Autor Wątek: Multitool, ale nie rowerowy  (Przeczytany 10646 razy)

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Multitool, ale nie rowerowy
« 22 Kwi 2024, 00:11 »
Cały ten smart to sprytna strategia allegro wiążąca kupujących z platformą i dająca złudne uczucie, że otrzymujemy coś za darmo.

Bzdura. Centrumrowerowe też ma przesyłki za darmo i to bez żadnych opłat ze strony klienta. Kupuję i tam i na allegro. Kupuję w zasadzie wszędzie, gdzie znajdę interesujący mnie produkt. I potrafię policzyć ile mnie będzie kosztował razem z przesyłką. Akceptuję to lub szukam dalej. I nie bawię się w zamawianie bzdur, które potem odsyłam. Płacę więc czasem jak frajer za przesyłkę. Nie zbiednieję przez to, a nie muszę się bawić w odsyłanie.

Mam masę klientów z Krakowa, którzy przyjeżdżają i kupują towar dużo taniej niż widnieje on na allegro.

Fajnie. Nie znam Cię. A szkoda, bo też bym przyjeżdżał. Chociaż nie, bo do Krakowa mam za daleko ;) Fajnie mieć znajomych, co sprzedadzą taniej poza allegro. Na allegro jednak nie ma różnicy w cenie przy odbiorze osobistym i wysyłce ze smartem. Jak nie znam sprzedającego, to zapłacę tyle samo. Darmowa przesyłka jest po prostu dla mnie darmowa.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 22 Kwi 2024, 00:23 »
Darmowa przesyłka jest po prostu dla mnie darmowa.
Mi chodziło o to, że dokonałem 3 zakupów, gdzie maksymalna liczba produktów w paczce była 2 (a produkty bardzo małe - klocki hamulcowe itp.), zaś cena ustawiona tak, że 2 się nie łapały na smarta, lecz trzy tak. Stąd limitowane na 2 sztuki, innego powodu nie widzę. Więc wjechały przesyłki po 10 zł, czyli raptem 30 zł za same przesyłki, które osiągnęły 50% ceny produktu. Niestety produkty niedostępne w Poznaniu w wielu sklepach rowerowych, stąd konieczność zakupu na allegro.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Online Mężczyzna Romal

« 22 Kwi 2024, 00:38 »
Mi chodziło o to, że dokonałem 3 zakupów, gdzie maksymalna liczba produktów w paczce była 2

Wiem, wiem. Nie rozumem tylko czemu uparłeś się na zakup na allegro. Tylko tam mieli takie okładziny? Bo to o v-ki chodziło, prawda? Nie pamiętam, a chyba wykasowałeś.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/klocki-okladziny/szczekowe/

Wybór bardzo duży, przesyłka darmowa, nie ma ograniczeń ile w paczce. Może cena wyższa, tego nie wiem.

• niech tak się stanie
« 22 Kwi 2024, 01:14 »
Wiem, wiem. Nie rozumem tylko czemu uparłeś się na zakup na allegro. Tylko tam mieli takie okładziny? Bo to o v-ki chodziło, prawda? Nie pamiętam, a chyba wykasowałeś.

...Wybór bardzo duży, przesyłka darmowa, nie ma ograniczeń ile w paczce. Może cena wyższa, tego nie wiem.
Nie mają tych płaskich czerwonych Clarksów, które pasują idealnie do hamulców, które mam w mieszczuchu. Można kupić inne i przycinać nożem, ale chyba nie o to chodzi w hamulcach, żeby tak kombinować. Klocki mają idealnie pasować i tyle, hamulce to ważna sprawa, zwłaszcza w mieście  ;D

Poszukiwany przeze mnie model jest na allegro, całe 11 sztuk było na tym allegro, dwie aukcje, jedna z 1 sztuką i druga z 10 szt, ale z limitem na 2 komplety, które zresztą kupiłem.

Właśnie, odłożyłem multitool do zabrania do zważenia. Sam jestem ciekaw, ile waży.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 22 Kwi 2024, 07:57 »
Bzdura. Centrumrowerowe też ma przesyłki za darmo i to bez żadnych opłat ze strony klienta. Kupuję i tam i na allegro. Kupuję w zasadzie wszędzie, gdzie znajdę interesujący mnie produkt. I potrafię policzyć ile mnie będzie kosztował razem z przesyłką. Akceptuję to lub szukam dalej. I nie bawię się w zamawianie bzdur, które potem odsyłam. Płacę więc czasem jak frajer za przesyłkę. Nie zbiednieję przez to, a nie muszę się bawić w odsyłanie.

Nic nie jest za darmo. Przesyłka to usługa, za którą ktoś musi zapłacić. W powyższym przypadku płaci za nią sklep. A skąd sklep czerpie na to pieniądze?

W ten sposób utrudniają  oszacowanie opłacalności zakupu bo w cenie każdego towaru jest wliczana pewna część wysyłki. Ja osobiście wolę płacić za wszystko osobno. Wiem ile kosztuje wysyłka, wiem ile kosztuje towar...decyduję się i płacę za wszystko.

Jeżeli uważasz, że płacenie za usługę jaką jest wysyłka, i którą otrzymałeś to jest frajerstwo to ciężko mi z tym polemizować.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Online Mężczyzna Romal

« 22 Kwi 2024, 09:38 »
Jeżeli uważasz, że płacenie za usługę jaką jest wysyłka, i którą otrzymałeś to jest frajerstwo to ciężko mi z tym polemizować.

Gdybym tak uważał, to bym nie płacił. Po prostu czytam jakie to inni mają sposoby na niepłacenie, a sam płacę. Więc chyba inni uważają mnie na za frajera?

Offline Mężczyzna furman

« 22 Kwi 2024, 09:57 »
No to tu mamy podobnie bo ja robię wile rzeczy, które w obecnych czasach mogą zostać uznane ze frajerskie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 22 Kwi 2024, 12:51 »
"Kłócicie się" o słowa, nazwy :)

"Darmowa wysyłka" to jest to samo co "przesyłka wliczona w cenę towaru"

Jeżeli sie przyjmie takie nazewnictwo, to wtedy wszystko jest proste, nie ma przepłacania, frajerstwa, cwaniactwa.
I allegrowski "Smart" ma sens, płacę na rok 50zł, i mam znizkę na przesyłki.
Standardowa cena Inpostu" na małe przesyłki to jest coś ok. 16zł. Kupując na "smarcie" wychodzi ok. 10zł (allegro ma umowy z firmami kurierskimi i wychodzi to taniej);

A to że jest limit cenowy, to normalne, sporo sklepów ma taka politykę.
Np. kupując częsci elektroniczne u Mouser'a "darmowa dostawa" jest przy zakupach od 200zł. No i też się to opłaca - trzeba kupić większą ilość towaru - coś na zapas, coś na "przyda się".
Przecież nie opłaca sie kupować 1 tranzystora za 50gr. i płacić 10, czy 200zł za przesyłkę.

A przy zakupach drobnych elementów na Allegro, (tak jak podjazdy kupował klocki), kupuje się kilka kompletów klocków (tak kiedyś zrobiłem). Leżą sobie, czekają na podmiankę, akurat klocki szybko schodzą.

Frajerstwo to ja widzę wtedy, gdy klienci traktują dosłownie  "darmowe" przesyłki, "darmowe" gigabajty (Gigadaje ;D), minuty u op. komórkowych, "darmową" służbe zdrowia.

• niech tak się stanie
« 22 Kwi 2024, 14:35 »
A to że jest limit cenowy, to normalne, sporo sklepów ma taka politykę.
Nie rozumiesz o czym piszemy, sprzedawcy na allegro wprowadzają taki maksymalny limit na zakupy w jednej przesyłce, żeby na tego Smarta klient nie był w stanie się załapać. Kupujesz 10 guzików po 10 zł, w teorii z luzem na Smarta wystarczy, a w praktyce 3 przesyłki pełnopłatne bo "maksymalnie w paczce 4". Dlatego 4, bo od 5 byłby Smart.

Prowadzą odwrotną politykę od tej, o której piszesz. Płacę abonament za Smarta a i tak płacę za każdą przesyłkę, innymi słowy pisząc prostym językiem zostałem wyruchany na ten koszt abonamentu za Smarta, bo i tak nie mogę skorzystać z darmowej wysyłki.

Offline Mężczyzna furman

« 22 Kwi 2024, 15:26 »
Trudno mi w to uwierzyć. Tak jak pisałem to cennik wysyłek definiuje ile przedmiotów może być w jednej paczce. Wbrew pozorom to  nie jest taka prosta sprawa przy kilku tysiącach indeksów ustawić tak aby wszystko ze sobą się zgrywało tak od strzału. Wystarczyło napisać do sprzedawcy i zapytać od tą sytuację. Wszystko idzie załatwić jeśli masz do czynienia z normalnym sklepem, którego celem jest sprzedawanie towaru, a nie robienie na złość klientowi. Mnie wiele razy się zdarzało, że wystawiałem extra aukcję po konkretne zamówienie. To 2 minuty roboty dla mnie, wysyłam link klientowi i obaj jesteśmy zadowoleni.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 22 Kwi 2024, 15:41 »
No nie mów, że nie znasz najbardziej cebulackiej metody na smarta.
Bierzesz co chcesz, dobierasz drugi produkt, żeby przebić próg cenowy, a potem go zwracasz za darmo.
Mało ekologiczne, ale jak ktoś daje cenę 44,99 przy darmowej przesyłce od 45zl, to jakoś mi go nie szkoda.

;D

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 22 Kwi 2024, 17:57 »
... Płacę abonament za Smarta a i tak płacę za każdą przesyłkę, innymi słowy pisząc prostym językiem zostałem wyruchany na ten koszt abonamentu za Smarta, bo i tak nie mogę skorzystać z darmowej wysyłki.

Moje doświadczenia są zupełnie odmienne. Mam Smarta i wszystkie wysyłki powyżej 45 zł. są za darmo, zwroty również. Może dlatego, że nigdy nie biorę bardzo drobnych rzeczy w większych ilościach.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

• niech tak się stanie
« 22 Kwi 2024, 18:16 »
Wracając do tematu, waga multitoola Gerber Vise wynosi dokładnie 66,80 g czyli strona firmowa przekłamuje wagę o 9,80 g, czyli ... 17,2% deklarowanej masy.
https://gerbertools.pl/produkt/vise-pocket/

• niech tak się stanie
« 23 Kwi 2024, 20:14 »
No i sprzedawca klocków na allegro rozpoczął procedurę zwrotu pieniędzy - brak towaru. Plus majówka = 3 tygodnie w plecy.  A miał 10 sztuk, z których kupiłem tylko dwie, bo maksymalnie 2 w paczce.
Biorąc pod uwagę fakt oszukania na prawie 500 zł na spodenkach, to aktualnie moje zakupy w internecie nie są zbyt udane. Co strzał, to w kolano. Rok ogólnie jakiś kiepski, aż strach cokolwiek kupować, bo ciągle w dupę.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2024, 20:36 podjazdy »

Offline Mężczyzna furman

« 24 Kwi 2024, 10:05 »
Pewnie trafiłeś na typowego dropera..nawet duże i zdawało by się solidne formy zaczynają w to wchodzić ( np xtremes) czemu zresztą się bardzo dziwię.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum