Autor Wątek: Pamir lub Mongolia 2024  (Przeczytany 11034 razy)

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
Odp: Pamir lub Mongolia 2024
« 5 Mar 2024, 20:29 »
Jak Mongolia, to może polować na promocje od Turkisha. Często coś mają. Teraz np https://www.fly4free.pl/majowka-w-mongolii-od-2995-pln/. To akurat krótko i nie ten termin, który cię interesuje, ale może i w innych terminach też coś się trafi

Tylko pomarzyć o takiej cenie. Lipiec-sierpien najtaniej ok. 4300 bez roweru, a więc można wygumkować.Wątpię że coś się trafi, bo bilety tylko drożeją. Najlepsze rozwiązaniem jest dostać się drogą lądową, bo wówczas można przedłużyć wizę. Ta opcja jest w obecnej sytuacji politycznej trudna do wykonania, choć teoretycznie możliwa.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 5 Mar 2024, 20:49 »
/.../

Na pewno nie /.../

Czasu na to trza ile, Sir?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 5 Mar 2024, 23:36 »
Nie wiem.
Jak kolega się określi z trasą, to będziemy podpowiadać.
Z odrobiną fantazji dorzucił bym kawałeczek Afganistanu na odcinku Chorog - Iszkaszim. Wiza do załatwienia w jeden dzień w konsulacie AFG w Chorog. Była dużo tańsza niż w Warszawie, no i po drodze niemal od ręki.
Inna wariacja to z Aliczuru przez byłą kopalnię srebra dostać się do doliny rzeki Murgab.
Kilka lat temu namówiłem kumpla by wjechał na przełęcz Matz. Jedyna dostępna rowerem droga do Korytarza Wachańskiego z doliny Rotszkala. Przeszła nią Jadwiga Toeplitz-Mrozowska w 1927. Taki smaczek.

Mnie interesują w Pamirze inne wyzwania. Nie rowerowe, dlatego nie piszę się na taką wycieczkę.
Przez chwilę w tle była Mongolia ale jak miał ym pojechać, to tylko ze znanymi mi osobnikami.
Tym bardziej, że jadą tam mi bliscy kumple na konkretny spływ. Nie przeszkadza to rozkminiać logistykę. O moim wariancie już wspomniałem.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 6 Mar 2024, 10:56 »
/.../ O moim wariancie już wspomniałem.

Ja do Cie właśnie o tym - czasu nada ile, oceniasz?

• Miasto:
« 6 Mar 2024, 10:58 »
Określenie trasy muszę spokojnie przetrawić. Każda opcja ma za i przeciw.

Offline Lester

• Miasto:
  • Na forum od: 11.01.2024
« 6 Mar 2024, 11:34 »
Kilka lat temu namówiłem kumpla by wjechał na przełęcz Matz. Jedyna dostępna rowerem droga do Korytarza Wachańskiego z doliny Rotszkala. Przeszła nią Jadwiga Toeplitz-Mrozowska w 1927. Taki smaczek.
To jest ta droga po lewej na tym zdjęciu:
https://tinyurl.com/matspass

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 6 Mar 2024, 14:49 »
Trafić pod komunistami taką pogodę, to tylko do wczesnych godzin popołudniowych.
Mało którzy rowerowcy decydują się jechać tą doliną.

Ten sam wmordewind smagał mnie w Korytarzu, który z Chargusz jechałem w tym samym kierunku (na zachód). Tylko na rusku i więcej pchania było.

W Bibi Fatimie kawałek za kompleksem jest kąpielisko dla lokalesów za darmo.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 7 Mar 2024, 09:48 »
Przeglądając pamirską galerię Lestera ładnie można określić stan nawierzchni przejechanych przez Lestera dróg.
Można też śmiało przyjąć założenie, że cały czas spada jakość asfaltu w pamirskich pipidówach, bo tylko tam on był kładziony i do dzisiaj nieremontowany.
Jest kilka wyjątków jak główny szlak transportowy biegnący z Irkesztam do Duszanbe. Na całym niemal odcinku leży elegancki asfalt z wyjątkiem Rogun, gdzie Rosjanie kończą budowę elektrowni.
Sporo asfaltu leży między Karakolem i Murgabem oraz dalej do Aliczuru. Za Kojtezek w kierunku Chorog to praktycznie sam asfalt.
Poza tym to drogi gruntowe utwardzane mniej lub bardziej. Chyba najbardziej wymagającą jest konkretna tarka między Murgab, Karakol i do granicy, i usłane drobnymi otoczakami odcinki między Langar a Namadgut. Dalej do Iszkaszim sporo asfaltu ale tam solidnie wieje z kierunku zachodniego.
 O stanie dróg w ślepych dolinach, które przejechałem nie będę się wypowiadał, bo nie są to zasadniczo szlaki brane pod uwagę rowerowo.
Osobiście uważam to za duży błąd ale wygrywa pragmatyzm.
Dopiero przejechana doliną w obu kierunkach daje jej pełny obraz a to dwa róże światy.
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2024, 22:46 Elwood »

• Miasto:
« 17 Mar 2024, 13:27 »
Ponieważ jadę w te strony po raz pierwszy to decyduje się na klasyczną trasę.
Duszanbe, Kulob, Ischkoschim, Murgab i do Osz.
W planie mam trasę z Oszh do Biszkek. Czy ktoś z Was jechał tą trasą? Jakie doświadczenia?
Jeżeli ktoś chętny się zgłosi to oczywiście jestem otwarty na zmianę  trasy.
Wjazd do Tadżykistanu na 30 dni jest bezwizowy. W związku z tym interesuje mnie info. jak szybko i sprawnie mogę załatwić zezwolenie do GBVO.
Poza tym będę wdzięczny za odpowiedzi na wcześniej zadane pytania lub potrzebne w trasie info.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 18 Mar 2024, 09:56 »
GBAO z wnioskiem wizowym.
Osz - Biszkek asfalt (dwa tunele po drodze). Klasycznie piękna alternatywa z Dżalalabad przez Kazarman i Song kul.

Klasykiem jest Pamir Highway.
Z Kulob do Iszkaszim, którym wariantem?
W galerii Lestera masz wariant Iszkaszim - przełęcz Chargusz jak na dłoni (tylko w odwrotnym kierunku). Wzdłuż Pamiru latem źródła w większości wyschnięte poza dwoma większymi dopływami ale to pastwiska i bez mikropuru itp. się nie obejdzie.

W necie jest OD GROMA filmów dokumentujących szczegółowo większość tras. Mnóstwo szczegółowych opisów itp.
Odnoszę wrażenie, że Ty nie masz żadnego planu.

P.S.
A nie korzystając z relacji zamieszczonych na forum w tej materii, to już kwestia zwykłego lenistwa.
Żebyś miał w planie jeszcze jakiś ciekawy wariant...
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2024, 10:16 Elwood »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Mar 2024, 10:19 »

Wobec ruchu pojazdów, Osz - Biszkek jest wizją dramatu.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 18 Mar 2024, 15:33 »
Zwłaszcza na odcinku Osz - Dżalalabad. Do Gulczy też trzeba uważać.

Z Gulczy należy odbić na Ezgen i dalej przez przełęcz Kaldama na Kazarman. Bardzo fajna droga (potem kilka wariantów ze znanym jeziorem), z rozległymi panoramami. Trochę dokuczliwa tarka miejscami ale jak noga podaje po Pamirze, to sama frajda.

Na Kazarman jest już luźniej.

Takie tam panoramy.

Bazar w Dżalalabad jest bardziej klimatyczny niż ten w Osz. Mniejszy ale mi osobiście bardziej pasuje. Bardziej też uzbecki. Można przenocować w polskiej misji katolickiej i pomodlić się w kapliczce, gdzie w kącie stoi chrzścielnica. Transportowaliśmy ją z kumplem w 2012 z zakonu Jezuitów w Warszawie. 70kg dębu.
Można odwiedzić andersowski cmentarz.
Jeżeli zastanie się księdza Andrzeja, to od razu umawiać się na nocną sesję nieba z profesjonalnym teleskopem. Normalnie widać Armstronga na księżycu.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Mar 2024, 18:33 »
Jeśli jest upał dycht, tam jest Death Valley.

Osz fajniejszy od Dżalalu.

W Kazarmanie jest nic - na to należy się nastawić.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 19 Mar 2024, 10:23 »
Upały są dokuczliwe. Chwilami bardzo. W Duszanbe w lipcu - 42st. było już trudne do wytrzymania.
W 2010-tym jechaliśmy z Duszanbe przez Nurek, Kulob, Hisor i wzdłuż Pandżu do Chalajkum.

Sam Nurek leży w niecce, u podnóża największej, ziemnej tamy świata (przebije ją Ragun). Bytowałem tam dłuższą chwilę w 2007-ym w czekiwaniu na drugą wizę.

Nurek leży blisko 500m niżej.

Hisor.

Afgański Badachszan "za Pandżem". Prowadzi nas tam kilka magicznych agrafek.

AFG na wyciągnięcie ręki.

Potem już Chalajkum.

• Miasto:
« 21 Mar 2024, 20:24 »
GBAO z wnioskiem wizowym.
Osz - Biszkek asfalt (dwa tunele po drodze). Klasycznie piękna alternatywa z Dżalalabad przez Kazarman i Song kul.

Klasykiem jest Pamir Highway.
Z Kulob do Iszkaszim, którym wariantem?
W galerii Lestera masz wariant Iszkaszim - przełęcz Chargusz jak na dłoni (tylko w odwrotnym kierunku). Wzdłuż Pamiru latem źródła w większości wyschnięte poza dwoma większymi dopływami ale to pastwiska i bez mikropuru itp. się nie obejdzie.

W necie jest OD GROMA filmów dokumentujących szczegółowo większość tras. Mnóstwo szczegółowych opisów itp.
Odnoszę wrażenie, że Ty nie masz żadnego planu.

P.S.
A nie korzystając z relacji zamieszczonych na forum w tej materii, to już kwestia zwykłego lenistwa.
Żebyś miał w planie jeszcze jakiś ciekawy wariant...

Jeżeli pojadę z kimś to oczywiste jest opracowanie precyzyjnego planu. Wprzypadku gdy pojadę sam to mam ten komfort, że mogę  około 2,5 do 3 miesięcy czasu poświęcić cala trasę Duszanbe Biszkek i mam ten luksus, że mogę spontanicznie zdecydować w lewo lub prawo. Dlatego zbieram info o alternatywnych drogach. Wbrew pozorom w sieci niema  odpowiedzi na moje wszystkie pytania. Często są relacje z perspektywy kampera lub motocykla. Relacje rowerowe to głównie pocztówki.
Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum