Autor Wątek: Trasa Płock - Toruń  (Przeczytany 3990 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Trasa Płock - Toruń
« 4 Kwi 2024, 11:22 »
W sensie pisało, że nie pływa i nie pływał? Bo to, że pisało, że pływa i pływał, to jeszcze nie dowód.
Ze 100% dokładnością nie jestem w stanie Ci tego potwierdzić, ale prawie zawsze informują na tej stronie. Na stronie jest też telefon do obsługi promu, więc można się jeszcze dodatkowo upewnić.

Dodatkowo, taka ciekawostka - corocznie 15 sierpnia wieczorem (chyba o 19) muzycy z bydgoskiej Filharmonii Pomorskiej dają koncert (w składzie kameralnym) na promie (słucha się z brzegu). Po koncercie można się jeszcze przeprawić na prawą stronę Wisły.

PS. Kawerna, a jak chcesz dalej z Torunia jechać? Mogę coś doradzić, jakby co. Bo rozumiem, że na zlot, do Czarnej Wody?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 4 Kwi 2024, 11:57 »
PS. Kawerna, a jak chcesz dalej z Torunia jechać? Mogę coś doradzić, jakby co. Bo rozumiem, że na zlot, do Czarnej Wody?

Tak. Spokojnymi drogami, omijając Bydgoszcz. Jak będzie czas i ochota to o Grudziądz zahaczę.

Wstępnie to mam tak:

https://ridewithgps.com/routes/46076802

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 4 Kwi 2024, 12:22 »
Tak. Spokojnymi drogami, omijając Bydgoszcz. Jak będzie czas i ochota to o Grudziądz zahaczę.
W Świeciu warto zajrzeć na Diabelce, najlepszy punkt widokowy w tamtym regionie, a w zasadzie w całej północnej Polsce.

Dojazd tędy - żółta linia, ścieżka wydeptana przez ludzi, da się przejechać każdym rowerem:

Widok

Niżej jest taka ścieżka

Na dole zaś schody, dlatego radzę jechać od góry, od ulicy Wojska Polskiego, ścieżką za płotem szpitala.

A w Płutowie są zbocza Płutowskie, rezerwat stepowy.

https://parki.kujawsko-pomorskie.pl/zpkndw/ochrona-przyrody/rezerwaty-przyrody/2122-zbocza-plutowskie

Ze startowiska paralotniowego rozlega się daleka panorama na Dolinę Wisły.
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2024, 12:38 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 4 Kwi 2024, 13:07 »
No, niemal nie ma się do czego przyczepić :)
Jedynie małe sugestie:
  • Bulwar Filadelfijski w Toruniu jest w remoncie. Przynajmniej niedawno jeszcze nie dało się pojechać tak, jak wytyczyłeś (nawet rowerem). W razie czego możesz w połowie ślimaka przetunelować przez parking hotelu Bulwar i dalej do Flisaczej, potem na Stary Rynek. No i pamiętaj, że na większości uliczek starówki jest bruk :)
  • W Toruniu koło centrum Plaza (5.4km) zamiast skręcać w lewo w Szosę Bydgoską, to jedziesz kawałek prosto Szosą Okrężną i skręcasz w lewo, w Łukasiewicza, w stronę Motoareny. Nią od razu wjeżdżasz na leśną DDRkę, którą potem jedziesz na Barbarkę. O ile, rzecz jasna, nie planujesz pooglądać toruńskiej oczyszczalni, bądź kupować czegoś w Castoramie ;)
  • W Unisławiu (25.4km) możesz "ściąć" ulicą Szeroką
  • Przed Starogrodem (ok 32.5km taka ciekawostka lokalna - kapliczka z figurą św. Walentego. W końcu Chełmno jest miastem zakochanych! :)
  • Odcinek Głogówko (czyli DK91) - Świecie był w remoncie, już chyba skończyli. Efektem ubocznym jest ciąg pieszo-rowerowy wzdłuż tej fajnej szosy...
  • Odcinek Świecie - Tleń przed Drzycim jest godny polecenia, nie będziesz żałował (no, może podjazdów najpierw w Świeciu, potem Wyrwa). Ew. możesz rozważyć wariant z Drzycimia w lewo, przez Sierosław i Brzemiona, omijając Osie,bardziej kameralny, z pięknym widokiem na jezioro Wierzchy przed Tleniem. W Tleniu niegdyś kultowa kawiarnia Lido, 25 lat temu poleciłbym, teraz to już nie wiem, dawno nie byłem, ale podobno klimat się nie zmienił. Tylko nie ma już chyba starego właściciela, który grzecznie wypraszał gości w szortach... ;)

Jakbyś jechał przez Grudziądz, to warto wbić na Klimek (czyli odbudowaną wieżę zniszczonego zamku krzyżackiego) - widok spokojnie może konkurować z tym świeckim, rekomendowanym przez Podjazdy.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 4 Kwi 2024, 13:11 »
Klimek jest fajny, ale zawsze mam tam cykora z rowerem, że ktoś sobie nim odjedzie, bo wejście na wieżę jednak trochę trwa. Można wozić zapięcie, np. 1,5 kg ulocka  :lol:

Bez ulocka można za to obejrzeć Grudziądz z Kępy Strzemięcińskiej, tylko linia wysokiego napięcia trochę przeszkadza.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum