim rozmiarze wziales te rame? Za zdjeciu to chyba M?
Ja mam 183cm wzrostu i zastanawim sie nad L.
Na ali, w tej chwili, ramka kosztuje ok 410 euro, z wyslka + oplaty celne + VAT.
Ja niespecjalnie mam doswiadczenie z Ali, wiec musze jeszcze to rozkminic.
Chyba, ze da si to kupic via SPCYCLE, ale strona nie bangla zbytnio.
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2024, 17:57 quiros »

« 14 Mar 2024, 23:56 »
Jeśli z AliExpress, to kup w taki sposób jak opisałem. Inaczej ryzykujesz cło antydumpingowe.

Aha. Moja rama jeszcze nie wyruszyła. Coś mam przeczucie, że na 99% w ogóle jej nie wyślą ;/

Przedłużyłem czas na nadanie o tydzień, ale czasu mieli już na tyle, że gdyby chcieli, to już by to zrobili.

« 16 Mar 2024, 10:23 »
Napisałem do sprzedawcy i zgodnie z obietnicą na następny dzień rama została "nadana". Aktualny status to "Awaiting seller dispatch".

W poniedziałek jest wyprzedaż, więc jeśli ma się wolne środki do zamrożenia, to można zaryzykować.

Offline Mężczyzna quiros

« 16 Mar 2024, 11:48 »
Dzieki za informacje.
Sprobuje w poniedzialek przytulic jedna taka ramke.

« 16 Mar 2024, 12:15 »
Tylko pamiętaj, że poniedziałek zaczyna się po północy, a nie rano

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum