Autor Wątek: Dookoła Bałtyku sierpień 2024  (Przeczytany 8492 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Dookoła Bałtyku sierpień 2024
« 27 Lut 2024, 17:48 »
Szydery.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 27 Lut 2024, 20:03 »
Szydery.
Szydera to upiór w operze o imieniu Aria:)
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Marek Słoń

• Miasto: PL-05-080 Laski
  • Na forum od: 27.02.2024
« 27 Lut 2024, 21:11 »
Druga połowa trasy bardzo ryzykowna pod względem pogody
Po przeczytaniu Twojej informacji zacząłem szperać w Internecie, żeby ją zweryfikować. Ogólnie sierpień w Szwecji jest raczej polecany jako idealny miesiąc m.in. na wyprawy rowerowe, z optymalnymi temperaturami powietrza i wody (dla amatorów kąpieli), choć z możliwością opadów deszczu, szczególnie w pobliżu Sundu:
https://weather-and-climate.com/averages-Sweden-August/precipitation#weather-map
Opis mylący, bo nie wspomina wiele o warunkach, no i ani razu nie pojawia się słowo komar, a to w sierpniu będzie ważny temat.
Moim zdaniem nie tyle mylący, co niepełny, ale też pełen być nie może. Głównie ze względu na komary zdecydowałem się na trasę krótszą, przez Wyspy Alandzkie. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że akurat na rowerze uciążliwość komarów jest ograniczona: nie gryzą w drodze, inaczej niż na kajaku lub przy wędrówce pieszej.
Nic nie pisze jakimi drogami, a to też ważne - są ludzie, którzy nie jeżdżą krajówkami, głównymi szosami, a ich omijanie nie zawsze jest takie proste.
Opis trasy kończy się tak: "w miarę możliwości będziemy się trzymać się dobrej nawierzchni, a zarazem unikać intensywnego ruchu samochodowego." Tylko tyle da się teraz napisać, bo dokładna trasa nie jest ustalona. Sprawdzaliśmy możliwość unikania krajówek przez Koomot - będzie kłopot na odcinku łotewskim, ale wygląda na to, że i tam uda się 90% trasy poprowadzić poza nimi.
Grupa dziesięciu obcych osób to co najmniej trzy podgrupy i w 30 dni 15 razy się pokłócą
Tak jest w przypadku każdej wyprawy grupowej, organizuję je od lat. Napięcia oczywiście są, ale rzadko przybierają formę konfliktu, który częściowo psuje imprezę. Nigdy nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby w opinii uczestników była ona z tego powodu nieudana.
Ja jestem z innej bajki, zamiast organizować imprezę z takim rozmachem logistycznym pojechałbym po prostu sam
Czasem lubię pójść albo pojechać sam (o tych nie piszę w notatce o sobie), czasem wolę w towarzystwie. Tym razem wybrałem wariant dla mnie rekreacyjny (czyli na lekko i z asystą samochodu) i w grupie. Jeśli jednak nie zbierze się dość chętnych, to po prostu wezmę sakwy i zrobię tę trasę sam.
Po przeczytaniu dokumentu zgaduję, że tutaj główną motywacją zebrania grupy nie jest aspekt towarzyski, ale rozłożenie kosztu samochodu na więcej osób + znalezienie kierowcy.
To jest mocno ze sobą powiązane, bo na wariant bez samochodu chętnych jest znacznie mniej.
Nie przewiduję, żeby ktokolwiek jechał stale jako kierowca – w tej roli mamy się wymieniać.
Dziękuję wszystkim, którzy tu podzielili się swoim doświadczeniem. Mam nadzieję na więcej uwag i pytań, chętnie się odniosę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 27 Lut 2024, 22:48 »
Dużo widzę tu "Szydery". Mniej akceptacji dla nieco innego podejścia do turystyki rowerowej, niż TU dominuje.
Jest pomysł, jasno przedstawiony. Jest wizja. Nie ma pytania, czy to się komuś to podoba, czy nie!?
Jest prośba o pozytywną odpowiedź. Dla osób, dla których taki model jest atrakcyjny.
Nie ma jednej "słusznej drogi". Albo inaczej jest. To jest droga tolerancji i akceptacji.
Mam prośbę o nie hejtowanie tej inicjatywy, bo w mojej opinii, wydaje się bardziej dopracowana, niż 90% innych, zgłaszanych tu na forum.
Że jest nieco inna? To bardzo fajnie!

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Lut 2024, 23:10 »
Szydery.

Chat GPT wypowiada się w temacie bikepackingu, czy obslugi roweru kompetentniej niż część tego forum :) w tym zakresie działa prostu jak sprawniejsza wyszukiwarka. Myślę też, że AI pomógłby bardziej indywidualnie wybrać trasę niż same algorytmy które już teraz są w powszechnym użyciu przez 100% ludzi, nieważne,  że w różnym stopniu. Najnowsze AI po prostu lepiej odczytuje intencje człowieka niż po prostu "unikaj autostrad", "preferuj mniej ruchliwe drogi". Nie ma co szydzić, trzeba poczekać.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 27 Lut 2024, 23:51 »
Po przeczytaniu Twojej informacji zacząłem szperać w Internecie, żeby ją zweryfikować. Ogólnie sierpień w Szwecji jest raczej polecany jako idealny miesiąc m.in. na wyprawy rowerowe, z optymalnymi temperaturami powietrza i wody (dla amatorów kąpieli), choć z możliwością opadów deszczu, szczególnie w pobliżu Sundu:
Tak sierpień w Alpach też jest polecany, ale im bliżej września, tym większe ryzyko. Zobacz np. Sztokholm, który ma raczej dobrą pogodę, rok 2021
https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ord=REV&ndays=50&ano=2021&mes=09&day=01&hora=06&ind=02460

Albo Malmo, rok 2020
https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ord=REV&ndays=50&ano=2020&mes=09&day=01&hora=06&ind=02635

Generalnie w 3 dekadzie sierpnia jest duże ryzyko kiepskiej pogody, ale oczywiście możesz trafić na lepszy sezon.

W sierpniu jest statystycznie kilkanaście dni z deszczem, ale większość z tego po 15 sierpnia. W zasadzie najlepsze okno pogodowe jest między 15 lipca a 15 sierpnia, jeśli rozpatrywać okres 1 miesiąca. Oczywiście to tylko statystyka.

Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że akurat na rowerze uciążliwość komarów jest ograniczona: nie gryzą w drodze, inaczej niż na kajaku lub przy wędrówce pieszej.
No tak, jeśli planujecie tylko jeździć i to szosami, to może nie pogryzą aż tak. Jeśli zacznie się zwiedzanie atrakcji przyrodniczych, jakieś posiedzenie nad jeziorkiem o świcie czy o zachodzie, to moskitiera i mugga raczej nieodzowne.
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2024, 23:58 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 28 Lut 2024, 08:02 »
Jeżeli szydziłem, to tylko z potencjalnych szyderców.
Wykorzystanie AI do planowania jest zwykłą konsekwencją postępu.
No i tymi komarami to ja bym się nie przejmował w sierpniu, zwłaszcza na północy.
Poza tym wszystkie uwagi uważam za uzasadnione, bo bardziej służą wszystkim.
Słoń w tak ładnie przygotowanym planie mógłby od razu napisać o swoim doświadczeniu i ku czemu to ogłoszenie ma służyć.

A w ogóle to słabo rozumiem tych, co piszą np. do mnie (otwierając tu planistyczne wątki), że więcej info chcieliby na priv.
Niezmiennie od lat odpisuję, że do tego służy otwarty wątek, by inni też skorzystali. I z reguły to ucina temat.

Podsumowując: tak Maciek. Warto korzystać z AI. Taką możliwośc daje przeglądarka opera od ręki. Jest dokładnie jak piszesz.
Polski twórca algorytmów na potrzeby fb już ładnych kilka lat temu mówił, że np. system identyfikacji twarzy posłuży np. (po modyfikacji algorytmu) do znacznie lepszego diagnozowania choroby.
Więc w tym, że oko AI jest o niebo bardziej precyzyjne w odczytywania danego stanu niż oko lekarza. Pies w odczytywaniu naszych emocji bije nas na głowę, korzystając z tego samego algorytmu.
Maciek, z AI skorzystał bieglejszy w temacie mój kolega i na temat przewozu roweru samolotem dostałem szybkie kompendium.
Mam arię w operze i jest ona lepsza wyszukiwarką niż gógiel, zapewne tylko do czasu, kiedy gógiel dam będzie narzędziem AI a to już chwila moment.
Bardziej moment niż chwila*.

*Za Tytusem: jedna chwila = trzy momenty.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 28 Lut 2024, 09:57 »
Dużo widzę tu "Szydery". Mniej akceptacji dla nieco innego podejścia do turystyki rowerowej, niż TU dominuje.
Jest pomysł, jasno przedstawiony. Jest wizja. Nie ma pytania, czy to się komuś to podoba, czy nie!?
Jest prośba o pozytywną odpowiedź. Dla osób, dla których taki model jest atrakcyjny.
Nie ma jednej "słusznej drogi". Albo inaczej jest. To jest droga tolerancji i akceptacji.
Mam prośbę o nie hejtowanie tej inicjatywy, bo w mojej opinii, wydaje się bardziej dopracowana, niż 90% innych, zgłaszanych tu na forum.

W pełni zgadzam się z ta opinią.

Może czasem warto chwile się zastanowić zanim puści się palne w szalony taniec po klawiaturze.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

• niech tak się stanie
« 28 Lut 2024, 11:22 »
Dla autora wątku lepiej, że jest dyskusja, bo dzięki temu wątek pojawia się na liście ostatnich aktywności i jest większa szansa, że ktoś potencjalnie zainteresowany, go przeczyta.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Lut 2024, 16:12 »
Czasem lubię pójść albo pojechać sam.

Witaj na forum :) pisz relację z tej pętli.

Offline Mężczyzna Marek Słoń

• Miasto: PL-05-080 Laski
  • Na forum od: 27.02.2024
« 29 Lut 2024, 11:27 »
Słoń w tak ładnie przygotowanym planie mógłby od razu napisać o swoim doświadczeniu i ku czemu to ogłoszenie ma służyć.
Napisałem jedno i drugie. To ogłoszenie ma służyć temu, żeby znaleźć chętnych i zrealizować taki pomysł na wyprawę.
Deszcz w sierpniu i komary: oczywiście musimy być gotowi na jedno i drugie. Ogólnie uważam za oczywiste, że na takiej trasie o tej porze roku trzeba to brać pod uwagę. Jak zbierzemy ekipę, będziemy rozmawiać o sprzęcie - w tym o ubraniu na deszcz, moskitierach itp. Natomiast terminu nie zmienię m.in. dlatego, że urlop mam sztywno wyznaczony przez przełożonego.
Nie rozumiem, o co chodzi z szyderą i AI. Pewnie AI da się zaprząc do szczegółowego planowania trasy. Na pewno jedzie ze mną (o ile wygra wersja bez samochodu) syn, który jest informatykiem i trochę się zajmuje tym narzędziem. Natomiast ogólny pomysł i np. preferencja jechania na lekko to decyzja, do którą podjąłem bez takiego wsparcia i bez takiej weryfikacji. I dobrze mi z tym.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 29 Lut 2024, 13:54 »
Info o koordynatorze:
https://drive.google.com/file/d/1ByKM4GWvuRo9eSup1ATz9SpbqL0Y-yGI/view?fbclid=IwAR3rP9sEgyj7CGFJCmE37o6esB1l7HUPnb6x3s0aIJOVXD7gL-57dSGRuIo

Daje się zauważyć z wolna postępującą kolonizację forum przez eskapeboli ;) Pozdrowienia!

PS. Osobiście uważam, że wyjazdy na których panują ciężkie warunki (deszczowe, komarowe, z intensywnymi interakcjami między uczestnikami etc.) najchętniej się później wspomina.
« Ostatnia zmiana: 29 Lut 2024, 14:04 jedrucha »

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 11 Mar 2024, 13:59 »

Zgadzam się, że pomysł jasny, konkretny. Ale też w tych komentarzach nie widzę szydery ani hejtu
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 11 Mar 2024, 14:19 »
Bardzo fajna trasa.
My w tym roku jedziemy jej druga połowę w czerwcu po takiej trasie https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1XUHiPe7DWqPMaEbx180XMPW-jMWBiaPv&usp=sharing.

Przy planowaniu biwaków w Estonii przydaje się taka aplikacja RMK  - ma mnóstwo aktualnych informacji o polach biwakowych. A te są zwykle świetnie przygotowane, mają atrakcyjną lokalizację i w zdecydowanej większości są bezpłatne

Ta np jest świetna https://maps.app.goo.gl/CuC5zh4sLE6JPL936

Tego wodospadu chyba nie zapomnicie odwiedzić? https://maps.app.goo.gl/S19335DLeezqywPf6

A na Łotwie, to ja bym zdecydowanie nadłożyła ciut drogi i pojechała do Kuldigi! I na Mierzeję Kurońską
bikeowo, czyli moje podróżowanie

• niech tak się stanie
« 11 Mar 2024, 14:31 »
Tego wodospadu chyba nie zapomnicie odwiedzić? https://maps.app.goo.gl/S19335DLeezqywPf6
Ten wodospad jest niebezpieczny, bo kusi, żeby wejść za ścianę wody i popsuć aparat fotograficzny  ;D

Trasa ma ogólny zarys i pewnie jeśli wyprawa dojdzie do skutku, to mogą się pojawić pytania szczegółowe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum