Oba zakłady łączą jeszcze bardzo podobne warunki geograficzne ich okolicy. Nie znam się na hutnictwie, ale wybudowanie zakładu przy dużej rzece, w otoczeniu łęgów, na podmokłych terenach ma jakiś sens? Poza ideologicznym, czyli takim który sprawdza się tylko w komunistycznym kraju?
To jest ciągle zaskakujące jak po ponad 30 latach od zjednoczenia Niemiec, jak po wpompowaniu w byłą NRD setek miliardów euro ciągle wyraźnie widać różnicę pomiędzy dawnym DDR-em a RFN-em. To jak na dłoni pokazuje czym jest "ruski mir", wystarczyło 50 lat pod butem moskiewskim by stworzyć takie zaległości, które przez parę pokoleń trzeba będzie nadrabiać.
A ten niemiecki, żółty rower, to z części demokratycznej czy federalnej?
"Byłeś w Moskwie i Miami, w Mediolanie, Tokio i New Delhi, w Phnom Penh i Angkor Wat. A gdzie ja byłem? W Eisenhüttenstadt".
Piękności i to z naszą flagą, Picasso by się nie powstydził takiego dzieła!Miasto słynie z tych zabytków czy przypadkiem tam trafiliście?
Polecam Czechy, czy jak kto woli Czechosłowację, tam też zostało dużo gołąbków pokoju, robotników i innych scenek.
U nas jest bida ale czasem trafi się na trasie takie niezaangażowane politycznie malowidło jak w Toruniu.
Cytat: Rowerownik w 28 Lut 2024, 10:29Piękności i to z naszą flagą, Picasso by się nie powstydził takiego dzieła!Miasto słynie z tych zabytków czy przypadkiem tam trafiliście?Zauważy, że to jest mozaika a nie typowy mural.Znalazłem je wcześniej sam. Miasto w jakimś stopniu jest znane, oczywiście nie tak jak Nowa Huta. Ale jeśli się skupisz tylko na wyszukiwaniu ciekawych miejsc we wschodnich Niemczech to ono się pojawia. Ja znalazłem, mimo że nie znam niemieckiego. A najlepsze info o Niemczech są w internecie po niemiecku. Miasto jako całość jest pomnikiem historii. Cytat: Rowerownik w 28 Lut 2024, 10:29Polecam Czechy, czy jak kto woli Czechosłowację, tam też zostało dużo gołąbków pokoju, robotników i innych scenek.W Czechach tak. Zresztą oni mocno dbają o dziedzictwo historyczne. Też u Czechów jest inne chyba podejście do socjaldemokracji i socjalizmu, w ogóle. Np. w Czechach nadal hucznie obchodzony jest 1 maja. Co nie znaczy, że Czesi nie odcięli od komunistycznej przeszłości. A odcięli się mocno, bardziej niż Polska.Cytat: Rowerownik w 28 Lut 2024, 10:29U nas jest bida ale czasem trafi się na trasie takie niezaangażowane politycznie malowidło jak w Toruniu.Z takich zabytków, to jeszcze do niedawna sporo zachowane było w ruinach ZNTK w Poznaniu.
Z takich zabytków, to jeszcze do niedawna sporo zachowane było w ruinach ZNTK w Poznaniu.
Cytat: Rowerownik link=topic=27717.msg569152#msg569152Z takich zabytków, to jeszcze do niedawna sporo zachowane było w ruinach ZNTK w Poznaniu.Godny uwagi jest też dworzec kolejowy w Skierniewicach. Piękny przykład socrealistycznegi sgrafitto. Teraz w remoncie, ale podobno "symbole propagujące system totalitarny" mają przetrwać.
Sierp, młot, rzeźbiona brodata twarz, aktualna władza to musiała mieć niezła sraczkę co z tym zrobić