Autor Wątek: Pamir lub Mongolia 2024  (Przeczytany 8181 razy)

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
Pamir lub Mongolia 2024
« 14 Lut 2024, 19:24 »
Szukam towarzysza podróży na Pamir lub Mongolię na przełomie lipca-sierpnia.
Oczekuję osoby z pewnym doświadczeniem z sakwami.
Trasa Pamiru z Duszanbe do Osz. Trasa w Mongolii do wspólnego ustalenia jak i innych detali.
Poważnie zainteresowanych zapraszam do kontaktu na maila tumata@gmx.net

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Odp: Pamir lub Mongolia 2024
« 15 Lut 2024, 14:59 »
Jak chcesz się dostać do Mongolii?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 15 Lut 2024, 15:39 »
Mongolia na razie ma kryzys na niespotykaną skalę
https://montsame.mn/en/read/337619

Na razie ponad pół miliona padłych sztuk bydła i dotkniętych ponad 240 tysięcy rodzin pasterskich. Sytuacja jest dramatyczna, pytanie czy to będzie mieć wpływ na planowanie trasy (spodziewane powodzie jak te metry śniegu stopnieją), czy nie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Miasto:
« 15 Lut 2024, 16:10 »
Jak chcesz się dostać do Mongolii?

Samolotem.

• Miasto:
« 15 Lut 2024, 16:14 »
Mongolia na razie ma kryzys na niespotykaną skalę
https://montsame.mn/en/read/337619

Na razie ponad pół miliona padłych sztuk bydła i dotkniętych ponad 240 tysięcy rodzin pasterskich. Sytuacja jest dramatyczna, pytanie czy to będzie mieć wpływ na planowanie trasy (spodziewane powodzie jak te metry śniegu stopnieją), czy nie.

Tego się spodziewałem ludzi siejących panikę. Podróż ma się odbyć lipiec-sierpień a więc po co ten zamęt?

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 15 Lut 2024, 18:21 »
Tego się spodziewałem ludzi siejących panikę. Podróż ma się odbyć lipiec-sierpień a więc po co ten zamęt?
Czasem lepiej wiedzieć, skoro masz jeszcze wybór między Pamirem lub Mongolią.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 16 Lut 2024, 14:28 »
Jaki masz pomysł na Mongolię?

• Miasto:
« 16 Lut 2024, 21:45 »
Jaki masz pomysł na Mongolię?

Jest pewne ograniczenie pobytu do 30 dni w celach turystycznych. Jest możliwe przedłużenie do 30 dni na miejscu za dopłatą https://immigration.gov.mn/en/visa-extension/ . Niestety zawsze jest jakies, ale. Należy mieć bilet w dwie strony, a więc przedłużając traci się bilet powrotny. Ma to sen tylko w przypadku lądowego przejścia granicznego. Podobno jest możliwość załatwienia wizy na 60 dni przed wyjazdem w ichniejszej ambasadzie. Zakładając wariant 30-dniowy to trzeba mieć precyzyjny plan, bo czasu mało a kraj potężny. Wstępnie myślałem o trasie jezioro Chöwsgöl Nuur
Хөвсгөл Нуур albo Uws Nuur Увс Нуур
Jak wspominałem jestem otwarty na ustalenie wspólnej trasy.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 17 Lut 2024, 08:35 »
Ja się nie deklaruję ale rozwaźam. Mam propozycję towarzyszyć moim dwóm kumplom w spływie. Ale ja na rowerze.
Tym niemniej fajnie, że się odezwałeś bo można trochę o logistyce pogadać.
Nie bez kozery pytałem o sposób dostania, bo jak najbardziej możliwy (na ten moment) jest wariant lądowy. Nie bez znaczenia jest fakt, że będzie tańszy i bardziej ekscytujący. Ma też swoje minusy.

Start z Królewca. Aeroflotem do Moskwy. Wiza rosyjska na 15 dni kosztuje dzisiaj 70$ online ale można bez problemu załatwić dłuzsza, wielokrotną i nie przekroczy to 600zl.
Mały minus, że trzeba na przejściu w Grzechotkach wbić się do jakiegoś auta, bo to przejście drogowe.
Podobna sytuacja może mieć miejsce w Taszancie, bo Rosjanie mocno ograniczyli przejścia w ruchu pieszym (do sprawdzenia  na stronie rosyjskiego msz).
To przejście, jeżeli chcemy eksplorować Ałtaj. 
Dostać się do Taszanty w Ałtaju albo do przejścia drogowo-kolejowego w Buriacji na dwa sposoby.
Samolotem z Moskwy do Górnoaltajska lub Irkucka. Bilety są tanie. W drugim przypadku na granicę koleją, w pierwszym rowerem lub stopem.

Jeżeli zostanę namówiony na pewno nie polecę do Ułan Bator z pominięciem Rosji, bo ceny nie zachęcają. Podejrzewam, że to może być ograniczeniem dla Ciebie, bo jest jak jest. Do końca też nie jestem pewien nastrojów do Polaków w rosyjskim Ałtaju czy Buriacji. W Ałtaju jestem wstanie ustalić niemal od ręki. Buriacja za bardzo bym się nie przejmował, bo z Irkucka i tak jechałbym pociągiem.

P.S.
Jeżeli chodzi o Pamir, to w tym przypadku mam duże doświadczenie. Mogę służyć radą.

• Miasto:
« 18 Lut 2024, 19:22 »
Dzięki za odpowiedź. Niestety, póki co ceny lotów do Mongolii są zaporowe. Jak wspomniałem, jestem otwarty na różne warianty trasy lub dotarcia tam. Na pewno zgłoszę się po info w temacie Pamiru. Info z pierwszej ręki są cenne. Ale na razie mam parę spraw do ogarnięcia.
Pozdrawiam.

• Miasto:
« 4 Mar 2024, 20:53 »
Witaj,
mam wiele pytań, ale ograniczę się do kilku.
1. Jak załatwiałeś przepustkę do automicznego regionu? Można to załatwić od ręki? Podobno czas ważności jest krótszy niż da się przejechać rowerem. Jeśli tak są później jakieś z tym związane problemy?
2.Rozumiem ze przejechałeś trasę z Duszanbe do Osz. W ilu procentach jest szutrowa droga?
3.Jak często lub co ile km jest dostęp do wody pitnej lub sklepy.
4. Można nabyć kartusze gazową na gwint? Chciałbym uniknąć zabrania kuchenki benzynowej. Jak często bywają po trasie sklepo - bary.
5. Dostęp do energii elektrycznej?
6. Bywa zasięg telefoniczny?
7. Realne temperatury w nocy latem?
Z Góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi, które są bardzo pomocne na takim odludziu.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 4 Mar 2024, 22:50 »
Zależy od wybranej trasy a wariantów trochę jest.
Z Duszanbe do Tawildary minimum trzy.
Dalej do przełęczy Kyzył kolejnych minimum 6 z dodatkowymi wariacjami.

Permit GBAO z tego co widzę  bez zmian, nie ma problemu z otrzymaniem razem z e-wizą ważny z wizą, więc spoko.
Za to w zależności od trasy będziesz musiał się posiłkować permitami na Bartang (ten wystawia Ci po drodze w dolinie, o ile Cię wyhaczy strażnik) i jezioro Zorkul (Dolina Wielkiego Pamiru) - dostępne w IT w Chorog.
Jadąc z zachodu z Chorog do dolny Aliczuru masz cztery warianty na tym odcinku ( jeden przez dolinę Gunt i jezioro Jaszylkul chyba już też permitem)
Dalej do Murgab kolejnych minimum 5. Możesz też Murgab objechać.

Z Sary Tasz do Osz cztery.

Jak wybierzesz trasę, to można porozmawiać o reszcie.
Do planowania trasy bardzo przydatną jest mapa Pamiru wydawnictwa Geco Maps.
Zaznaczone na niej drogi gruntowe są fizycznie drogami gruntowymi.
Mam ją w bardzo dobrej rozdzielczości w jpg bodaj. Mogę podesłać emilem.
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2024, 22:56 Elwood »

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 5 Mar 2024, 12:34 »

Widać tylko warianty Chorog - dolina Aliczuru.
mapa do planowania jest doskonała.

Na pewno nie jechałbym klasycznym PH tego odcinka.
W ogóle, gdybym miał robić konkretnie Pamir, to z Duszanbe desantowałbym się do Tawildary i stamtąd dopiero ruszył rowerem.
Dalej przejechałbym Bartang i przez Akbajtał, Murgab, Kojtezek i Maisara zjechał doliną Rotszkali do Chorog.
Potem południowym szlakiem wzdłuż Pandżu i Pamiru do doliny Wielkiego Pamiru i stamtąd do Szajmaku. Potem wzdłuż Oksu do Rangkul (omijając Murgab).

To jest trasa marzenie dla zaprawionego rowerzysty. Cała przejechana przeze mnie.
O niebo atrakcyjniejsza od trawersu Pamiru, który ułożyłem Szyszkowskiemu, za który dostał Kolosa.

Z Rangkul ponownie na Akbajtał przez Karakul do Sary Tasz. Pod Pikiem Lenina znam dwie zajebiste miejscówki na odpoczynek po pamirskich trudach. Z Sary Tasz podobnie jak do Tawildary na wóz i wio do miejsca odlotu.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 5 Mar 2024, 12:49 »
...jezioro Jaszylkul chyba już też permitem)

Potwierdzam, trzeba zapłacić.
Nie pamiętam ile za dzień, ale Pan od "haraczu" więcej stracił na paliwo by nas dogonić, niż zarobił za pozwolenie.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 5 Mar 2024, 20:04 »
Jak Mongolia, to może polować na promocje od Turkisha. Często coś mają. Teraz np https://www.fly4free.pl/majowka-w-mongolii-od-2995-pln/. To akurat krótko i nie ten termin, który cię interesuje, ale może i w innych terminach też coś się trafi
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum