Autor Wątek: Pociąg Breclav-> Kraków  (Przeczytany 3948 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: Pociąg Breclav-> Kraków
« 29 Lut 2024, 18:29 »
W Austrii 300 zł to też pieniądz:) Różnice zaczynają się zacierać.

Czasem mam trochę więcej zrozumienia dla posiadaczy aut (ale tylko trochę), bo poruszanie się kolejami wymaga cierpliwości, uporu i czasu. Nie mniej liczę, że będzie tylko lepiej/łatwiej.

Ale jak frajda jak się już uda to ogarnąć (i jeszcze w promocyjnej cenie)
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 1 Mar 2024, 13:34 »
Jednak jest roznica.

Ja za 300 pln robie spory kosz zakupow w Polsce.
W Austrii za rownowartosc 300 pln, ten koszyk jest znacznie mniejszy.

A bywam czasami  w Wiedniu (niechetnie zreszta), wiec wiem co pisze :)

Natomiast co do CZD, to faktycznie nie zwasze istenieje mozliwosc. Rozwiazaniem jest wtedy zakup biletow na odcinki miedzygraniczne i podroz pociagami "wewnetrznymi". Trwa to dluzej, ale  finansowo jest to rowniez opcja :).

Powodzenia i bezpiecznej podrozy.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2024, 13:45 quiros »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 1 Mar 2024, 13:57 »
Jak już pociąg wszedł do systemu sprzedażowego, to jest niemal 100% pewności, że nie wyleci z niego do majówki. Trzeba tylko sprawdzać, standardowo na miesiąc do przodu można kupić (dzisiaj na 31 marca), ale są czasem wyjątki. Sloty schodzą dość szybko, jeśli sprzedaż otwierają o 00:30, rano może już nie być biletów w najtańszych szczeblach. Tak jest np. dzisiaj na 31 marca, że te najtańsze już zeszły. Więc w oczekiwanym dniu otwarcia sprzedaży (w aplikacji można sprawdzać do której daty da się sprawdzić cenę i kupić bilet) trzeba warować i około 00:31 kupić bilety na miesiąc do przodu. I podobnie trzeba zrobić z powrotnymi, co zwykle jest trochę łatwiejsze.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna quiros

« 1 Mar 2024, 14:28 »
Zgadza sie.

Ale co do CZD to jest jeszcze jedna sprawa - bilety te mozna zwrocic.

Czy bilety pkp intercity bedace w puli, rowniez mozna oddac?

Ja, kupujac via intercity, nigdy nie maielm takiej mozliwosci.

Anywaj, opcje sa, Trzeba kombinowac :d

Offline Kobieta BN

• Miasto: Hallein
  • Na forum od: 05.07.2011
« 1 Mar 2024, 15:40 »
Za te 300 zł można kupić w Austrii jedynie niewiele mniejszy koszyk zakupów, trzeba tylko wybrać odpowiedni market ;)
Jazda z wieloma przesiadkami oczywiście wchodzi w grę, ale wolibyśmy ograniczyć je do minimum. Tego urlopu mamy tak niewiele, że chcemy jak najmniej spędzić go w pociągu, a więcej na rowerze. Mimo, że tak, jazda pociągiem to prawie zawsze przyjemność...o ile ma się w łapie nieczęsne bilety na rowery ::)

Cały czas sprawdzam czy ewentualnie coś ruszyło z którymś z  połączeń.
Jeździmy dwa razy do roku nocnym z Wiednia do Krakowa, Warszawy (teraz już bezpośrednio z Salzburga) i zazwyczaj  ÖBB ma bilety dostępne dużo wcześniej, albo odblokowują sprzedaż na na jakieś dwa, trzy dni, kiedy na Intercity jest jeszcze zablokowana). Wtedy można kupić bilety w bardzo dobrej cenie. Jest też opcja z dopłatą i wtedy można je zwrócić. I uwaga! wszystkie pociągie w Austrii, również te międzynarodowe w razie ponad godzinnego opóźnienia zwracają 50 % ceny biletu. Bardzo łatwo to zrobić przez stronę albo apkę öbb.

Offline Mężczyzna quiros

« 1 Mar 2024, 15:54 »
Nie zgadzam sie. Nawet Penny nie jest tak atrakcyjny jak polskie markety.
Oczywscie istnieje pewna gama produktow, ktorych ceny niespecjlanie sie roznia, lecz bez przesady.
Moze na prowincji, lecz watpie :)

W Polsce zwracanych jest 25% w przypadku 1h, a 50% w przypadku 2h.

Cena biletu pociagiem regionalnym za przejazd Wien HBF - Breclav to via ÖBB to 18Euro, natomiast kupiony via RegioJet kosztuje 6-7 Euro, przy czym TANSZY Regiojet jedzie 57minut, natmiast pociag ÖBB 1h29min. Z tym, ze nie wiem dlaczego, ale nie widze mozliwosci przewozu roweru, chociaz takowy istnial. Moze w sezonie pojawi sie ekstra wagon.

« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2024, 18:42 quiros »

Offline Kobieta BN

« 1 Mar 2024, 20:59 »
Oczywisciście, że produkty spożywcze są nieco droższe w Austrii. Penny jednak nie należy do najtańszych. Jakość produktów dość słaba. W Hofer można za niższe ceny znaleźć nieco więcej austriackich wyrobów za rozsądną cenę. Pewnie jak w koszyku znajdzie się mięso lub lokalne warzywa to pewnie zakupy bedą skromne.
Austra to kraj owszem rolniczy ale raczej ukierunkowany na chów zwierzat i produkcje przetworow mlecznych. Warzywa i owoce w dużej ilości importowane. Pomidorom się w Alpach nie podoba. Chociaż kiedyś mieszkałam w Dolnfj Austrii i miałam w ogrodzie całkiem smaczne pomidory.

Zerknę jeszcze na ten regiojet bliżej maja.  Póki co nie widzę możliwości podpięcia roweru.

I tak oto dyskusja zeszła na porównanie cen w dyskontach w AT Pl:)
.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 2 Mar 2024, 23:58 »
Wkurzające jest, że na ten sam pociąg (Warszawa-Budapeszt) można kupić bilet na rower z Warszawy do Budapesztu, ale nie da się kupić (dotyczy roweru, bo bilet na przejazd bez problemu) np. do Bratysławy lub do Brzecławia.

Zgłosiłem - ciekawe czy poprawią.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 3 Mar 2024, 09:11 »
Zgłosiłem - ciekawe czy poprawią.
Zmienią na pewno, pytanie, w którą stronę. Być może koszt poprawki będzie tak duży, że wywalą zakup biletów na rowery do kas także w przypadku Budapesztu. Tym bardziej, że miejsca siedzące przypisane do wieszaków mogą sprzedać turystom bez roweru w najwyższej cenie po przekroczeniu progu zapełnienia pociągu, co w sezonie na pewno często się zdarza.

Nota bene za kilka miesięcy będzie kolejna rewolucja w sprzedaży biletów międzynarodowych, bo ruszy pociąg Gdynia Główna - Praga hl. nadr. uruchamiany komercyjnie co kilka godzin, także w nocy. Ciekawe, co wtedy będzie z biletami, bo tych stacji w Czechach będzie sporo  :icon_twisted: i wszystkie są bardzo atrakcyjne dla rowerzystów...
« Ostatnia zmiana: 3 Mar 2024, 09:18 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Mar 2024, 16:41 »
Zmienią na pewno, pytanie, w którą stronę.

Chyba zmienili, bo jak dzisiaj sprawdzałem to zadziałało!

Offline Kobieta BN

« 3 Kwi 2024, 16:00 »
Zakup biletów zakończył się powodzeniem. Na stronie czeskich kolei można kupić bilety z 60 dniowym wyprzedzeniem, ale z przesiadką w Bohuminie. (Bathorego na Cracovię). Prawdopodobnie część wagonów z miejscami na rowery jest tam odczepiana. Nie mniej połączenie czasowo bardzo wygodne. Za 2 rowery,2 osoby dorosłe i dziecko zapłaciliśmy 53 euro w jedną stronę. Dobra cena.
Jeszcze raz dziękuję za porady!
Pozdrawiam!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum