Autor Wątek: Polska Egzotyczna miała być...  (Przeczytany 6300 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Polska Egzotyczna miała być...
« 5 Lis 2010, 22:09 »
Cytat: "szy"
Oj. Czy tak samo podchodzisz do ścieżek rowerowych w mieście?

Tak samo. PRECZ z wszelkimi ścieżkami!! :D

Cytat: "prestige500"
Poprostu z tego powodu czesto jade autem (nie muszę wysiadać i wsiadać co chwila)

A dlaczego nie olejesz cacanej ścieżki i nie pojedziesz, jako drzewiej, ulicą? Ja tak robię :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline prestige500

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 03.07.2010
« 17 Lis 2010, 12:55 »
Hm...
 Owszem  próbowałem  jak drzewiej, ale kierowców trąbienie i gestyklulacje w okolicy czoła  a zwlaszcza zatrzymanie i { póki co  :o } POUCZENIE przez policję sklonia mnie do respektowania jednak znaku zakazu jazdy rowerem po jezdni :-)
  Przepisy nalezy przestrzegac i dawać dobry przykład innym kierowcom m.in i aut!!
Najwyraźniej przyszło mi poświecać się i pełnić misję  :lol:
Odwrotu nie ma :(
Hej ho

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 17 Lis 2010, 13:22 »
Ze ścieżkami też jest problem z problemem wjechania na nią.
Rzadko zdarza się, że jest ona jasno oznaczona na skrzyżowaniu ale jak przejechało się a po jakimś czasie widzimy ścieżkę jednak bez możliwości dostania się na nią. Niebezpiecznie jest zatrzymać się na pasie by przenieść kilkudziesięciokilogramowy rower nad krawężnikiem a później przez pas zieleni przez kilka metrów. Odwrotu jednak nie ma gdy ścieżka jest za barierką bądź kilka metrów wyżej albo niżej. ;) IMO powinny być swobodne dojazdy bym z przyjemnością wjechać na wymarzona ścieżkę.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 17 Lis 2010, 14:23 »
Cytat: "yoshko"
kilkudziesięciokilogramowy rower

:P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 17 Lis 2010, 14:45 »
Cytat: "vagabond"
kilkudziesięciokilogramowy rower

:P

Chodziło mi o wersję robocza. ;)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 17 Lis 2010, 15:44 »
Ze ścieżkami też jest problem z problemem wjechania na nią.
Rzadko zdarza się, że jest ona jasno oznaczona na skrzyżowaniu ale jak przejechało się a po jakimś czasie widzimy ścieżkę jednak bez możliwości dostania się na nią. Niebezpiecznie jest zatrzymać się na pasie by przenieść kilkudziesięciokilogramowy rower nad krawężnikiem a później przez pas zieleni przez kilka metrów.

W naszym kraju tak to już ze ścieżkami bywa. Zdarza się, że zaczynają się nie wiadomo gdzie i nie wiadomo gdzie się kończą  :D. Ostatnimi czasy i tak coś się poprawiło, ale to jeszcze kupa roboty

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 17 Lis 2010, 16:15 »
Poprawy nie zauważam, jest tak samo źle - w dalszym ciągu buduje się ścieżki bez planu, z kostki i bez wjazdów. Przynajmniej w Łodzi. A każda zbudowana ścieżka to kolejne miejscie, gdzie można zapłacić.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 17 Lis 2010, 22:34 »
W ścisłej zabudowie miejskiej już tak jest. Co innego na bardziej odkrytych trasach, gdzie jest większa przestrzeń. Zauważyłem to u mnie w Jaworznie - wybudowano DDR w centrum. Ma ona może z 400 metrów i sprawia tylko jeden wielki problem, bo zakaz jest o wiele wcześniej i trzeba objeżdżać kawałkami innych ścieżek, co bardzo denerwuje.
Natomiast w innych częściach miasta jest o niebo lepiej - budowane są asfaltowe drogi (no, może oprócz jednej z kostki ), które są ciągłe i mają około 3 km.
Np. tu: ( ta jedna z kostki, ale jest w miarę gładka) http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200903/86040/392775/00000072.jpg

zdecydowana jednak większość nowych dróg wygląda tak: http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200903/86040/492521/00000001.jpg

Takich asfaltów mamy w Jaworznie już z 7 km, budują się teraz dodatkowe 4 :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 18 Lis 2010, 08:24 »
Może i te ścieżki są ładne ale powtórzę za Mikim:
PRECZ z wszelkimi ścieżkami!! :D

A już na pewno z nakazem obowiązkowej jazdy po nich :evil:
Powtórzę po raz kolejny - zamiast budować kosztowne i niepraktyczne osobne drogi dla rowerów powinno się poszerzać ulice i szosy i wyznaczać na nich pasy rowerowe na poboczach! Myślę, że wówczas wcale nie trzeba by żadnych nakazów i zakazów bo wszyscy jeździliby po tych pasach :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 18 Lis 2010, 08:29 »
Polać mu..:)

Offline prestige500

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 03.07.2010
« 19 Lis 2010, 11:26 »
hi... czyli marzy nam się  EGZOTYCZNIE jak drzewiej ,normalnie jak każdy inny pojazd , zdecydowanie że jak  jade to jade  a nie klucze i kombinuje i nieustannie zaprzątam sobie uwagę mnustwem aspektów komunikacyjnych ,obyczajowych i strategicznych niedoróbek z braku funduszy albo pomyslu na rowiazanie  i nie ważne że ręce mi opadają  i równowagę :) trudno zachować.
  Faktem jest że na  ,,moich'' ulic ścieżkach rowerzystów jakby więcej i b.fajnie ,zwłaszcza starszych tylko ja jeszcze nie chce i nie mam czasu tak :) jeździć. A wyprzydzić,wyminąć  takiego nie jest łatwo - bywa że ,,SZEROKI'' jest  :wink: ,więc po hamulcach i mega  ograniczone zaufanie ,a ścieżka akurat tu jak na złość kiszka za słupami ,parkujacymi autami przy krawędzi:).
   Reasumując ;Zanim w Polsce ścieżka nie będzie standardem ,nie będzie  zdecydowanych i naprawdę fachowo  poczynionych ciągów a nie pseudo ścieżek  ,nie powinno byc dla rowerzysty  przymusu jazdy  ścieżką . Ale wiemy że jedno i drugie raczej  nierealne  :)  
    I do czego to doszło - ścieżki są BE!
Pozdrawiam  z łezką sentymentu w oku  :?

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum