Autor Wątek: Full czy jednak sztywniak?  (Przeczytany 5039 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Full czy jednak sztywniak?
« 12 Mar 2024, 12:05 »
(trójkąt, mniej miejsca na podsiodłówkę przez ruchome tylne koło)
Właśnie, warto wspomnieć, że bardzo niewiele podsiodłówek pasuje do fulla, bo lubią ocierać o tylne koło, więc jak będziesz chciał kupić podsiodłówkę, to warto rozeznać temat zanim wyda się pieniądze na coś, co będzie nieprzydatne.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Mar 2024, 13:29 »
Wilk, robisz pokazówkę, bo usunąłem z forum zdjęcia z tych wyjazdów, gdy mnie zaatakowałeś. A dobrze wiesz, bo sam komentowałeś. Z mojej strony koniec tematu, lunatyku wilk może pomoże, wszak taki obeznany.

Naprawdę nie rozumiem o co Ci biega.
Z tego co pamiętam nie jeździłeś Transalpów (jedynie w Pirenejach miałeś tego typu trasy, ale to zupełnie inne góry), ale oczywiście mogę się mylić, pamięć jest zawodna. Masz zdjęcia z takiego wyjazdu - to je wrzuć i będzie od razu wiadomo, po co robić niepotrzebne melodramy, po co wstawiać złośliwe docinki? I co z tego, ze je kiedyś skasowałeś, to znaczy, że nie można ich drugi raz wrzucić? Te moje zdjęcia z Transalpów też są ze skasowanych dawno wątków. Niepotrzebnie bierzesz zwykłą polemikę za chamski atak, bo nic chamskiego w tym co napisałem nie było, natomiast Twoja odpowiedź już taka była.

Właśnie, warto wspomnieć, że bardzo niewiele podsiodłówek pasuje do fulla, bo lubią ocierać o tylne koło, więc jak będziesz chciał kupić podsiodłówkę, to warto rozeznać temat zanim wyda się pieniądze na coś, co będzie nieprzydatne.
To w sporej mierze zależy od rozmiaru koła, w starszych fullach na kołach 26 (jaki mam ja) to jest mniejszy problem, bo odległość do koła większa. Przy 29 calach to już będzie zauważalnie gorzej; lepiej się sprawdzą dość sztywne torby, lub takie idące do góry.

Offline Mężczyzna serbi

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 13.02.2022
« 12 Mar 2024, 21:50 »
Zerknij sobie na ten filimik, może Ci coś pomoże:
https://youtu.be/JfCVQs1pdAw?si=OL6FBLXQBvxGF6_P

Jesli chcesz fulla, to jest taka modna kategoria teraz "down-country" :)
i w coś takiego bym chyba celował na Twoim miejscu, ale moze byc i jakis zgrabny trail

Jak jezdzisz na starym kole, to takie rzeczy jak dropper (opuszczana sztyca) i mleko w oponach (tubeless) poprawiają komfort jezdzenia po gorach 2 albo i 3x ;)

• niech tak się stanie
« 12 Mar 2024, 22:08 »
Jak jezdzisz na starym kole, to takie rzeczy jak dropper (opuszczana sztyca) i mleko w oponach (tubeless) poprawiają komfort jezdzenia po gorach 2 albo i 3x ;)

Droppera bym chętnie przyjął, ale był tu wątek o podsiodłówce dopasowanej do droppera i chyba bez pozytywnego znaleziska. Więc na razie jeżdżę na lekkiej sztycy sztywnej. Jak znalazłeś Świętego Graala, to chętnie się zapoznam. Dropper w Alpach robi robotę, tam są długie strome sekcje i warto dołożyć te kilkaset gramów na droppera.

Offline Mężczyzna MarekMTB

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.02.2023
« 13 Mar 2024, 08:29 »
tu mój zestaw z zeszłego roku - z tym że ja jeżdżę jeszcze z małym deuterem 14l (ale tam mam 2kg (kubek, klapki, kamizelka puchowa, miejsce na jedzenie ze sklepu itp:).
no ale trzeba dodać, że akurat jeżdżę z żoną i w tym przypadku szpej do spania można podzielić na 2 rowery (ja z przodu ma namiot + 2 materace + kilka obiadów liofi) a żona ma w takim samym rulonie dwa śpiworki puchowe.
no - ale chciałem pokazać, że dropper jest i chodzi - ale nie w pełnym zakresie (ale nawet takie 8-9cm opuszczenia siodła już dużo daje).

Offline Mężczyzna serbi

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 13.02.2022
« 13 Mar 2024, 08:50 »

Droppera bym chętnie przyjął, ale był tu wątek o podsiodłówce dopasowanej do droppera i chyba bez pozytywnego znaleziska. Więc na razie jeżdżę na lekkiej sztycy sztywnej. Jak znalazłeś Świętego Graala, to chętnie się zapoznam. Dropper w Alpach robi robotę, tam są długie strome sekcje i warto dołożyć te kilkaset gramów na droppera.

Ten sam Pan, ktorego film wkleiłem wyżej, pokazywał taki adapter do droppera i podsiodłówki:

https://youtu.be/SgkAN8Lg5Z4?si=KkEf9d04OtiCG5CQ

Co do droppera - kiepski ze mnie znawca - zawsze mialem taki, jaki był fabrycznie montowany w rowerze i działało.
Ale wiem, ze trzeba uważać na niektore droppery od RockShoxa bo sie zapowietrzają na potęgę i mimo, ze mają fabryczny zawór (jako jedyni) do odpowietrzania, to trzeba to odpowietrzać przed każdą jazdą - bez sensu.

Pierwszy moj dropper to byl najzwyklejszy Tranz X i działal bez zarzutu 3 sezony.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 13 Mar 2024, 09:41 »
Droppera bym chętnie przyjął, ale był tu wątek o podsiodłówce dopasowanej do droppera i chyba bez pozytywnego znaleziska.

Ortlieb Seat-Pack QR. Mam, używam z droperem, polecam.

Offline Mężczyzna MarekMTB

• Na forum od: 20.02.2023
« 13 Mar 2024, 09:47 »
też używam od kilku sezonów tego Seat packa - ale w wersji bez tych dodatkowych plastików (torba przez to nie dość że droższa to 2x cięższa się zrobiła). Ja po prostu z kawałka starej dętki robię taką obejmę na sztycy (taki stopper dla droppera) - i owijam kilka razy taśmą czarną - na tym ładnie trzyma się pasek z rzepem Olrtlieba - a dropper ma bezpieczny stopper w postaci miękkiej gumy.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 13 Mar 2024, 15:59 »
@serbi

tak, widziałem tego pana;) I też w liście znajduje się nowy model tego roweru. Mocno rozważam.

Myślę, że po prostu muszę wyrobić sobie zdanie sam.
Bo jak widać zarówno doświadczony kolega podjazdy i doświadczony kolega Wilk po latach potrafili sobie wyrobić inny pogląd (chłopaki nie spierajcie się! dajcie radę!)

Wilku z tego co widzę od dłuższego czasu katujesz Canyony. Też myślę przy zmianie rowerów na właśnie te. Bardzo fajny stosunek ceny do jakości. Wynalazki są fajne, ale dostępne w miarę od ręki części jeszcze lepsze ;) Na coś trzeba zwrócić uwagę? Jakieś złe doświadczenia?

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 13 Mar 2024, 16:48 »
Jeśli chodzi o fulle, zerknij też na YT, świetne rowery, niedawno wyprzedaże były taki, że można było lakką karbonowo-aluminiową trailówkę w pełbym zawieszeniu za mniej niż 10k naszych złotych kupić.

Nawet dalej można, za 2300 euro: https://www.yt-industries.com/products/bikes/izzo/core-1/659/izzo-29-core-1/

Oglądałem to cudo w ich centrum w Norymberdze podczas odbioru innego roweru i robi na prawdę dobre wrażenie. Jakbym nie miał swojego Marina, pewnie bym brał.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 13 Mar 2024, 17:10 »
Z fulli polecałbym Lux Traila tu do końca dnia promka 14k z 17k: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-cross-country/lux-trail/cf/lux-trail-cf-7/3442.html?dwvar_3442_pv_rahmenfarbe=M138_P02 Można też patrzeć na coś z większym skokiem - Neuron np. Aczkolwiek Lux Trail fajny "lekki" całkiem ciekawy pod tego typu wyrpy.

• niech tak się stanie
« 13 Mar 2024, 17:38 »
można było lakką karbonowo-aluminiową trailówkę

Lekką?!  :o :o :o :o

Toć to odważnik do ćwiczenia bicepsa, akurat taki pasujący większości  ;D

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 13 Mar 2024, 17:59 »
Z fulli polecałbym Lux Traila tu do końca dnia promka 14k z 17k: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-cross-country/lux-trail/cf/lux-trail-cf-7/3442.html?dwvar_3442_pv_rahmenfarbe=M138_P02 Można też patrzeć na coś z większym skokiem - Neuron np. Aczkolwiek Lux Trail fajny "lekki" całkiem ciekawy pod tego typu wyrpy.

Tak, wydaje się świetny.

Ciekawe, że dla Niemców wychodzi taniej ;) Słyszałem, że można urwać 500 jeszcze z Reflinka. Ktoś posiada? :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 13 Mar 2024, 18:18 »
Nie wiem czy promocje się łączą i czy jeszcze aktywny link: https://go.canyon.com/r?ref=90F8005D1

Co do cen, wiesz w Niemczech masz przede wszystkim niższy vat na rower a także ceny są przeliczane z uśrednionego kursu euro do złotówki. Więc cena zawsze się trochę różni.

• niech tak się stanie
« 13 Mar 2024, 18:27 »
Promka działa, ale żeby do takiego zakupu dowalać 89 zł za karton i 229 zł za wysyłkę to chyba jakiś żart.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum