Autor Wątek: Obszary chronione - nakładka na mapę  (Przeczytany 1918 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Obszary chronione - nakładka na mapę
« 9 Mar 2024, 18:36 »
Kombinuję jak uzyskać zaznaczenie wszystkich obszarów chronionych (Parki Narodowe, Krajobrazowe itd.) w Polsce i nanieść to na mapę w Garminie.

Znalazłem coś takiego.
https://mapa.wirtualneszlaki.pl/polska-mapa-przyrodnicza#7/52.034/19.052/OSM_Mapnik-Obszary_Chronione

Nie wiem tylko na ile jest to aktualne oraz skąd pochodzą dane. Chyba z OSM, jak mówi link.

Przeglądam Geoportal i nic tam podobnego nie widzę.

Skąd to wziąć, żebym mógł to zapisać jako nakładkę do Garmina?

Edit.
Znalazłem.
https://geoserwis.gdos.gov.pl/mapy/

Jak to zapisać jako nakładkę na Garmina?
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2024, 18:43 TripRider »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021

Nie wiem tylko na ile jest to aktualne

Raczej średnio. Rezerwaty koło Pszczyny nie są uwzględnione.

Nie wiem tylko na ile jest to aktualne

Raczej średnio. Rezerwaty koło Pszczyny nie są uwzględnione.
Ta druga mapa, GDOS, raczej musi być aktualna. Tylko pytanie, jak to dalej wyeksportować do właściwego formatu.

Zadając to pytanie wiedziałem, ze na tym portalu są ludzie, dla których stworzenie takiej nakładki lub poinstruowanie innych jak to zrobić, to kwestia kilku chwil przed komputerem.

Niestety, nie doczekałem się pomocy. Szkoda...

Chcąc, nie chcąc spędziłem kilka godzin z Google i poradziłem sobie.

Najbardziej pomocny był ten film z Youtube (i inne z tego kanału).

Dalej googlując ściągnąłem odpowiednie dane z internetu i stworzyłem nakładkę z obszarami chronionymi, ale też miejscami "zanocuj w lesie" z BDL. Kolejna umiejętność w CV  ;)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
I już wiadomo, do kogo krzyczeć "DAJ" ;)
Dzięki za link. Rozumiem, że zrobiłeś własną mapkę rastrową z naniesionymi obszarami ? Czy może przezroczystą warstwę z samymi granicami ?
Też się na tym nie znam, ale jakiś czas temu stworzyłem na potrzeby wyjazdu "warstwę" z granicami zanocuj w lesie do Locusa. Było dużo danych w gpx-ach i mocno spowalniało, ale zaletą była transparentność. Mogłem w terenie podkładać pod to mapy jakie chciałem.
Do Garmina widziałem warstwę ze szlakami turystycznymi. Nie sprawdzałem jak działa, są same szlaki więc zakładam przezroczystość. Genialnie byłoby stworzyć taką z parkami, rezetwatami i obszarami ZwL.
Pozdrawiam, Zbyszek

Rozumiem, że zrobiłeś własną mapkę rastrową z naniesionymi obszarami ? Czy może przezroczystą warstwę z samymi granicami ?
Też się na tym nie znam, ale jakiś czas temu stworzyłem na potrzeby wyjazdu "warstwę" z granicami zanocuj w lesie do Locusa. Było dużo danych w gpx-ach i mocno spowalniało, ale zaletą była transparentność. Mogłem w terenie podkładać pod to mapy jakie chciałem.

Dokładnie. Rastrową z naniesionymi obszarami. Pliki *.shp wygooglałem "gdos shp".

Na mapie GDOŚ z pierwszego postu nie widzę opcji WMS.

Wszystko ładnie śmiga w Locusie. Jeśli chodzi o ZWL to tu można podczepić link WMS.

Niestety na moim Etrex 20x nakładka jest widoczna tylko do powiększenia 800m. Większe powoduje, że znika. Jeszcze nie rozkminiłem dlaczego tak się dzieje.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017

Dzięki za link. Jakoś go nie widziałem.

Na Locusie działa. Zrobić Nakładkę w QGIS też nie będzie problemem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?