Cześć sakwiarze! Zapraszam na Alpe Adria 2024 🙂Robię w tym roku dla znajomych 2 kursy na popularny szlak Alpe Adria. Na każdy z nich mam kilka wolnych miejsc. Wyjeżdżam z Wrocławia i jadę przez Katowice lub Rybnik. Jadę busem z przyczepą rowerową, która zabiera maksymalnie 14 rowerów. Jedziemy nocą, więc rano kolejnego dnia startujecie z Salzburga na trasę. Pełne info u mnie na PRIV. Zapraszam! 🙂
Co to jest Alpe Adria? To jeden z najpopularniejszych europejskich szlaków rowerowych, który rozpoczyna swój bieg w Alpach Austriackich, a kończy nad gorącym włoskim wybrzeżem Adriatyku. Trasa z Salzburga do Grado liczy niecałe 500km i biegnie przez trzy regiony: Ziemię Salzburską i Karyntię oraz Wenecję Julijską. Urozmaica ją sporo ciekawych infrastrukturalnych obiektów: stare mosty, tunele rowerowe, a nawet jeden z odcinków prowadzi nieużywanym torowiskiem kolejowy. Swoją popularność szlak zawdzięcza atrakcją turystycznym jakie można zobaczyć po drodze, oraz dużemu komfortowi i bezpieczeństwu, które zapewniają fragmenty z dala od ruchu samochodowego. Na pokonanie całego szlaku w tempie turystyczny potrzeba 6-7 dni. Trudność oceniam na 2/5, co znaczy, że każdy niewprawiony rowerzysta bez większych problemów pokona trasę.
TERMINY:1. 28.06 - 06.07.2024r
2. 06.09 - 14.09.2024r
PLAN WYPRAWYW piątek wieczorem o godzinie 20:00 ruszamy z Wrocławia (Kato / Rybnik 20:20). Około 7:00 rano kolejnego dnia meldujemy się w Salzburgu, skąd ruszacie na trasę ALPE ADRIA (w grupie lub indywidualnie). Całość powinna zająć 5-6 dni jazdy (1 dzień rezerwowy). Po tym czasie odbieram Was z Grado (sobota) w drogę powrotną do Wrocławia, gdzie meldujemy się około 21:00. Na potrzeby wyjazdu i skontaktowania ze sobą uczestników, powstanie grupa do wspólnej komunikacji. Trasę można pokonać w grupie, a można indywidualnie. Noclegi na kempingach lub w pensjonatach. Pełna dowolność. Szersze info u mnie. Na wszystkie pytania chętnie odpowiem. Serdecznie zapraszam! Alpe Adria to dobra sakwiarska przygoda 🙂