Autor Wątek: Giblartar - pytanie z drogi czy warto?  (Przeczytany 1462 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Giblartar - pytanie z drogi czy warto?
« 21 Mar 2024, 21:15 »
Cześć Panie I Panowie,

jestem wlasnie w Andaluzji w Barbate na zachód od Giblartaru i planuje trasę na jutro.

Warto pchać się do Giblartaru? Wczoraj w pensjonacie mili wlasicicele holendrzy powiedzieli, że warto jechać tylko  po "checked". Zaliczyć i zapomnieć :)

Mniej więcej jest po drodze, musiałbym odbić i pchać się przez miasta Alegeciras i La linea, pewnie z min. 20 km w jedna i kolejne 10-15 km w druga przez miasta.. Nie lubię miast i trochę przeraża mnie krążenie po drogach. Wolę wrócić w góry po "zaliczeniu" Tarify, czyli najbardziej południowego skrawka Europy.

Z jednej strony chce zaliczyć Gibraltar, a z drugiej mnie odrzuca.

Poradzcie jak jechać 😀
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Rezerwat z małpami mógłby być fajny, co prawda nie byłem, pewnie trzeba na pieszo, rower gdzieś na pół dnia zostawić itd. Taktycznie to może być skomplikowane z rowerem. Są jakieś trasy rowerowe, ale clue to wdrapać się na samą górę.
https://naturereserve.gi/

Walory widokowe wybitne, ale z tego co widzę, to pogoda taka sobie jest teraz, trochę wieje. Jutro ma nie padać i nawet trochę słońca.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie nazwałbym tego miejsca pięknym, ale jest przynajmniej oryginalne.
Nie wiem jak jest teraz, ale w 2012 wjazd na górę był płatny, ale tylko do którejś godziny.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
IMO warto, bo jest to jedyne w swoim rodzaju miejsce. Bardzo charakterystyczna wysoka skała, angielskie budki telefoniczne, wjazd na Gibraltar odbywa się po pasie czynnego lotniska, droga jest zamykana na czas startu samolotu, do tego jeszcze wspomniane małpy, które można spotkać bez problemu.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Walory widokowe wybitne, ale z tego co widzę, to pogoda taka sobie jest teraz, trochę wieje. Jutro ma nie padać i nawet trochę słońca.

małpek już widziałem sporo w Azji, ale walory widokowe są ważne:)

zobaczę jak z pogoda, mam tam 125 km. Pewnie nie dojadę. Dzisiaj w prognozie wiatr był 50 km/h a raz tak m ie rzuciło ma barierki, że już mnie nogi zabolaly :) a jutro ma wiać mocniej o w ogóle do mojego powrotu we wtorek ma wiać non stop mocno... :( byleby słońce było bo dziś w prognozie było, ale ja go nie widziałem...

hmm zobaczę co wyjdzie z tego Gibraltafu
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
a jutro ma wiać mocniej o w ogóle do mojego powrotu we wtorek ma wiać non stop mocno...
Według GFS jutro słabiej jak dziś, ale nadal mocno. Kierunek wiatru wschodni (niekorzystny). Dzisiaj wiało maksymalnie 64,9 km/h, ale widzialność jest tragiczna, spadła z ok. 50 km do 4-5 km ze względu na wysoką wilgotność powietrza. Dane co godzinę tutaj, ale link trzeba sobie zmieniać na piechotę, aby mieć aktualne dane. (day, hora co 6 godzin)
https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?ind=08495&lang=en&decoded=yes&ndays=2&ano=2024&mes=03&day=21&hora=18

Warto patrzeć też na średnią prędkość wiatru, 51,9 km/h to już mocno wycina, ale całe 120 km nie jest pod wiatr, więcej bocznego będzie. Pamiętaj, że rezerwat jest zamykany o godz. 18.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum