Autor Wątek: Czechy - Praga, Szumawa, Znojmo  (Przeczytany 3143 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Czechy - Praga, Szumawa, Znojmo
« 2 Mar 2024, 21:22 »
Czy z tego co napisałeś i wykrzykników na cykloatlas wynika, że na Polednik nie dojadę w czerwcu od północy tylko trzeba inaczej kombinować?
Pojedź dookoła od południa drogą dojazdową do wieży, która jest wygodna i ma komfortowe nachylenie, bo to była kiedyś wojskowa stacja ochrony pogranicza. Drogą prowadzi szlak rowerowy. Ogólnie w obszarze objętym klęską ekologiczną radzę nie używać szlaków pieszych (nawet, jeśli nie ma umieszczonego zakazu jazdy rowerem), bo będzie pełno wiatrołomów. Obejrzyj jakie zdjęcia ludzie wrzucają z tych rejonów, pełno martwych drzew zwalających się po wichurach. Na piechotę 20-30 pni nie stanowi większego problemu, na rowerze to już mocno wkurza, a może być też trudne do pokonania, jak trafi się na stromym odcinku. Ja się tak kiedyś mocno poodzierałem na Słowacji, jak były wiatrołomy na dużej stromiźnie i rower przy przenosce mnie docisnął do ostrych zakończeń połamanych gałęzi, a musiałem go trzymać, bo było zbyt stromo, aby odłożyć (poturlałby się w dół i zniszczył).

Polednik jest odwiedzany właśnie ze względu na martwy las, ale ma to pewne konsekwencje  :lol:
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2024, 21:28 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum