Autor Wątek: Ukraińskie Karpaty  (Przeczytany 4649 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Ukraińskie Karpaty
« 4 Kwi 2024, 14:48 »
Hej

kiedys czytałem tutaj relacje z MTB przejazdu po ukraiskich karpatach i nie mogę znaleźć
Ma ktoś może jakiekolwiek rady dotyczące takiego przejazdu ?

Czy w Bieszczadach wschodnich sa dobre warunki czy trzeba jechac dlaej na południe?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Ukraińskie Karpaty
« 4 Kwi 2024, 16:35 »
Bieszczady czyli grupa Pikuja jak najbardziej na rower. Wiadomo, że jak to w MTB spory dygania z buta ale dużo jazdy też jest.
Pasmo Pikuja w zasadzie całe do przejechania. Połonina Równa do wjechania drogą. Ostra Hora i Holica dużo pchania ale pojeździć też idzie. Dalej na wschód Borżawa jak najbardziej do jazdy ale kondycję trzeba mieć bo to już solidne górki. Świdowiec rewelka na rower, też twarda łyda się przyda.

https://photos.google.com/share/AF1QipPbBInEJKGDkNfJfneeU0cEVZCLLuphD98OSJpfTPtUysXO0fovBwcRjtn2BHibBA?key=TURlWGhKU1FGTS10NnZxSTU5WjVZSkhialA1TElR
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Marki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 4 Kwi 2024, 22:34 »
Pasmo Pikuja i Równa spokojnie do przejechania grawelem, albo nawet trekkingiem:
https://photos.google.com/share/AF1QipPcOjJOdLDZMO7vZM8FdGER2NuGsmhEA4mnk1U-eZfzbVDY5ZNs_TtdRFERECtQug?key=aU5ON1RId1c5dmtCSDJZSzVhM2NuR01wSXV6OURB

Połonina Krasna również - co prawda robiłem tylko fragment grzbietu Menczuła, ale generalnie cała Krasna ma podobny charakter.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 4 Kwi 2024, 23:39 »
Bieszczady czyli grupa Pikuja

Bieszczady Wschodnie to nie tylko Pasmo Pikuja.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Kwi 2024, 11:53 »
Połoniny Hryniawskie podobno są ładne i dobre na rower. Ja też bym pomyślał o Karpatach Marmaroskich. Szedłem tylko pieszo, ale wydaje mi się, że są wystarczająco płaskie na rower, a grzbietem wije się jakaś droga. Trzeba mieć jednak permit, bo to granica. 15 lat temu załatwiało się na miejscu u pograniczników.

Z praktycznych rad, to jechałbym maksymalnie poza sezonem. Inaczej na większości połonin będzie ci towarzyszył warkot quadów, motorów i ciężarówek.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 5 Kwi 2024, 14:09 »
Połoniny Hryniawskie podobno są ładne i dobre na rower.

Standardowo trzeba się pod górę trochę pomęczyć, ale u góry przyjemne widoczki.
Na połoninie w miarę płasko. Drogi mało rozjeżdżone, przynajmniej tak było ponad 10 lat temu. W lato żadnego ruchu.
Nie wiem jak teraz, ale dawniej potrzebne było pozwolenie

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 5 Kwi 2024, 14:23 »
Pasmo Pikuja i Równa spokojnie do przejechania grawelem, albo nawet trekkingiem:
https://photos.google.com/share/AF1QipPcOjJOdLDZMO7vZM8FdGER2NuGsmhEA4mnk1U-eZfzbVDY5ZNs_TtdRFERECtQug?key=aU5ON1RId1c5dmtCSDJZSzVhM2NuR01wSXV6OURB

Połonina Krasna również - co prawda robiłem tylko fragment grzbietu Menczuła, ale generalnie cała Krasna ma podobny charakter.

O Panie. Dawno, bardzo dawno, nie widziałem na forum tak kapitalnych zdjęć z wyjazdu. Pięknie Ci światło malowało.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline vooy.maciej

« 8 Kwi 2024, 10:04 »
Hej
dzieki za wszystkie informacje :)

jakis map uzywaliście ? OSM?

I druga sprawa jak z wodą - te połoniny nie są bardzo rozległe więc zakładam że czesto bedzie sie w jakiejś cywilizacji, ale czy mieliscie jakies źródła po drodze by nie tachac do góry wody na cały dzień/noc

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Kwi 2024, 10:32 »
jakis map uzywaliście ?

W ukraińskich Karpatach byłem niemal w każdym ich zakątku. Zawsze na kserówkach papierowych map. Austrowęgierskie 75-ki, czasem WIGówki, czasem ukraińskie 100-ki. Aktualnie jest mnóstwo nowych map - ukraińskie mapy turystyczne, mapy Compassa, węgierskie DIMAPu, itp. Wszystko ładne i kolorowe.

IMO wciąż najlepsza mapa: Spezialkarte der Osterreichisch-Ungarischen Monarchie Świetnie oddaje kształt terenu, przebieg płajów, dróg i ścieżek, miejsca występowania źródeł, styn, itp.

WIG - niedościgniona szata graficzna, baza nazewnictwa polskiego i kawał historii turystyki - np. przebiegi przedwojennych szlaków, itp.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 8 Kwi 2024, 10:52 »
WIG - niedościgniona szata graficzna, baza nazewnictwa polskiego i kawał historii turystyki - np. przebiegi przedwojennych szlaków, itp.

Arkusze z aktualizacją powojenną, liczby ludności w miejscowosciach też pouczające.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Kwi 2024, 13:07 »
jak z wodą

Można czasem znaleźć źródło jak droga idzie gdzieś trawersem, ale generalnie jest trudno o wodę. W najgorszym wypadku wieczorem jedna osoba dyma 400m w dół. Na tych mapach co Pablo zalinkował powinny być dobrze oznaczone źródła.

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Marki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 8 Kwi 2024, 21:42 »
Ja korzystałem z maps.me - tam były zaznaczone źródełka. Także te, z których woda nie nadawała się do picia - była stosowna informacja.

Offline vooy.maciej

« 17 Kwi 2024, 08:31 »
Połoniny Hryniawskie
Bieszczady czyli grupa Pikuja jak najbardziej na rower. Wiadomo, że jak to w MTB spory dygania z buta ale dużo jazdy też jest.
Pasmo Pikuja w zasadzie całe do przejechania. Połonina Równa do wjechania drogą. Ostra Hora i Holica dużo pchania ale pojeździć też idzie. Dalej na wschód Borżawa jak najbardziej do jazdy ale kondycję trzeba mieć bo to już solidne górki. Świdowiec rewelka na rower, też twarda łyda się przyda.

https://photos.google.com/share/AF1QipPbBInEJKGDkNfJfneeU0cEVZCLLuphD98OSJpfTPtUysXO0fovBwcRjtn2BHibBA?key=TURlWGhKU1FGTS10NnZxSTU5WjVZSkhialA1TElR
hej
troche to kontrastuje z twoim opisem na bikestats, gdzie pisałes że

Jest ciężko, trawa powyżej pasa niekiedy. Wyżej gęste zarośla, ciężko przepchać się z rowerem.
Gdy docieramy na główny grzbiet jest trochę lepiej ale generalnie mało jazdy. Ścieżki bardzo wąskie, strome, sporo kamieni. Jedzie się niewiele i bardzo ciężko.

:D:D

dla mnie to wyglada jak opis na wycieczke z buta jak nawet po lekkim nachyleniu sie nie dało jechac, to jak jest :)?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Kwi 2024, 09:14 »
jak byłem w 2019, to Hryniawskie były bardziej jezdne niż cokolwiek innego po drodze.
Pod Pikuj miałem trochę pchania, Borżawa to w zasadzie samo pchanie (nachylenia plus kamienie)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum