Autor Wątek: IRAN wiza (ważność 3 mieciące)  (Przeczytany 2816 razy)

Offline Mężczyzna Bananadream

• Miasto: Dzierżoniów
  • Na forum od: 01.02.2024
IRAN wiza (ważność 3 mieciące)
« 17 Lut 2024, 23:03 »
Cześć
Zamierzam przejechać przez Iran w dniach 1-30 lipca. Chciałbym wizę załatwić przed wyjazdem i nie tracić czasu na jej wyrabianie w drodze.
No chyba że jest jakiś szybki sposób jej wyrobienia.
Info jakie zdobyłem to, że wiza na 30 dni, ale ważna do 90 dni od daty jej wystawienia.
Problem w tym, że zamierzam wyjechać ok. 100 dni przed planowaną datą opuszczenia Iranu.

Jedna opcja jak mi przyszła do głowy to wyjechać bez paszportu i wysłać paszport z wizą np. do Turcji.
Macie inne mądrzejsze i mniej ryzykowne propozycje?

Jestem nowy na forum i słąbo się na nim poruszam. Może temat był gdzieś poruszany, będę wdzięczny za linki.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: IRAN wiza (ważność 3 mieciące)
« 18 Lut 2024, 00:31 »
Jest to jakaś opcja, pośrednictwa wizowe powinny takie opcje ogarniać.

Kiedyś popularny był konsulat Iranu w Trabzonie (dostawało się wizę łatwiej i szybciej niż w Polsce), ale to było lata temu i chyba go już nie ma. Zawsze możesz podbić do ambasady w Ankarze i trasę zaplanować tak żeby mieć tam kilkudniowy (z dokładnością do irańskich świąt państwowych) postój.

Może jest opcja przedłużenia wizy w Iranie?

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 18 Lut 2024, 01:18 »
A nie ma opcji wystawienia wizy na później? W sensie podania we wniosku daty, od której chce się wizę?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 18 Lut 2024, 11:17 »
Nie, wiza jest ważna przez określony czas od momentu wydania. Podobnie jest np. w Chinach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Lut 2024, 12:14 »
Hmm, nie wiem jak z irańską, ale chińskiej ważność liczy się na termin wjazdu do Chin, a nie wyjazdu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 18 Lut 2024, 15:10 »
Jedna opcja jak mi przyszła do głowy to wyjechać bez paszportu i wysłać paszport z wizą np. do Turcji.
Wyrobienie wizy w konsulacie w Erzurum. Korzystałem w 2019 i polecam.
Najpierw trzeba uzyskać kod autoryzacyjny. Za moich czasów ;) była teoretyczna możliwość zrobienia tego za darmo przez stronę irańskiego ministerstwa, ale w praktyce musiałem to zrobić odpłatnie przez agencję turystyczną (skorzystałem z TAP Persia).
Z tym kodem i wszystkimi wymaganymi dokumentami udałem się do konsulatu w Erzurum i tego samego dnia otrzymałem wizę.
Oczywiście przez te kilka lat procedura mogła ulec zmianie, więc polecam poszukać świeżych informacji jak teraz wygląda wyrabianie wizy w konsulacie.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 18 Lut 2024, 15:18 »
Pozostaje Ci opcja załatwienia wizy po drodze (dostaniesz ja mając autoryzowany kod), co nie jest mocno kłopotliwe i w każdym kraju ościennymi to załatwisz albo olać wizę i zaliczyć Teheran samolotem z jakiegoś kraju po drodze. Ostatni wariant ma ten plus, że nic nie musisz kombinować  z terminami. Lądujesz, wklepują Ci wizę na mc i po temacie.

Edycja.
Jest dokładnie jak pisze Robert. Procedura cały czas ta sama. Kod też załatwisz w drodze.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• niech tak się stanie
« 18 Lut 2024, 15:34 »
Hmm, nie wiem jak z irańską, ale chińskiej ważność liczy się na termin wjazdu do Chin, a nie wyjazdu.
Do Indii na konferencję jak jechałem to wydawali wizę podanej daty we wniosku, która była sporo do przodu. Ale to po pierwsze inny kraj, no i inny typ wizy (biznesowa).

albo olać wizę i zaliczyć Teheran samolotem z jakiegoś kraju po drodze. Ostatni wariant ma ten plus, że nic nie musisz kombinować  z terminami. Lądujesz, wklepują Ci wizę na mc i po temacie.
No nie do końca, bo i tak 2 dni wcześniej trzeba wklikać pierdoły w internecie, a potem ogarnąć drukarkę (HARDCOPY), co w strefie transferowej może nie być takie oczywiste - drukarki ludzie na lotniskach mają, ale w hali odlotów i też niechętnie ich udzielają na wgrywanie jakiś plików z nośnika klienta, z wiadomych przyczyn, jakieś wannacry albo inne ransomware.

https://evisa.mfa.ir/en/visa-arrival/

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 18 Lut 2024, 16:16 »
Wszystkie kwity do wypełnienia otrzymujesz na lotnisku. Jedyne o co warto zadbać, to rezerwacje w hotelu.
Chyba, że coś zmieniło się w 2024.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Bananadream

• Miasto: Dzierżoniów
  • Na forum od: 01.02.2024
« 18 Lut 2024, 21:49 »
Wyrobienie wizy w konsulacie w Erzurum. Korzystałem w 2019 i polecam.
Najpierw trzeba uzyskać kod autoryzacyjny. Za moich czasów ;) była teoretyczna możliwość zrobienia tego za darmo przez stronę irańskiego ministerstwa, ale w praktyce musiałem to zrobić odpłatnie przez agencję turystyczną (skorzystałem z TAP Persia).
Z tym kodem i wszystkimi wymaganymi dokumentami udałem się do konsulatu w Erzurum i tego samego dnia otrzymałem wizę.
Oczywiście przez te kilka lat procedura mogła ulec zmianie, więc polecam poszukać świeżych informacji jak teraz wygląda wyrabianie wizy w konsulacie.
Dzięki za wszytkie tipy. Ta Roberta brzmi najbardziej optymistycznie 1 DZIEŃ !!! i jest "po drodze"
@Robert składałeś wcześniej wniosek online i zaznaczałeś, że chcesz odebrać w Erzurum, czy tylko miałeś kod autoryzacyjny?
PS. Temat z wizą na lotnisku w Teheranie przerabiałem kilka lat temu, ale tym razem chciałbym tam na rowerze pojechać.

• niech tak się stanie
« 18 Lut 2024, 22:21 »
A może napisz do tego konsulatu w Erzurum i zapytaj. Już wiesz o co pytać, a kwestie wizowe to są sprawy urzędowe, czasem jeden myk i porady sprzed roku mogą być bezużyteczne. Skądinąd teraz Iran trochę kozaczy, prowadzi jak to mówią "politykę rakietową", więc tym bardziej warto napisać do konsulatu w Erzurum, jak aktualnie sprawa wygląda, czy nadal taka możliwość uzyskania wizy istnieje.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 22 Lut 2024, 13:20 »
@Robert składałeś wcześniej wniosek online i zaznaczałeś, że chcesz odebrać w Erzurum, czy tylko miałeś kod autoryzacyjny?
Nie przypominam sobie, żebym się z wyprzedzeniem kontaktował z konsulatem, wydaje mi się, że wystarczy po prostu udać się po wizę z kodem. Jeszcze raz polecam poszukać najświeższych relacji, w moim przypadku, te kilka lat temu, były one bardzo pomocne i precyzyjne.
A może napisz do tego konsulatu w Erzurum i zapytaj.
W Iranie oficjalne procedury pozyskania kodu do wizy nie działają, to już widzę jak irański urzędnik, zamiast na herbatę poświęca czas odpisując na maila z głupimi, z jego perspektywy, pytaniami ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum