Autor Wątek: Wypad w Alpy (Austria, Włochy) - wstępna logistyka  (Przeczytany 1101 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Mam w planach tygodniowy wypad przez Austrię i Włochy. Wstępnie chciałbym pojechać pociągiem z Katowic do Wiednia, a stamtąd do Linzu. Z Linzu wyruszyć na rowerze i zaliczając interesujące mnie atrakcje, szczyty i przełęcze, mniej więcej jechać trasą Linz - Zell am See - Insbruck - Bormio - Riva del Garda - Cortina d'Ampezzo - Lienz i zakończyć w Villach (potem pociągiem do Wiednia i z Wiednia do Katowic).
Ale po co ten post...
Chciałbym Was zapytać o "logistykę" połączeń kolejowych i hoteli. Czyli.

Do terminu podchodzę elastycznie. Koniec czerwca, początek lipca. Chciałbym pojechać wtedy kiedy pogoda będzie stosunkowo dobra.

Stąd pytanie. Czy wiece jak wygląda obłożenie tych pociągów z transportem roweru? Czy muszę kupować bilety np. miesiąc wcześniej, czy na tydzień wcześniej lub nawet kilka dni też jest nadzieja na miejsce? Jestem świadomy że cena będzie wyższa.

No i kwestia hoteli. Jako, że cały czas będę się przemieszczał. To spędzę w hotelu max 1 noc. Jak to w Alpach wygląda? Spokojnie można przez booking z dnia na dzień coś ogarnąć czy w sezonie letnim nie ma opcji? Kojarzycie jak cenowo wypadają takie noclegi na 1 noc? (Standard taki byle się wyspać i wykąpać).

Z góry dziękuję  :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Hotele będą raczej drogie, tak na cito dla solo ok. 100 EUR, w duecie cena niemal ta sama (około 110-120 EUR), ale rozkłada się na 2 osoby. W Dolomitach są schroniska, niektóre przy szosie, tam może się udać za ok. 50-60 EUR. W szczycie sezonu może być i 150-170 EUR za dobę w lepszych hotelach (tańsze mogą być wyprzedane jak trafisz na słoneczny weekend). Drożej raczej nie. Kiedyś nocowałem na kwaterze w Austrii na jedną noc, ale to było przed booking.com i płaciłem 20 EUR  ;D 20 lat temu :P Nie zarobili na mnie zbyt wiele, bo zjadłem dużo na śniadanie, które było w cenie  :icon_twisted:

Co do pociągów, to przez Katowice nie jeżdżę często, ale w sezonie może być problem z biletami na rower do Wiednia, bo jak kiedyś jechałem to na cito nigdy nie było. Ewentualnie możesz rozłożyć rower, zapakować jako bagaż, ale to zależy też od tego, ile pociąg stoi na stacji. Jak bardzo krótko, to potem masz dużo chodzenia z bagażem składem, bo wsiądziesz w pierwsze drzwi, a miejsce możesz mieć 5 wagonów dalej. Z rowerem w wersji jezdnej zdecydowanie łatwiej :D W pociągu międzynarodowym ten rower musi być naprawdę dobrze rozłożony, ja zdejmowałem też widelec, żeby pakunek był kompaktowy.

Z Wiednia do Villach jeździ dość mało pociągów bezpośrednich (około 10-12 dziennie z przewozem kilku rowerów każdy) i tam jest w weekend problem z miejscami na te bezpośrednie na cito. Jednak jadąc tam możesz od razu kupić powrotny, to na tydzień do przodu coś znajdziesz. Można też rozłożyć rower i jechać tym bezpośrednim.

Z Wiednia do Linz jest przewidziane w rozkładzie kilkadziesiąt pociągów na dobę, niemal wszystkie z przewozem rowerów, więc coś powinieneś znaleźć. Oczywiście lepiej byłoby kupić przed wyjazdem z Polski, to zawsze kilkanaście godzin do przodu i większy wybór miejsc.

Nota bene dużo taniej można w Tyrolu nocować omijając booking.com i wysyłając bezpośrednie zapytanie do pensjonatów (znajdziesz je na bergfex), ale na jedną noc to za dużo zabawy z pisaniem i czekaniem na odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 17 Lut 2024, 16:59 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Żeby sobie to jakoś uporządkować. Poza booking i airbnb, z jakich serwisów do bookowania hoteli warto skorzystać w Austrii oraz Włoszech? Są takie alternatywy, bardzo budżetowe?
Jak wspomniałeś, rozmawianie i pisanie do właścicieli, w sprawie noclegu na 1 noc może być bardzo uciążliwie i pewnie nawet bezsensowne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum