Autor Wątek: Polska Egzotyczna miała być...  (Przeczytany 6299 razy)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Polska Egzotyczna miała być...
« 7 Wrz 2010, 21:31 »
...ale nie była. Źle trafiłem z urlopem. Pierwotnie zakładałem wyruszenie na rowerze z Przemyśla i dojechanie do Suwałk. Nieprzychylna pogoda zmusiła mnie jednak do czekania w domu. Później wpadłem na pomysł, że deszcze przeczekam w pociągach więc zmodyfikowałem plan jazdy na Sokółka -> Przemyśl. Istniała szansa, że znajomy do mnie dołączy, ale tak się nie stało. Nie patrząc na nic wyruszyłem w pojedynkę.

W czwartek 2.09 wylądowałem w Sokółce na dworcu PKP i tam się zaczęło: zimno, przelotne opady i ziemia nasiąknięta wodą jak gąbka. Przez wszystkie dni momentami musiałem używać rękawiczek i kominiarki, było mi po prostu zimno.

Po czterech dniach zdrowie zaczęło lecieć. Opady deszczu, rześkie powietrze i niezbyt przychylne prognozy sprawiły, że zwinąłem się w Terespolu. Szkoda, ale mam zamiar kiedyś tą trasę zrealizować. Generalnie na rowerze pokonałem zaledwie 340km, a w sześciu pociągach przetłukłem się 1270 km. Nie żałuje, urlop w końcu raz w roku i zawsze to nowe doświadczenia.

Pozwolę sobie wrzucić kilka zdjęć z opisem:

Meczet w Bohonikach

Bohoniki

Meczet w Kruszynianach

Zubry

Architektura Podlasia

Jezioro Siemianowskie

Grobla kolejowa na jeziorze

Czarwonica w Mikłaszewo

Narewka

Nicolin i Jonas. Na tandemie jadą z Rygi do Stambułu

Skansen w Białowieży

Białowieża

To nie kapeć, lecz opona kończy swój żywot

Leontis Romanowskis spotkany w Białowieży

Przez puszczę do Topiła

Topiło

Kierunek Kleszczele

Kleszczele

Święta Góra Grabarka

Okolice Grabarki

Most kolejowy nad Bugiem - Maćkowicze

Janów Podlaski

Miejscówka w Bohukałach

Mokra przeprawa na szosę

PKP Terespol-Wawa.
W pociągu spotkałem forumowego kolegę "jajacek"- pozdrawiam

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 8 Wrz 2010, 07:29 »
Fajne.

Szkoda że mało mamy takich spokojnych, cichych terenów.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Wrz 2010, 08:12 »
Ściana wschodnia chodzi mi  od dłuższego czasu po głowie, świetne zdjęcia i klimaty. Najbardziej podoba się mi czarownica, co się na drzewie rozdupczyła :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
« 8 Wrz 2010, 10:54 »
Cytat: "szy"
Fajne.

Szkoda że mało mamy takich spokojnych, cichych terenów.

Szy.

Przyznaję, że ściana wschodnia mnie zaskoczyła. Nie spodziewałem się zobaczyć, aż tyle klasycznej architektury. Śmiałem się nawet, że cisza która otacza aż boli bo człowiek nieprzyzwyczajony. To było jak cofnięcie się w czasie, bo 20 lat temu moi dziadkowie mieli drewnianą chałupę i konia.

Cytat: "arkadoo"
Ściana wschodnia chodzi mi od dłuższego czasu po głowie, świetne zdjęcia i klimaty.

Osobiście polecam, chociaż sam zobaczyłem niewiele. Pewnie kiedyś tam wrócę, tylko w lipcu albo w sierpniu. No i koniecznie trzeba zahaczyć o Puszcze Augustowską i Suwalski Park Krajobrazowy.

W ogóle mam wrażenie, że im dalej na północ od Przemyśla przy ścianie wschodniej, tym coraz ciekawiej się robi.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 8 Wrz 2010, 16:46 »
A któż to był ten Pan, Leontis Romanowskis, i gdzie zmierzał, i co to był za tajemniczy zeszyt który trzyma na zdjęciu?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Wrz 2010, 17:24 »
fajne rejony. Trzeba będzie kiedyś pojechać i na własne oczy zobaczyć tą dzicz :P

Martwa, ostatnio gdzieś była o tym Panu mowa. Nie pamiętam już czy w shoutboxie czy jakimś temacie.... poszukaj, use google... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 8 Wrz 2010, 17:41 »
Co do konia.. Kiedyś jakiś 50 letni młodzieniec bronował pole koniem, to ja fotkę robię. Gościu macha do mnie (żebym podszedł), a ten.. "Pięć złotych się należy za fotografowanie konia przy pracy" Zbaraniałem, dałem "dychę" i pojechałem.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 8 Wrz 2010, 18:56 »
Waxmund, pan się pojawia w galerii Ciosny, to pytam Ciosny  :)
Nie śledzę całego forum i każdego postu, temat mogłam przegapić...
Wyguglac sobie mogę, ale czy z gugla sie dowiem, jak wyglądało to spotkanie?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
« 8 Wrz 2010, 20:11 »
Co do Leo to na naszym forum arkadoo założył o nim temat:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?p=40599&sid=857d66d807f7eb5073add3b02f3886ad#40599

Apropo jeszcze koni i krów. Kiedyś mój wujek pół żartem, pół serio mówił jak córka przychodzi do mamy i mówi "Mamusiu nie uwierzysz, krówkę dzisiaj widziałam". Ostatnio sąsiadka wujka powiedziała mi, że w całej wsi może ze trzy krowy się ostały. Nie spodziewałem się, że ten "postęp" pozbywania się krów, czy koni nastąpi tak szybko. Trudno się dziwić, młodzi uciekają do miast, do pracy w fabrykach. Utrzymanie się z niewielkiej gospodarki raczej jest trudne.

Cieszę się, że Podlasie zachowało ten swój klimacik.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 8 Wrz 2010, 22:08 »
Cytat: "Ciosna"

Przyznaję, że ściana wschodnia mnie zaskoczyła. Nie spodziewałem się zobaczyć, aż tyle klasycznej architektury. Śmiałem się nawet, że cisza która otacza aż boli bo człowiek nieprzyzwyczajony. To było jak cofnięcie się w czasie (...)

i właśnie dlatego tak rzadko wybieram zachód...
zazdroszczę, mimo nieprzychylności pogody przed i w trakcie Sam nie zrobiłem całości tej trasy, ale niektóre nazwy i widoki przyprawiły serducho o szybsze bicie

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
« 8 Wrz 2010, 22:58 »
Cytat: "skolioza"

i właśnie dlatego tak rzadko wybieram zachód...

Coś w tym jest. Przyznaję, że sam nie przepadam za zachodem. Jak dla mnie jest zbyt uporządkowany, zagospodarowany. Wschód ma swoje reguły i smaki. Przy naszej ścianie wschodniej podoba mi się to, wioski nie są do siebie poprzyklejane. Czasami oddzielają je lasy, zagajniki lub łąki. Miejscówkę pod namiot można wyhaczyć bez większych problemów.

Od jakiegoś czasu zmieniłem trochę podejście do podróży na rowerze. Wcześniej najważniejsze było kręcenie korbą, a dopiero później robienie zdjęć. Teraz staram się stawiać te dwie czynności na równi. Wiadomo samemu czasami jest trudno, albo inaczej- trzeba poświęcić na to więcej czasu- rozstawić statyw, ustawić aparat i liczyć, że teraz będzie. Marzą mi się czasy kiedy nie będę musiał się spieszyć, rezygnować z niektórych ujęć żeby coś więcej kilometrów przejechać.
Móc budzić się w namiocie i kompletnie nie przejmować się czy dziś jest czwartek czy sobota... może kiedyś  :wink:

Offline Bogusław

• Miasto: tu i tam :)
  • Na forum od: 23.03.2010
« 9 Wrz 2010, 00:44 »
Móc budzić się w namiocie i kompletnie nie przejmować się czy dziś jest czwartek czy sobota... może kiedyś

No i właśnie o to chodzi!...tylko dlaczego "może kiedyś"...a dlaczego nie tu i teraz?...tego może kiedyś może już zwyczajnie nie być.Każdą chwilę trzeba łapać i delektować się na maxa!
Szczególnie,jak jesteśmy na urlopie:)
Przynajmniej ja tak robię...teoretycznie mam jakiś plan...ale sytuacja,w której akurat się znalazłem powoduje,że ten plan bierze w łeb...i mam to gdzieś,szczególnie jak zachwyciły mnie okolice miejsca lub tubylcy albo  było bajkowe światło w tym momencie...
...użyszkodnik...

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
« 9 Wrz 2010, 10:26 »
Cytat: "Bogusław"

No i właśnie o to chodzi!...tylko dlaczego "może kiedyś"...a dlaczego nie tu i teraz?...tego może kiedyś może już zwyczajnie nie być.Każdą chwilę trzeba łapać i delektować się na maxa!
Szczególnie,jak jesteśmy na urlopie:)

Zgadza się, choć ciężko czasami pozbyć się myśli w psychice: "Dzisiaj powinieneś być już tutaj, a ty się ociągasz" Pewnie to kwestia wyśrubowanego planu jaki się ustaliło i czasu jaki się posiada. U Mnie często plany biorą zwyczajnie w łeb :D, chociaż człowiek stara się wyeliminować pewne przeszkody PRZED. Może i dobrze, że tak się dzieje. Życie musi zaskakiwać, stawiać sytuacje, ludzi na drodze.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 9 Wrz 2010, 19:17 »
Ciosna, spróbuj gdzieś pojechać bez planu  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 9 Wrz 2010, 19:31 »
Albo raczej zaplanuj dokładnie trasę na te parę dni. Tak żeby oglądania było na miesiąc i z 1000 km długości. Ale cały czas przy pociągach. A potem.. jedź od niechcenia sam początek trasy. Następnym razem pojedziesz dalej, ..

W taki sposób "zrobiłem" dobrze ponad pół "dookoła Polski". Ale skończyłem na Ustrzykach.. I od wieeeelu lat postępów brak :(
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum