Autor Wątek: Pociąg Breclav-> Kraków  (Przeczytany 3949 razy)

Offline Kobieta BN

• Miasto: Hallein
  • Na forum od: 05.07.2011
Pociąg Breclav-> Kraków
« 16 Lut 2024, 21:01 »
Cześć,

Planujemy w maju dostać się z Salzburga do Krosna pociągiem. Czy ktoś orientuje się czy relacja Breclav->Kraków EC 130 i Krakow->Breclav IC114 posiada przedział rowerowy? Czy bilety można faktycznie kupić tylko w kasie? Aplikacja Intercity żyje własnym życiem i jakoś nie możemy się dogadać. Informacjs telefoniczna mało zorientowana. Opcja rozkręcania i pakowania rowerów nie wchodzi w grę. Będę wdzięczna za informację.
Pozdrawiam,
Iza

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
Odp: Pociąg Breclav-> Kraków
« 28 Lut 2024, 14:01 »
Hej, jesli aplikacja Intercity nawala, to bardzo dobrym pomylsem jest zakup na stronie CZD:

https://www.cd.cz/en/

Na terenie Czech smiga rowniez bardzo tani i wygodny RegioJet:

https://regiojet.com/

Jechalem przed 2 tygodniami na odcinku Breclav ->Katowice pociagiem IC 100, w ktorym, w wagonie   o nr 348, tj. tym bez pzedzialow, miejsce na rowery  bylo.

Zestawienie do EC130:
https://www.cd.cz/en/vlak/130/28.2.2024/5433425/8.40/5100084/21.17/
dla IC114:
https://www.cd.cz/en/vlak/114/28.2.2024/5100234/8.20/5457276/17.44/

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2024, 14:14 quiros »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Lut 2024, 14:45 »
Hej, jesli aplikacja Intercity nawala, to bardzo dobrym pomylsem jest zakup na stronie CZD:

https://www.cd.cz/en/
Na stronie CZD często nie ma ofert promocyjnych, zaś w aplikacji są. Ogólnie problem jest szerszy, bo na niektóre pociągi do Czech i Austrii jest nadal zablokowana sprzedaż biletów na rowery. Miejmy nadzieję, że temat ogarną w ciągu miesiąca, bo takie bilety kupuje się z wyprzedzeniem, wtedy można upolować ofertę promocyjną. Niestety o tej blokadzie to wie co najwyżej obsługa pociągu, nie znajdziesz tej informacji w spisie blokad na stronie www:

https://www.intercity.pl/pl/dostepnosc-sprzedazy-na-pociagi-miedzynarodowe-szczegoly.html

Ja się na to naciąłem MIESIĄC TEMU chcąc jechać z Bochni do Krakowa pociągiem PORTA MORAVICA, drużyna konduktorska nie wpuściła mimo trzech pustych wagonów rowerowych do pociągu i straciłem kilka godzin bo poleciała przesiadka...
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2024, 14:50 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Lut 2024, 15:32 »
Na stronie CZD często nie ma ofert promocyjnych, zaś w aplikacji są.

Mnie się w aplikacji nie udało kupić biletu na rower do takiej promocyjnej oferty w komunikacji międzynarodowej.

Ogólnie problem jest szerszy, bo na niektóre pociągi do Czech i Austrii jest nadal zablokowana sprzedaż biletów na rowery.

Wkurzające jest, że na ten sam pociąg (Warszawa-Budapeszt) można kupić bilet na rower z Warszawy do Budapesztu, ale nie da się kupić (dotyczy roweru, bo bilet na przejazd bez problemu) np. do Bratysławy lub do Brzecławia.

• niech tak się stanie
« 28 Lut 2024, 15:45 »
Mnie się w aplikacji nie udało kupić biletu na rower do takiej promocyjnej oferty w komunikacji międzynarodowej.
Zależy jaki kierunek. Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem teraz Berlin, proszę bardzo. Miejsca przydzieliło, tylko zapłacić i można jechać. Tanio - w najniższym szczeblu, nieco ponad 100 zł plus opłata za rower.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Lut 2024, 16:17 »
Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem teraz Berlin (...)

Ale wydawało mi się, że jest mowa była o aplikacji czeskich kolei CzD.

• niech tak się stanie
« 28 Lut 2024, 17:20 »
Ale wydawało mi się, że jest mowa była o aplikacji czeskich kolei CzD.
W jak pokrętny sposób do tego doszedłeś, skoro:

1. Hej, jesli aplikacja Intercity nawala, to bardzo dobrym pomylsem jest zakup na stronie CZD:
2. Na stronie CZD często nie ma ofert promocyjnych, zaś w aplikacji są.
3. Mnie się w aplikacji nie udało kupić biletu na rower do takiej promocyjnej oferty w komunikacji międzynarodowej.

Offline Kobieta BN

« 28 Lut 2024, 21:12 »
Dzięki za podpowiedzi. Niestety pozostaje mi czekać.  Biletów na rower kupić przez aplikację nie można, przynajmniej nie na Bathorego. W czeskich drahach podobnie. Pozostaje mi czekać, bo bilety  na rower na te pociągi podobno trzeba kupić 60 dni przed odjazdem w kasie. Tylko jak to zrobić nie będąc  Polsce? :) No I jeszcze zdobyć bilety i miejsce na resztę podróży.

Taka to wielka niewiadoma.

• niech tak się stanie
« 28 Lut 2024, 23:05 »
Dzięki za podpowiedzi. Niestety pozostaje mi czekać.  Biletów na rower kupić przez aplikację nie można, przynajmniej nie na Bathorego. W czeskich drahach podobnie. Pozostaje mi czekać, bo bilety  na rower na te pociągi podobno trzeba kupić 60 dni przed odjazdem w kasie. Tylko jak to zrobić nie będąc  Polsce? :) No I jeszcze zdobyć bilety i miejsce na resztę podróży.

Taka to wielka niewiadoma.
Bo za dużo kombinujesz, chcesz jechać pociągami najwyższej kategorii przez wiele krajów, zamiast Salzburg-Goerlitz niemieckimi Regio, jak w kilka osób z rowerami to wyjdzie bardzo tanio na biletach landowych, kilkanaście EUR/osobę. Raptem kilka przesiadek. W Goerlitz przekraczasz granicę na własnych kołach i już normalnie na biletach krajowych kupionych wcześniej za 50 zł dojeżdżasz do Krosna.

Offline Kobieta BN

« 29 Lut 2024, 09:59 »
Ło matko. Na dotarcie do Görlitz z Salzburga trzeba poświęcić jeden dzień, sporo zapasu czasu i cierpliwości. Jeździmy często DB regio i niestety w sezonie zdarzało nam się zostać na peronie, bo z trzema rowerami i dzieckiem można się czasem nie wcisnąć.
Jestesmy ograniczeni czasowo. Jeśli te dwa połączenia z i do Breclavia udałyby się kupić bilety na rowery to jesteśmy w stanie dotrzeć tego samego dnia do Krosna.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 29 Lut 2024, 11:32 »
A co na to strona ÖBB?
Dojeżdżasz do Wiednia i przesiadasz sie do pociagu richtung Breclav.  W CZD kupujesz bilety do PL.

Zasada jest taka, aby  jak najrzadziej kupowac bilety over ÖBB.

• niech tak się stanie
« 29 Lut 2024, 13:21 »
Pytanie, czy przejdzie jeden krok dalej, czyli przydzieli miejsca. W zeszłym roku wywalało wtedy błąd. W aplikacji intercity na niektóre pociągi da się kupić, np. Kraków Wiedeń za nieco ponad 100 zł

Warto wiedzieć, że cena regularna jest ponad 300 zł, więc na pewno lepiej kupić z wyprzedzeniem, najwcześniej jak się da.

Ogólnie przy cenie promocyjnej to jeśli nie da się kupić z Breclavia, to można brać z Wiednia, i tak jest bardzo tanio.
« Ostatnia zmiana: 29 Lut 2024, 13:35 podjazdy »

Offline Kobieta BN

« 29 Lut 2024, 16:31 »
Bardzo doceniam pomoc!
Quiros, prowałam kilkakrotnie dopiąć bilety rowerowe na stronie czeskich linii, ale proponują mi najwyżej wzięcie psa. Nie wiem jak Ci się to udało.
Zazwyczaj kupuję przez apkę ÖBB, ale z Breclavia do i z Krakowa to niemożliwe. Trochę nas ten dojazd z Wiednia do Polski blokuje, bo moglibyśmy kupić już teraz przynajmniej bilety z Szb do Wiednia, w majówkę będą na pewno droższe.
Podjazdy, kilkakrotnie wcześniej próbowałam kupić bilet z rowerem na to połączenie Kraków Wiedeń, bo godzinowo nam całkiem odpowiada, ale na końcu zawsze wychodził błąd. Dzisiaj spróbowałam kupić na jakiś marcowy termin i dotarłam do płatności, a więc coś ruszyło. Wielkie dzięki!

Nie poddaję się.

• niech tak się stanie
« 29 Lut 2024, 18:00 »
Zazwyczaj kupuję przez apkę ÖBB, ale z Breclavia do i z Krakowa to niemożliwe. Trochę nas ten dojazd z Wiednia do Polski blokuje, bo moglibyśmy kupić już teraz przynajmniej bilety z Szb do Wiednia, w majówkę będą na pewno droższe.
Teraz po 19,90 EUR, a cena regularna około 57 EUR. Przy dwóch biletach to ponad 300 zł różnicy. Piechotą nie chodzi, chociaż w Austrii 300 zł to nic :D

Jeśli zakładasz, że na pewno jedziesz przez Wiedeń, to może lepiej kupić teraz te bilety, a potem się martwić co dalej. Tylko lepiej byłoby mieć dużą rezerwę czasową we Wiedniu, bo jeszcze rozkład się może zmienić.

Offline Kobieta BN

« 29 Lut 2024, 18:20 »
W Austrii 300 zł to też pieniądz:) Różnice zaczynają się zacierać.

Czasem mam trochę więcej zrozumienia dla posiadaczy aut (ale tylko trochę), bo poruszanie się kolejami wymaga cierpliwości, uporu i czasu. Nie mniej liczę, że będzie tylko lepiej/łatwiej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum